Skocz do zawartości

318i - stuka po wymianie wahaczy.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Niedawno wymieniałem tuleje wahaczy przednich i cały wahacz lewy w swojej e46. Facet w serwisie dodatkowo stwierdził, że do wymiany są jeszcze gumowe części drążków stabilizatora. Niestety nie wiem dokładnie o co chodziło, wycenę gdzieś zgubiłem. Wycenił mi naprawę na 500 zł. Czekam cały czas na dokładną nazwę tych części, jak tylko dostanę wrzucę na foro. Wyżej wspomniana naprawa miała miejsce w połowie Grudnia. Gośc powiedział, ze mogę śmiało jeździć i przyjechać kiedy sobie chcę na wymianę tych "gumek". Wszystko fajnie, od tego czasu zrobiłem około 2000 km i zauważyłem , ze przy najeżdżaniu na nierówności coś stuka w przednim zaiweszeniu. To trochę nieprzyjemne i mam wrażenie że się nasila. Pytanie brzmi: Czy zwlekanie z wymianą tych elementów drążków stabilizatora może mieć wpływ na inne cześci zawieszenia? Czy jeżdzenie w takim stanie może np wpłynąć na szybsze zużycie tuleji wahaczy lub wahaczy które właśnie wymieniłem? Dodatkowo będąc w trasie zauważyłem, że przy hamowaniu przy większych prędkościach, tj, powyżej 90 km/h kierownica jakby delikatnie drgała. Przy niższych prędkościach nie ma tego problemu. Czy to jest objaw zużytych tarcz? Czy może właśnie te zużyte gumowe elementy generują te drgania?

Wszystko rozbija się o kasę, której w tej chwili nie mam. Prosze o waszą opinię.

Z góry przepraszam, jeśli walnąłem jakiąś głupotę. Jeśli chodzi o tematy mechaniki, nie bardzo się znam...

Opublikowano

dostałem wycenę, proszę przy okazji o info czy wg. was koszty są okj.m.

Cena

Wartosc

Stawka

Wartosc

Wartosc

L.p.

Identyfikator

Nazwa

PKWIU

netto

netto

VAT

VAT

brutto

1.

3135006

WYMIANA ŁACZNIKÓW

105,88

2.

YYYLMI17981

ŁACZNIK DR. STABILIZATORA

2,00

szt

244,10

3.

BMW33306760

NAKRETKA M10

8,16

4.

3135545

WYMIANA GUM STABILIZATORA

1,00

szt

83,19

5.

BMW31351094

Guma stab. przedniego 22,5 mm

2,00

szt

102,64

6.

BMW07119904

NAKRETKA

3,80

Suma wartosci:

445,34

102,43

547,77

Wartosc brutto

547,77

Opublikowano

Jak już jesteśmy przy cenach to wstyd się przyznać, ale naprawę robiłem w jednym z Warszawskich serwisów, nie ASO, ale chwalą się że standardy jak w ASO i za wahacz lemfordera lewy zapłaciłem 800 zł. eh

zalezy mi na tym aby mój samochó dostał to co najlepsze, gdyż liczę na to, ze odwdzieńczy się bezawaryjnością i długoletnim użytkowaniem. Dlatego zdecydowałem się pojechać do warsztatu z dobrą opinią, no i czasu nie miałem zbyt wiele, a w innych nie było miejsc. Podsumowując naprawa troszkę mnie rozwaliła finansowo. Zrobiłem serwis olejowy z wymianą filtra kabinowego, wymiana wahacza lewego przód, wymiana tulei wahaczy przednich, wymiana klocków przednich i naliczyli mnie 2600. :mad2:

Opublikowano
ej TC ale te twoje ceny to wcale się niczym nie różnią od cen z allegro, więc nie rozumiem twojego "sloganu reklamowego" pt TANIO...

jakbyś znał ceny hurtowe części to wiedziałbyś że ceny allegro są już na skraju opłacalności ..... zresztą jeśli mogę ( czyt. jeśli cena hurtowa na to pozwala ) to sprzedaje klubowiczom troszeczkę taniej niż na allegro ...

a poza tym to jest Polska i jak widać niektórzy wolą kupić na allegro od kogoś niż dać zarobić klubowiczom , ale ok taki kraj ja się nie dziwię .....

aha i nie muszę nic reklamować ponieważ to nie jest moje podstawowe źródło dochodu , a wiem że wiele osób nie ma dostępu do dobrych i za rozsądną cenę części , wiec to raczej z chęci pomocy ....ale nieważne...

