Skocz do zawartości

328i, średniego spalanie board ponad 23l/100 jakie macie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Od pewnego czasu moje e46 328i automat 1998 rok pali na mieście w granicach 20L/100km, Samochód nie rozgrzany przeważnie.

Mam pytanie do właścicieli 328i jakie macie chwilowe spalania??? i ile średnio wam 328i automat pali średnio na mieśćie. ( po trasie 9 L)

Wiem że u mnie jest z 6 błędów w DME silnika , złe odczyty próby sond lambda 1 i 2 , tak wychodzi jakby coś z mieszanką było nie tak.

Podejrzewam albo Sondy ( w sobotę będę sprawdzał INPĄ napięcia ) albo przepływomierz( jakie są objawy uszkodzenia przepływomierza???? macie doświadczenie)???

CZEKAM NA POMOC I POZDRAWIAM

Opublikowano

Podłącz pod kompa.

objawy uszkodzonej sondy, przepływomierza są takie same - samochód nie przyśpiesza, pali dużo, opóźniona reakcja na pedał gazu.

Spalanie na trasie 9L jak najbardziej ok.

Być może termostat nie działa tzn. nie otwiera się i dlatego wolno się nagrzewa, i to jest powodem

Opublikowano
Witam , mam błąd sondy lambda kat1 , orientuje się ktoś w tych odczytach inpy która to przed katalizatorem czy za katalizatorem i są do tego po dwie ???

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4204975012f2650f.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/878e15da1777ce26.html

Błędy dotyczą sondy za katalizatorem - olej to. Ona jest tylko sondą diagnostyczną i nie reguluje składem mieszanki

Opublikowano
Sondy pracują prawidłowo. Sprawdź czy przypadkiem nie masz nieszczelności w układzie wydechowym na łączeniu kolektora wydechowego (1-3 cylindra) z rurą wydechową
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Zabrałem się w końcu za to spalanie. Komputer nie pokazał błędów. Auto stało u mechanika prawie tydzień, twierdzi że jest wszystko ok. Auto nadal spala po mieście 20 litrów ( według wskazań komputera i weryfikacji pod dystrybutorem) i teraz zagadka. W trasie ( na odcinku 130 km) pali normalnie 7.3. Wszystko zostało sprawdzone szczelność itp. Profilaktycznie wymieniony termostat. Macie panowie jakieś pomysły? Zaznaczę , że robię krótkie trasy, w ubiegłym roku pokonywałem takie same i spalał 12 .
Opublikowano

Cześć, u mnie średnie to okolice 11 litrów w cyklu mieszanym, 23 litry a nawet więcej to mam z rana po odpaleniu auta (na ssaniu) jednak po chwili wszystko wraca do normy. Powodzenia w rozwiązaniu problemu!

Pzdr,

Marcin

P.S.

u mnie skrzynia to manual

Po co jeździć jak można latać...BMW
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
w zimie w miescie odcinki po 4 km do pracy, spalanie okolo 14 litrow. teraz cieplej spadlo do 12 2.8 manual. spalanie pod 20 litrow nie jest normalne to nie UAZ.

🙃🙃

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Problem rozwiązany. Okazało się że poprzedni mechanik albo nie wymienił termostatu albo wstawił używkę :evil: .

(i miej tu człowieku zaufanie do nich :mad2: ). Oczywiście kasę wziął. Postawiłem auto do pana z Rucianej Nidy poleconego mi przez znajomego, sprawdził autko, wymienił termostat i bunia znowu zaczeła spalać tyle ile powinna :lol: . Może komuś to się przyda.