Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam pytanie do was, na wyświetlaczu zegara przy starcie zapala mi się na chwilę kontrolka oleju..

Dzisiaj pojawiła się również mała ikonka trójkąta a w nim wykrzyknik, ale na ekranie tym niżej (czyli komputera).

Czym to może być spowodowane? Ostatnio wymieniałem w warsztacie olej (wlane 6l 0w40 edge), wprowadzili mi również nową datę przeglądu bo już migał service wcześniej.

pozdrawiam

Opublikowano
Dokładnie tez tak obstawiam-za malo oleju :D
icon4.png
Opublikowano

Benzynowe 6-cylindrowki lubia wypic olej

Nie przejmuj sie i dolej. Za 2-3 tysiace km znowu Ci sie zaswieci i trzeba zrobic to samo :norty:

Beste Maschine der Welt
Opublikowano
Benzynowe 6-cylindrowki lubia wypic olej

Nie przejmuj sie i dolej. Za 2-3 tysiace km znowu Ci sie zaswieci i trzeba zrobic to samo :norty:

Chyba, nie wszystkie, bo mój pije tylko benzyne i to całkiem sporo :wink:

Opublikowano

do N52B25 wchodzi 6,5 litra o ile dobrze pamiętam

a kontrolka trojkata z wykrzyknikiem odnosi sie do wszelkiego rodzaju ostrzezen. Na manetce kierunkowskazów przejdz strzalkami góra/dół na menu check i zatwierdz, komputer pokaze Ci ikonami o co mu chodzi, jezeli jest wiecej niz jedno ostrzezenie to nalezy je sprawdzic strzalkam góra/dółi. Jezeli zapala sie lampka oleju to pewnie musisz dolac 1L. Wejdz potem jeszcze w menu check oil i sprawdz tam jego poziom. Komputer pokaze stan oleju, jest kilka poziomów +1L czyli dolac jeden littr, jest tam widoczna taka podziałka któa ma skok co 1/4 litra no i jeszcze moze być wskazanie za duzo oleju. Polecam przeczytac cala instrukcje do auta, ja to zrobilem zaraz po zakupie, zdaje sie ze to wszystko tam wyczytalem. Jezeli masz N52B25 to nie ma normalnego bagnetu, jest tylko ten wskaznik elektroniczny. Z tego co mowi instrukcja pomiar oleju nalezy dokonac po kilku minutach jazdy.

P.s. U mnie ostatnio ten wskaznik wariowal rano pokazywal dolac 1L, wieczorem byl full, nastepnego dnia 1/4 poziomu. elektronika lubi wariowac czasem...

Gdybyś robił dolewkę to pamietaj zeby nie wlac za duzo oleju.