Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów mam taki problem moja bem-ka to 316 i z 99 r 77kw ostatnio pojawily sie dziwne drgania i falowanie obrotow szczegolnie gdy sie nagrzeje i na biegujalowym rowniez zapalila sie kontrolka a do tego jeszcze zobaczylem ze po odkreceniu korka wlewu oleju na pracujacym silniku chlapie olejem, silnika moc i spalanie na moje nie fachowe oko sie nie pogorszylo czy ktos wie co moglo by byc przyczyna?

prosze o pomoc

Opublikowano
witam, tak aby ne zakladac nowego tematu mam bardzo podobny problem w moim autem, a mianowicie rano przy normalnych warunkach dosc cieplo, odpala auto ale zaraz gasnie, dopiero jak dam mu troche gazu i potrzymma go na obrotach okolo 2tys, to juz jets ok nie gasnie wtedy, w zimie ostatnio bylo o wiele gorzej bo pierwsze minuty byly okropne, nie mial sily jechac, potem juz jets ok, jak sie nagrzeje to obroty faluja do 1500, jak na odpalonym msilniku chce odkrecic korek wlewu oleju to nie moge go wyjac bo silnik go ssa do srodka, po zgaszeniu silnika korek moge normalnie odrecic, ale tez jak zgasze silnik to slychac pzrez kilka sekund syczenie jak by gdzie spowietrze albo uciekalo albo wchodzilo do silnika, dodam ze odme idaca do pokrywy zaworow wyczysciclem w sumie to nie byla wogole brudna byla drozna, prosze o pomoc.
Opublikowano
dzieki za odpowiedz poradzilem sobie bez waszej fachowej pomocy

pozdrawiam

Kolego nie dziw się że nikt ci nie odpisał ostatnio był temat tez związany z silnikiem M43 i kolega "leśny" olał wszystkich jak tylko poradził sobie z problemem nikomu juz nie odpisał na wiadomosc, wiec mnie to juz nie zaskakuje że forumowicze nie palą sie do odpisywania nowym, wiec może napiszesz jak ty sobie dałes rade z problemem?

Opublikowano
witam, tak aby ne zakladac nowego tematu mam bardzo podobny problem w moim autem, a mianowicie rano przy normalnych warunkach dosc cieplo, odpala auto ale zaraz gasnie, dopiero jak dam mu troche gazu i potrzymma go na obrotach okolo 2tys, to juz jets ok nie gasnie wtedy, w zimie ostatnio bylo o wiele gorzej bo pierwsze minuty byly okropne, nie mial sily jechac, potem juz jets ok, jak sie nagrzeje to obroty faluja do 1500, jak na odpalonym msilniku chce odkrecic korek wlewu oleju to nie moge go wyjac bo silnik go ssa do srodka, po zgaszeniu silnika korek moge normalnie odrecic, ale tez jak zgasze silnik to slychac pzrez kilka sekund syczenie jak by gdzie spowietrze albo uciekalo albo wchodzilo do silnika, dodam ze odme idaca do pokrywy zaworow wyczysciclem w sumie to nie byla wogole brudna byla drozna, prosze o pomoc.

Pierwsze odepnij przepływomierz zobaczysz czy silnik odzyska moc po odpaleniu a z tym syczeniem mhy wyglądało by na odme tym bardziej że zasysa korek, ja na starej odmie miałem tak że po zgaszeniu auta było słychać w kabinie takie pssss jakby ciśnienie sie "rozładowało" po wymianie odmy ani razu sie tak nie stało

Opublikowano
no wlansie takie syczenie mam tez u siebie, czyscilem pokrywe zaworow byla brudna duzo nagaru, nic nie pomoglo, jak zdejme odme w pokrywy to korek moge odkrecic, i wtedy pracuje silnik ok, dmuchalem w dome ustami i odma jest drozna, a to to jest slyszalne w okolicy kolektora rys. nr 8 tutaj najabrdziej to syczenie slychac, http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AL31&mospid=47631&btnr=11_2113&hg=11&fg=40
Opublikowano

co masz na mysli piszac ze mam nieszczelny dolot, i usun wode. gdzie ta woda sie zbiera w ktorym miejscu ona jest?

aha dodam ze wyskoczyl mi blad i pokazala sie kontrolka z silnikiem na liczniku.

Opublikowano
co masz na mysli piszac ze mam nieszczelny dolot

tzn że jest dziura gdzieś na odcinku doprowadzania powietrza do ssącego. Napisałeś, że słychać z okolic regulatora. Tam szukaj i ewentualnie wymień wadliwą część.

Opublikowano

sprawdz wąż idący od odmy do pokrywy bo czesto parcieje i puszcza powietrze po 150 000 km

jezeli waz dobry do prawdopodobnie sama odma juz przepuszcza

a i yoshimura napisał usun "wade" nie wodę tak zebys nie szukal wody w aucie hehe