Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 rok później...
Opublikowano
Sprawa sie wyjasnila? Bo mam podobne objawy. tj. drżenie pedalu sprzegla przy zmianie biegów, przyspieszaniu. Dwumasa razem ze sprzeglem wymieniona 2 dni temu. Wie ktos co to moze byc?
Opublikowano
Widze ze masz ten sam problem co ja. Chociaz ja jeszcze nie wymienialem poduszek, bo z tego co wiem sa jeszcze ok ;/ myslalem ze po wymianie kola dwumasowego i sprzegla drgania ustapią a tu dalej nic. Moze ktos sie wypowie na ten temat? Ma jakies pomysly?
Opublikowano
przez andrzejmakoho » 19 Wrz 2012 16:39

Nic sie nie wyjaśniło. Samochód ma nowa dwumase, sprzeglo, poduszki i dalej drży.

U mnie pomogła wymiana kpl. poduszek - znaczna różnica. Pedał sprzęgła drży nawet po wymianie dwumasu - norma - nie przejmować się. Nawet w nowych dieslach drży. :)

Drgania mogą być spowodowane jeszcze: zużytym kołem pasowym, lejącym wtryskiwaczem/ami :cry2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kpl. poduszek silnika i skrzyni Lemfordera ok 360 zł. Wymiana w zaprzyjaźnionym warsztacie przy pracy zespołowej 40 pln :mrgreen:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
Wiem, ze odgrzewany kotlet ale moze ktos ma nowe pomysły :) Mialem problem z dziwnymi dzwiekami podczas wciskania pedalu sprzegła, drganiami pedału sprzegla i drażka skrzyni biegów. Wymieniony dwumas na nowy - lucas, dzisiaj wymienione poduszki pod silnikiem i skrzynią biegów na lemforder - jakies tam male efekty sa ale bez szału. Drgania moze mniejsze troche ale są nadal. Ma ktos jakies pomysły?
Opublikowano
Często spotykam się z rozkminianiem przyczyn drgającego sprzęgła. Tak się zlożyło że wymiałem u siebie koło dwumasowe - Luk, Sprzęgło - Luk, Poduszki - Corteco, Koło pasowe - Corteco. Jednym słowem wszystko. Specjalnie zwróciłem na to uwagę po wymianach. Pedał sprzęgła minimalnie drga i czytałem na internetach że to jest normalne bo docisk jest sprężyną która nie jest idealnie prosta i obracając się z łożyskiem występują tam minimalne ruchy + plus nakładają się na to drgania układu silnik skrzynia. Przenosi się to przez zmiany ciśnienia płynu na pedał.
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam podłączam sie pod temat z moim problemem i licze na wasze wsparcie.

Objawy:

1.Drgania pedału sprzęgła wyłacznie podczas jazdy i tylko na wcisnietym dodam ze nie są to duże drgania ale raczej wyraźnie wyczuwalne na stopie.

2.Podczas gaszenia wyraznie telepie silnikiem/budą (zapala normalnie bez rzadnych wstrząsów i pracuje czy to na postoju czy podczas jazdy tez bez zadnych drgań).

3.I na koniec cos co najbardziej mnie ostatnio zaniepokoiło a mianowicie przy ostrym starcie z 1-ynki na 2-ujke poczułem tak jakby coś przerwało i nie było to uczucie ślizgnięcia sie sprzegła bo towarzyszył temu spory hałas cieżko to określić ale jakby jakies uderzenia na podwoziu. Po tym incydencie nadal auto pracuje tak jak i przed zero jakich kolwiek zmian. Sprzegło sie nie ślizga.

Dodam że mam tez takie głuche uderzenie z tyłu w okolicach dyferencjału ale raczej tylko przy dynamiczniejscej jeździe i przy zmianie biegu słychać to tak do trzeciego biegu, ale to raczej wina mostu albo jakis tam gum trzymających.

Jestem posiadaczem e46 2.0d z 2000r. mam ją dopiero miesiąc więc jestem na etapie zapoznawczym jeszcze z moja bmk-ą :8)

No ale niestety pewnie wymaga sporego wkładu :cry2: dlatego licze na wasza pomoc i radę żebym tych pieniążków nie pchał na darmo w cos co nie musze i efektów tez to nie da.

Z góry dzieki przebebrałem forum ale identyko objawów nie udało mi sie znaleźć zawsze ktos cos tam mial wiecej albo mniej :mad2:

Opublikowano

Pawel320d

Kolego masz ten sam syndrom, który ja miałem po zakupie swojej 320d. Każdy świst traktowałem jakby samochód miał się rozsypać.

Drżenie pedału sprzęgła to rzecz naturalna dla mnie. Wymieniłem wszystko co wymienił kolega wyżej i dalej to samo. Ten typ tak ma. ;)

Opublikowano

Wreszcie ktoś z pozytywnym mysleniem :) zauwazyłem że jak przeglądam forum to chyba na siłe szukam problemu w mojej buni i pozniej ciezko zasnąć :duh: A co do stuków z tyłu okazał sie krzyżak na wale ale robie to u innego mechanika bo ten co dzis mu zaprowadziłem wysepil ze mnie 400zl za wymiane łaczników i gum trzymających łacznik a jak mi powiedział ile bedzie reszta kosztowac to podziekowałem..nigdy wiecej :mad2:

A kolego Andrzeju sprawdz sobie te drgania czy masz je tez jęsli nie docisniesz pedału sprzegła do podłogi bo mi sie wydaje ze wtedy ich nie ma, dla mnie wniosek jest jeden ze te drgania sa poprostu przenoszone z karoserii wkoncu to disel :)

Opublikowano

Na dociśniętym pedale do podłogi nic nie czuć. Tylko jak lekko położę nogę i wciskam z centymetr... Także według mnie normalne. Ja na początku też czytałem forum i często wymieniałem części, które jeszcze chwilę mogły być na samochodzie. Myślę, że lepsze takie podejście niż 'czekanie aż padnie'. Także nie zmieniaj podejścia. ;)

Masz na myśli łącznik elastyczny wału ? Jak nie jest popękany to zostaw... Chyba, że oryginał i stara guma. :cool2: Za stukanie z tyłu odpowiadają tulenie 'wózka'. Poczytaj o tulei nr 7 albo 9. Nie pamiętam.. Ja wymieniłem wszystkie gumy zawieszenia, wózka i dalej stuka. Poczytałem i według mnie coś w mechanizmie (zębatkach) napędu na tylne koła. Gdzieś, chyba tutaj na forum czytałem, jak ktoś to naprawiał. Niektórym pomogła wymiana gum belki tylnego zawieszenia http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AS71&mospid=47635&btnr=33_0839&hg=33&fg=30

Opublikowano
Zaraz sie zapoznam z tym a jeszcze jedno pytanie do ciebie czy po wymianie dwumasu i sprzegła zostało ci telepanie budą przy gaszeniu? te drgania mnie az tak nie niepokoją jak właśnie to telepanie;/ zaznaczam że wyłacznie przy gaszeniu bo przy odpale nie zauwazyłem nic niepokojącego
Opublikowano
telepanie będzie występować nawet po wymianie części, o których wspomniałeś. Tylko zamontowanie klapy gaszącej z E9x (o ile się nie mylę) załatwia sprawę.
Opublikowano
To chyba jednak w moim przypadku na całe szczescie dwumas bedzie sprawny :) Jak napisałeś w poprzednim poscie ze mam wrazliwe początki no ale przezorny zawsze ubezpieczony :)