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano

wania zależy co masz na mówiąc "Całego zawieszenia" :) bo jeśli tylko tysiąc tooo tanio?

gdy u mnie stukało powyżej 90km/h tooo wymieniłem wahacze, tuleje + 2 łączniki ;) pomogło

Opublikowano
jakbyś znał ceny hurtowe części to wiedziałbyś że ceny allegro są już na skraju opłacalności

twoje nie różnią się od nich w żadnym stopniu.

a poza tym to jest Polska i jak widać niektórzy wolą kupić na allegro od kogoś

kolego w sklepie internetowym z allegro dają gwarancję na części.

niż dać zarobić klubowiczom , ale ok taki kraj ja się nie dziwię .....

pomoc "forumowa" opiera się na zaoferowaniu zdecydowanie niższej cenie niż rynkowa. Jeśli masz możliwość sprowadzenia taniej, a z tego co mi kiedyś pisałeś znaczy że masz [i to OGROMNY upust!] to co to znaczy "TANIO NA PRIV",a ceny utrzymują się na tym samym poziomie co ceny sklepów internetowych??

Opublikowano

u mnie tez nie ma problemu z gwarancją wystarczy odesłać ja idę z dowodem zakupu i reklamuje .....

tak pomoc forumowa na tym polega i idź do sklepu u siebie w mieście i zapytaj o cenę jakiejkolwiek części to będziesz wiedział o co mi chodzi .....

a upusty mam duże nawet po 60 % w stosunku do cen sklepowych i zapewniam Cię że po moich upustach mam niewielki zarobek sprzedając po cenach allegro.... a jeszcze muszę tracić czas aby zamówić części , pojechać tam odebrać zapakować i wysłać co wiąże się ze staniem na poczcie ....

aj zapomniałem jeszcze prowizja dla allegro i od sprzedania przedmiotu ....

no i trzeba swoje pieniążki założyć żeby komuś wysłać części i czekać aż wrócą do mnie na konto ...

więc nie pisz mi tu swoich żalów , ja nikogo nie zmuszam i nie namawiam , tylko proponuje , a Ty widzę że trochę ciężko Ci się pogodzić z tym że nie masz takiego dojścia ..... :norty:

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
więc nie pisz mi tu swoich żalów , ja nikogo nie zmuszam i nie namawiam , tylko proponuje , a Ty widzę że trochę ciężko Ci się pogodzić z tym że nie masz takiego dojścia ..... :norty:

...a ja proponuję zmienić GRYZĄCE KŁAMSTWO tj TANIO, na --> "części na priv" :lol: :nana:

Opublikowano
Jak już jesteśmy przy cenach to wstyd się przyznać, ale naprawę robiłem w jednym z Warszawskich serwisów, nie ASO, ale chwalą się że standardy jak w ASO i za wahacz lemfordera lewy zapłaciłem 800 zł. eh

zalezy mi na tym aby mój samochó dostał to co najlepsze, gdyż liczę na to, ze odwdzieńczy się bezawaryjnością i długoletnim użytkowaniem. Dlatego zdecydowałem się pojechać do warsztatu z dobrą opinią, no i czasu nie miałem zbyt wiele, a w innych nie było miejsc. Podsumowując naprawa troszkę mnie rozwaliła finansowo. Zrobiłem serwis olejowy z wymianą filtra kabinowego, wymiana wahacza lewego przód, wymiana tulei wahaczy przednich, wymiana klocków przednich i naliczyli mnie 2600. :mad2:

Mi za prawy wahacz lemfordera wraz z wymianą i tuleją policzyli 700zł - tylko zastanawiam się nad tuleją w liczbie pojedynczej...

Opublikowano

Mi za prawy wahacz lemfordera wraz z wymianą i tuleją policzyli 700zł - tylko zastanawiam się nad tuleją w liczbie pojedynczej...

ładnie dajecie się w h.. robić :/

Opublikowano

Witam dołącze do tematu

Czoper a jaki masz rok i miesiąc bawarki? Ja potrzebuję też gumy stabilizatora tylko nie wiem jakie?

Zmierzyłem suwmiarką stabilizator i wyszło mi tyle co tobie 22,5 a co do drgania kierownicy to też mi drga ale uważam

że to raczej tarcze ponieważ pod butem też pulsuje , kupiłem dziś na allegro ZIMMERMANNY z klockami za 414zł.

Nie umiem za to dostać tych gum 22,5 oprócz ASO

Opublikowano
Jeżeli chodzi o gumy drążka stabilizatora to jest na nich napisana średnica.Trzeba je tylko wyczyścić.U mnie 24mm a w ASO zapłaciłem 87 zł za 2 szt.
Opublikowano

Dzwoniłem do ASO podałem VIN i dobrał tuleję 22,5 tak jak zmierzyłem.

Zapłaciłem 98zł za 2 szt. Po niedzieli wymiana gum stabilizatora, tarcz +klocki (ZIMMERMANN) :lol: