Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich użytkowników marki BMW X5.Arek jestem .Zacznę morze tak że stoję w rozkroku Panowie.Co jest lepsze ,, automatyczna skrzynia biegów czy manualna ? Nigdy nie jeździłem automatem i mam dziwne odczucie że mi nie przypasi i zacznie się problem.Oczywiście mówię tylko i wyłącznie o wersji DISEL.Do tego chciałbym uzyskać informacje na co zwrócić szczególną uwagę przy zakupie tego auta.Proszę o podpowiedz w kilku punktach.
Opublikowano (edytowane)
Witaj Arek.... powiem jedno.... mam dziś BMW x5, poprzednio było audi a8. Nie pytaj ludzi co i jak, sam sprawdż, Audi jAK WIADOMO TO LIMUZYNA, A bmw X5 TO GAZIK..... Edytowane przez Daniel666
Opublikowano
Ja mam manuala gdyz lubie sie czasem pobawic w lekkim terenie lub blotku ,a w razie zakopania sie predzej rozbujasz auto przod-tyl manualem niz automatem .jesli masz zamiar jedzic autem tylko po drogach to kup automat , bo powiem szczerze mimo precyzyjnej zmiany biegow nudzi mnie czasem czeste ich zmienianie po miescie.
Opublikowano
Jak kupowałem E65 w automacie to było moje pierwsze auto z taką skrzynią. Bałem się ja kupić bo chodziły plotki że automaty lubią się psuć. Kupiłem, potem kupiłem X w automacie i już nie kupie auta z manualną skrzynią biegów :) :) :)
Opublikowano
Sęk w tym że mam zamiar jeździć tylko po asfalcie.Boje się tylko o tą skrzynie w automacie.Jak sprawdzić koledzy czy jest ona ok.Czy istnieje jakaś możliwość ? czy ot tak Panowie kot w worku.I drugie pytanie koledzy- ma to kopyto pod pedałem przy tej wadzę ? Jeśli zadaje głupie pytania to sorki koledzy ale muszę wszystko wiedzieć bo już spać nie mogę.
Opublikowano

Przyśpieszenie jest zauważalne, zwykle moi pasażerowie są bardzo zaskoczeni dynamiką przy wdepnięciu pedału do oporu.

Najlepiej rozwiejesz swoje wątpliwości, jeśli odwiedzisz jakiś salon i wykonasz jazdę próbną, nie musi przecież od razu kupować.

Ja właśnie przesiadłem się z manuala na automat i jestem bardzo zadowolony – większa frajda z jazdy, mniej się męczę, bardziej skupiam na drodze i prowadzeniu, tylko lewa noga chce jeszcze czasem szukać sprzęgła :-).

Pozdro

Opublikowano
A ja powiem tak, mam skrzynię manualną i nie zmieniłbym jej za żadne skarby na automat :norty: a powodem jest to, że uwielbiam mieć pełny wpływ na jazdę auta a jakby nie patrzeć automat tego w 100% nie daje :(
Opublikowano

bmw jest moim trzecim autkiem z automatem, niezamieniłbym się na manuala :D

pełna wygoda, pełne możliwości, nie odczuwam dyskonfortu jak chcę dołożyć troszkę więcej gazu.

według mnie w automacie przyśpieszenie jest większe i równomierne.

a co najważniejsze - jedna ręka wolna...

Opublikowano
Kupilem Bmw x5 ze skrzynią automatyczną, jest to moj pierwszy automat w życiu i nigdy go już nie zamienię na manuala. Jeśli chodzi o silnikz 3.0d 218koni w automacie to osiągi są zaskakujące ,a jeżeli nam mało zawsze mamy pod ręką tryb sport :8) po przejciu na tryb sportu czuć wyrazna roznice :mrgreen: bynajmniej u mnie :cool2:
Opublikowano
Co jest lepsze ,, automatyczna skrzynia biegów czy manualna ?
hmmm... :think:

dobre pytanie... choć tak naprawdę musisz sam sobie na nie odpowiedzieć... :norty:

a jak to zrobić... :?: w bardzo prosty sposób... musisz przetestować dwa auta... jedno z automatem drugie z manualem... i sam zobaczysz w którym lepiej się czujesz... jednocześnie powinieneś brać pod uwagę jeszcze dwa czynniki... pierwszy to gdzie jeździsz... jeśli sporo po mieście i w korkach to automat jest lepszy w takiej sytuacji... a drugi czynnik... to kiedyś będziesz sprzedawać swoje auto... i jak widać z wypowiedzi wielu osób automat jest bardziej chwalony... więc można wnioskować że z taką skrzynią łatwiej się auto sprzeda... :oops:

pozdrawiam

cosmo

Opublikowano

Przejedź się automatem, potem manualem, dla mnie różnice są symboliczne.

u mnie zdecydowała ekonomia.

Zakładam, że automat pali średnio więcej o 1 litr/100km

Kupuję samochód, żeby nim zrobić 150.000 km

Średnio spalam manualem 9,4l/100 km, czyli spalę 14.100 litrów x 4,52 zł/litr = 63.732 zł

Automat spali 10,4/100 km, czyli 15.600 litrów x 4,52 zł/litr 70.512 zł

Różnica to prawie 6.800 zł (być może ta różnica jest mniejsza, za mało jeździłem automatem).

Potem poczytaj tu, ile jest wątków "mam problem z automatem" a ile "mam problem z manualem" i wybieraj.

Marcin

Opublikowano
Potem poczytaj tu, ile jest wątków "mam problem z automatem" a ile "mam problem z manualem" i wybieraj.
hmmm... :think:

a może zacznijmy od tego ile jest iXów w automacie a ile w manualu... :?: patrząc na forum... rynek... to ponad 80 % iXów... to auta wyposażone w skrzynię automatyczną... więc powyższy argument nie jest do końca trafiony... :oops:

jednocześnie trzeba pamiętać... że w przeciwieństwie do aut z automatem czyli w autach z manualem... pojawia się problem ze sprzęgłem... którego naprawa też sporo kosztuję... :oops:

więc różnie można na to patrzeć... :mrgreen:

pozdrawiam

cosmo

• Moderatorzy
Opublikowano

A ja wolę automat jeśli akurat kupię auto z automatem lub wole manual gdy trafię auto z manualem.

Jedno i drugie ma swoje wady i zalety.

W jednym i drugim przypadku kupiony rzęch będzie kosztowny.

Opublikowano
Mam takie pytanie trochę z innej beczki ale też chodzi o skrzynię. W X posiadam automatyczna skrzynie i zmianę biegów dokonuje się lewarkiem czy wajchą jak zwał to zwał, natomiast w E65 zmianę biegów dokonuje przy kierownicy takim przełącznikiem jak od wycieraczek. Jestem ciekaw czy obie skrzynie są takie same tylko różnią się jakby sterowaniem? Czy są to dwie różne epoki skrzyń?