Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem z hamulcami a dokladnie z absem.Przy niskich predkosciach rzedu 5m/h jak hamuje na suchej drodze wlacza sie abs i auto jedzie dalej,dzieje sie tak rowniez kiedy hamuje z wiekszych predkosci i auto juz prawie sie zatrzymuje slychac jak zaczyna dzialac abs.Nie dzieje sie to za kazdym razem ale od czasu do czasu,jednak jest to niebezpieczne, juz pare razy bym wjechal komus w tyl auta w korku.

Auto bylo podpiete do komputera i wszystko ok,czujniki abs wyczyszczone,klocki i tarcze prawie nowe.

Co moze byc przyczyna takiego zachowanie ukladu hamulcowego?Co jeszcze sprawdzic?

Opublikowano

Witaj miałem kiedyś trochę podobną sytuację..

Kiedy hamowałem przy niskich prędkościach załączał mi się ABS nawet na suchej nawierzchni

Potem pojawił mi się problem z łożyskiem w tylnym kole i kiedy mechanik powymieniał mi łożyska z tyłu problem sam znikł:)

nie wiem co to miało ze sobą wspólnego ale od tamtej pory nic złego się nie dzieje.

http://img200.imageshack.us/img200/2941/zdjcie0196001320x200320.jpg

...na tym osiedlu

gdzie BEEMKA jest

prawie jak BENTLEY...

Opublikowano
U mnie mechanik tez mowil ze chyba to jest wina lozyska w przednim prawym kole,ale nie jest pewny.Wymienie lozysko i zobacze czy pomoze.
Opublikowano
Między czujnikiem ABS a bieżnią zwiększyła się szczelina. Są dwie opcje. Albo czujnik się wysunął (jeśli jest wciskany tak jak miałem w Audi) albo faktycznie łożysko dostało luzu i pojawiła się większa szczelina niż wymagana i stąd taki efekt.
Opublikowano

dokładnie jak opisuje kolega powyżej, jest to najprawdopodobniej nadwrażliwość abs. przy czy ną może być luz na łożysku i tu wymiana pomoże. ewentualnie przesunął sie czujnik w którąś stronę. temat newralgiczny ale do opanowania. też mnie to spotkało, dokładnie przy minimalnej predkości.

pozdrawiam

Opublikowano

Dzieki panowie za rady.

Wczoraj rozmawialem z mechanikiem i mowil ze lozysko w przednim kole jest ok ale za lozyskiem jest jakis czujnik,zeby cos z nim zrobic musi wyciagnac lozysko,i ze jak wyciagnie lozysko to musi kupic nowe??

W przyszlym tygodniu jade do niego zeby to zrobil,zobaczymy czy pomoze