Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Spełniający normę LONGLIFE-04, najpopularniejsze to BMW 5W30 i 0W40 i Castrol SLX 0W30.

loco

'08 530iA touring xdrive; '05 118iA; '04 F650GS Dakar

['05 325i touring; '91 325i touring; '90 318iA; '01 320td; '01 530iA touring; '00 525i; '97 523i; '95 525i touring; '90 318is; '85 320i]

Opublikowano

Castrol Edge - producent podaje, że ma LL04, ale dalej napisane jest coś takiego:

BMW LL04 - (nie używać w benzynowych silnikach BMW poza Europą)

żródło: http://datasheets.bp.com/bpglis/FusionPDS.nsf/0/0B6851BAB219F920802577ED004809FB/$file/BPXE-85KN6Y_0.pdf

Więc nie wiem co o tym sądzić.

loco

['05 325i touring; '91 325i touring; '90 318iA; '01 320td; '01 530iA touring; '00 525i; '97 523i; '95 525i touring; '90 318is; '85 320i]

Opublikowano

Powyższe info dotyczy EDGE 5W30. Jeżeli chodzi o EDGE SPORT 0W40 to już tego paragrafu nie ma - ma LL04 bez uwag.

http://datasheets.bp.com/bpglis/FusionPDS.nsf/0/2B308BCC76892A7A802577ED004809BF/$file/BPXE-85KN32_0.pdf

loco

Opublikowano

Ja u siebie mam EDGE 5W30, wersja Europejska wiec chyba nie gryzie sie z tymi zastrzeżeniami. Aczkolwiek jak jjuż pisałem gdzieś wcześniej łyka troche tego oleju i będę myslał o zmianie i przy okazji podepne sie troche pod temat. Orientuje sie ktoś może czy sa jakies oleje 5W50 spełniające LL-04 bo w Castrolu nie znalazłem ale może za słabo szukałem :)

P.S. Czyli nabyłes 325i? można gdzieś fotki podejrzeć? :)

Pzdrawiam

Opublikowano

Dobrze pamiętasz widzę :)

Pewnie, że będzie można, tylko muszę lepsze zdjęcia zrobić i dam Ci znać...

A wracając do oleju to u mnie już wlany 0w40

Opublikowano

Witam,

U siebie od trzech lat mam Castrol 0W40 i jest ok.

Od wymiany do wymiany muszę dolać około 1 litra.

Ps. Widzę że w tym temacie piszą sami posiadacze e90 325i. Warto więc wymienić swoje spostrzeżenia o tym modelu, nie tylko w kwestii oleju.

Pozdrawiam z Poznania.

-----///Moja galeria- BMW E90- M Pakiet LCI///------

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=146363

Klik by powiększyć

e34a03810f04.jpg

Opublikowano
Witam,

Ps. Widzę że w tym temacie piszą sami posiadacze e90 325i. Warto więc wymienić swoje spostrzeżenia o tym modelu, nie tylko w kwestii oleju.

Myślę, że to bardzo dobry pomysł :cool2: , wcześniej szukając informacji nie wiele znalazłem...

Chętnie poczytam opinie innych, jednak na razie sam nie mogę za wiele powiedzieć, gdyż użytkuję auto od kilku dni.

Sprawia przyjemne wrażenie - tyle na ten czas mogę powiedzieć :norty:

Opublikowano
Witam,

U siebie od trzech lat mam Castrol 0W40 i jest ok.

Od wymiany do wymiany muszę dolać około 1 litra.

Pozdrawiam z Poznania.

Aż mi się ciśnie tekst z jednego z kabaretów Marcina Dańca "powychodzili jak żółwie ninja ze studzienek kanalizacyjnych" :lol:

Fajnie że jednak trochę posiadaczy 325i jest na forum :) Super by było gdyby pisali o swoich spostrzeżeniach gdyż ja podobnie gdy szukałem info na ten temat niewiele było :(.

Ze swojej strony trochę napisałem w poprzednim temacie założonym przez MARIO11.

Pozdrawiam.

Opublikowano

To pozwolę sobie zacytować wasze opinie z poprzedniego mojego tematu, żeby wszystko było w jednym miejscu :)

Jeśli coś byście mieli przeciwko to oczywiście usunę :)

Aa i zmieniłem tytuł tematu.

Witaj,

Mam dokładnie taki samochód, spisuje się rewelacyjnie, automat piękna sprawa.

Silnik jest praktycznie bezawaryjny, dźwięk R6 przyjemny dla ucha.

Minęły trzy lata, w tym okresie wymieniłem czujnik, tarcze z klockami, świece, filtry

itd. wiadomo eksploatacja.

Poza tym leje i jazda.

Chcesz zobaczyć jak wygląda zadbane auto, zobacz moją galerię.

viewtopic.php?f=26&t=134314

Sprawdź dobrze stan techniczny.

Powodzenia.

Ja mam taką krajową od marca 2010. Przejechałem 20 tyś km do tej pory i tylko przegląd, wymiana tylnych hamulcy, żarówki także eksploatacja. W calej histori serwisowej która sprawdzałem nie było odnotowanych tez zadnych czynności serwisowych poza eksploatacyjnymi. Co do silnika dzwięk faktycznie super ale na oleju 5w30 bierze 1 litr na 3 tys km. Przy następnej wymianie zmienie pewnie olej na 5w50 i zobaczymy czy coś się zmieni.

