Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Ciężko zamknąć drzwi kierowcy - trzeba parę razy ładnie łupnąć żeby się zamknęły ,jak by je gdzieś odbijało.

Gdzie jest jakaś regulacja zamka lub rygla żeby to ustawić .

Wszystko co możliwe i do czego jest dojście to nasmarowałem - problem pozostał.

Nic nie wygląda na uszkodzone lub zużyte.

• Moderatorzy
Opublikowano

Regulację drzwi masz na zamku na słupku 2 śruby na torx oraz na zawiasach,po 2 śruby na zawiasę klucz 13 lub 12 (dokładnie nie pamiętam).

Na dole drzwi jest również takie coś wystającego nie wiem do czego to,opiera się o słupek 2 śruby na torx(taką gumową zaślepkę na słupku)

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
mam to samo u siebie: jak postoi na mrozie to drzwi kierowcy nie chcą się zamknąć - zamek przepuszcza. Co zrobić?? wku****wia to strasznie. to nie jest kwestia regulacji - coś zamarza i zamek nie odbija :/
Fiat 126p --> Vw polo 1.4D --> Opel Vectra B V6 --> BMW 540iA + Nissan Micra k12 --> vauxhall meriva (chwilowo) --> BMW 520d auto F11 --> BMW 545i E60
Opublikowano
I ja przez to przechodziłem. Pomogło przesmarowanie, ale nie WD40, lecz czymś bardziej w stałej konsystencji. Dodatkowo wymieniłem linkę od klamki, która przycinała się lekko i klamka nie odbijała jak trzeba. :roll:
Tanie w utrzymaniu BMW, to BMW dobrze utrzymane!
Opublikowano (edytowane)
Post mi się zdublował - proszę o usunięcie. Edytowane przez Manolito77
Opublikowano
Witam.

Ciężko zamknąć drzwi kierowcy - trzeba parę razy ładnie łupnąć żeby się zamknęły ,jak by je gdzieś odbijało.

Gdzie jest jakaś regulacja zamka lub rygla żeby to ustawić .

Wszystko co możliwe i do czego jest dojście to nasmarowałem - problem pozostał.

Nic nie wygląda na uszkodzone lub zużyte.

Zamka nie reguluj bo podejrzewam, że jest ok. Tylko przymarzają Ci te ruchome zatrzaski w metalowej kasecie zamka którą widać w drzwiach po ich otwarciu.

Na szybko - jeśli chcesz domknąć te drzwi - chuchnij ze 2 - 3 razy porządnie w miejsce gdzie w drzwiach znajduje się metalowy rygiel zamka powinno pomóc w zamknięciu drzwi. Ja zamki podlałem specjalnym preparatem - kupiłem go w Castoramie za chyba 6pln. Buteleczka pojemności zdaje się 50ml, żółta tylko nie mogę sobie przypomnieć teraz jakiej firmy (niedawno gdzieś w jakimś poście pisałem co to za firma). Wiem, że także Sonax zrobił taki preparat. Mają to do siebie, że posiadają konsystencję oliwki, która dodatkowo wzbogacona jest o środki przeciw zamarzaniu. Jak do tej pory to działa bo też mi jakieś 1,5 miecha temu przymarzły tak tylne lewe drzwi i nie mogłem ich domknąć. Zalałem i póki co drzwi się domykają bez problemu.

Pzdr.