Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
bump

Też będę działał z tymi katami i chciałbym uzyskać odpowiedź na wyżej postawione pytania.

Mam do zrobienia elastyczny łącznik więc chcę zrobić od razu porządek z katami.

Ile katów usunąć.

Ile plecionek zamówić.

I ogólnie jak to zrobić,żeby było jak najlepiej.

Co stanowi o wartości katalizatora :?: Środek czy cała część.

musisz usunąć 3 katalizatory .....

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

• Odpowiedzi 68
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
no właśnie koledzy napiszcie ile u Was w miastach płacą za katy jestem ciekawy, przymierzam się do wycinki. I ile taka operacja kosztuje. A tak na marginesie to co robi z katami osoba która je skupujei? sprzedaje je dalej gdzieś czy coś ?
Opublikowano

Mi mechanik mówił,że za te katy dają ok.500zł,ale na razie nie znam bliższych szczegółów.

Jak dla mnie może być - przyjemne z pożytecznym :wink:

Opublikowano

Wracając do tego łącznika...czytałem tutaj,że jeśli łącznik będzie nieoryginalny to wypada wspawać dwie plecionki.

Czy to prawda :?: Rozumiem,że ten oryginalny,zużyty jest wyrzucany i na jego miejsce wchodzi nowy.

Opublikowano
dzięki yoshimura01 właśnie dlatego chciałem się dowiedzieć gdzie ile płacą, z ciekawości. Słyszałem, że u mnie coś koło 250 zł a jak u Ciebie po 80-120 zł to ładną kasę trzepią jak sprzedadzą za 400-600 zł. Dlatego lepiej poszukać firmy skupującej katy jak zostawić tłumikarzowi za 100 zł. Dalej jestem ciekawy ile żydzą w miastach, bo rozbieżności są duże :)
Opublikowano
Panowie, przymierzam się do usunięcia katalizatorów. Czy możecie mi powiedzieć jaki to ma wpływ na przebieg badania technicznego? Czy usunięcie katalizatorów wpływa na skład spalin w taki sposób że przekracza dopuszczalny zakres? Czy może jednak nie mieliście problemów na badaniu, jak to u Was wyglądało/wygląda?
Opublikowano
a bada Ci ktoś wogle spaliny na przeglądzie??? Ja się jeszcze nie spotkałem żeby ktoś mi badał, tylko kiedyś u mechanika miałem badane jak w mojej e36 było coś nie tak z silnikiem (sam o to poprosiłem)
Opublikowano

Byłem dzisiaj u dwóch tłumikarzy i odradzali mi wycinanie katów.

Jeden sprawdził czy są w środku i były nabite,mówił że spełniają swoją funkcję i żebym tego nie robił,bo mi się szybciej zużyje turbina i będzie mocniej dymił.

Także będę musiał się z tym przespać i zdecydować.Jak widać opinie są bardzo podzielone.

Plecionka też jest dobra.Wibracje mam albo od nieco przelewającego wtryskiwacza albo od koła pasowego,chociaż to też wygląda dobrze :?

Aha i okazało się,że mam pęknięte dwie poduchy pod skrzynią biegów.Czy one mogą być odpowiedzialne za te drgania wyczuwalne pod stopami :?:

Opublikowano
witam a czy w 328i tez mozna usunac katy ?? nie bedzie zadnych błedów na kompie??

jeżeli są a pewnie są to można, tylko nie wiem jak to się ma do benzyny, bo opisane wyżej dolegliwości na plus dotyczą diesla.

Opublikowano
witam a czy w 328i tez mozna usunac katy ?? nie bedzie zadnych błedów na kompie??

można tylko w benzynach są to zupełnie innego rodzaju i funkcji działania. U mnie w 1,8T pomogła wycinka, ale tam była jedna sonda PRZED katem.

Opublikowano

yoshimura tłumikarz mówił,że usunięcie katów jest szkodliwe dla turbiny z tego względu,że turbina nie dostaje odpowiedniego ciśnienia :lol:

Drugi mówił,że oni naprawiają samochody,a nie psują i będzie mi dymił i gwizdał.

Generalnie mechanicy jak widzą,że klient ma jakieś trochę większe pojęcie od zwykłego zjadacza chleba to stają się jacyś opryskliwi i nie chcą się wdawać w dyskusję.Nie potrafią się przyznać,że czegoś nie wiedzą i zazwyczaj głupkowato odpowiadają - ''na forach to głupoty piszą''.

Opublikowano
yoshimura tłumikarz mówił,że usunięcie katów jest szkodliwe dla turbiny z tego względu,że turbina nie dostaje odpowiedniego ciśnienia :lol:

Drugi mówił,że oni naprawiają samochody,a nie psują i będzie mi dymił i gwizdał.

Generalnie mechanicy jak widzą,że klient ma jakieś trochę większe pojęcie od zwykłego zjadacza chleba to stają się jacyś opryskliwi i nie chcą się wdawać w dyskusję.Nie potrafią się przyznać,że czegoś nie wiedzą i zazwyczaj głupkowato odpowiadają - ''na forach to głupoty piszą''.

ja juz zrobiłem ok 15tys km bez katów i Turbinka jak nie miała luzów tak nie ma oliwy też nie bierz... poza tym pięknie świszczy jak odrzutowiec ... ale faktycznie troche kopci na wolnych obrotach, podczas jazdy jest czysto nawet przy sandale w podłodze :cool2:

Opublikowano
w benzynowej 328i będą błędy, ktoś ze znajomych przerabiał temat i miał to, chcąc nie chcąc wstawił z powrotem, to zależy od konstrukcji, usuwałem z innych marek i też tylko podnosiło moc, mowa o benzynie, żadnych ujemnych efektów