Skrzynia automatyczna bardzo fajnie pracuje. Steptronic ma jakby lekkego laga bo od momentu wcisniecia gałki do rozpoczecia zmiany mija chwilka ale sama zmiana biegu jest szybka.

Spalanie w trasie jest przyjemne bo przy predkosciach 110 mozna zejsc do 7 litrow. Spalanie z trasy po autostradach przy prędkosciach w zakresie od 100 do 220 (spokojnie to byly niemieckie autostrady) wyszło 9,2 litra. Natomiast po mieście trudno jest mi zejsc ponizej 12 litrów a przy mocno dynamicznej jeździe dochodzi do 17 litrów.

Mały OT: niektórzy w oznaczeniu swojego auta mają np. 325iA. Czy to A oznacza skrzynie automat czy to coś innego?

Pozdrawiam

Papryk...spokojna głowa silnik 2.5 218Km i 2.0Km sprzed facliftingu uchodzą za niezniszczalne,są duzo trwalsze niż te po modyfikacjach czyli np.2.0 170KM,mam wiele gazet o używanych e9x,bezynówki po liftingu miały m.in problemy z wtryskiwaczami(często "siadały").We wszystkich gazetach jest to samo jesli benzyna to z poczatku produkcji,paliły więcej niż nowsze wersje ale cos za cos....
Opublikowano

Witam wszystkich.

Zastanawiam się nad zakupem BMW 325i albo 320. Zawsze byłem posiadaczem Audi A4, ale ostatnio zakochałem się w waszej ukochanej marce.

Mam kilka pytań:

Jaki model możecie mi doradzić 325i czy 320 ? Benzyna czy Diesel no i jaki silnik?

Kolego FRACK bardzo podoba mi się twoje auto. Jeśli można wiedzieć, to gdzie udało upolować Ci się takie cacko i jeszcze z takim wnętrzem jasnym, coś pięknego :)) No i oczywiście jaka była cena :))

Opublikowano

Co do opinii na temat diesel czy benzyna to jak zwykle zdania są i będą podzielone.

Ja powiem krótko - benzyna. Ten temat jest ogólnie o silniku benzynowym 2,5l...

Pytasz również o silnik w 320 jest to silnik 4 cylindrowy o mniejszej mocy, także tu już twój wybór

Ja osobiście wiele Ci nie doradzę bo sam jestem "świeży" w tym temacie :norty:

Opublikowano

Obecnie w Inchcape motor we Wrocławiu sa dostepne 325i oraz 330i z 2005 roku. Niestety ceny maja mocno zawyżone według mnie :?

ale ta 325i to jak siostra mojego modelu ;) różnia się tylko 2 ostatnimi cyferkami VIN. Jasne wnętrze, super.

Ciężko znaleźć takie cacko to prawda, ja na swoją długo polowałem ale udało mi się znaleźć właśnie w Inchcape tylko że w warszawie i z symbolicznym przebiegiem 65 tyś km :)

Co do salonu, niby poważna duża firma więc wydaje się że ryzyko mniejsze, coś w tym na pewno jest. Jednak polecam uważać na tą firmę i gdyby ktoś z Was decydował się na zakup nie wierzcie w obietnice sprzedawców, bierzcie wszystko na piśmie, ja sporo zaufałem i troszkę się na tym przejechałem. Nie chcieli mi dać polisy OC mimo iż nalegałem dwukrotnie. Obiecali że się tym zajmą i skończyło się tak że po pół roku dostałem wezwanie do zapłaty :evil: do tego jeszcze dużo bardzo poważnych uchybień ze strony serwisu :o Ogólnie jeżeli kiedykolwiek jeszcze tam się po coś pojawię to już nic na gębę! Straciłem do nich zaufanie kompletnie.

Opublikowano

Witam grono posiadaczy E90 325i (A),

Odpowiadając na Twoje pytanie kolego "miroy511" swoje auto kupiłem w

Bawarii Motors w W-ie na Czerniakowskiej. Było to w styczniu 2008, właścicielką

była Pani z ambasady i na nią był samochód zarejestrowany. Przebieg jak ją brałem

to 47 tys. Urzekła mnie od razu, pachniała nowością. Dostałem samochód po przeglądzie

wraz z całą dokumentacją (zmiana opon itd).

Miłą niespodzianką ze strony Bawaria było to że wymienili mi (na swój koszt) rączkę od zamykania drzwi kierowcy, była podrapana od paznokci.

Cena wtedy dość wysoka bo 116 tys. Za darmo nic nie ma- za to mam samochód pewny

i jestem z niego zadowolony. W tej chwili mam na budziku 89 tys. Poza planem miałem

problem z zablokowanymi drzwiami,pomogła wymiana bezpiecznika na silniejszy.

Ze zmian to lampy tył, nakładka na kierownice w drewnie, etui na okulary, nowe opony i felgi na lato.

By auto wyglądało na błysk myje je sam ręcznie i dobre kosmetyki Megiuars i Gliptone

do skóry.

Efekty można zobaczyć w mojej galerii. Nie chcę się chwalić ale wiele osób się ogląda

a w rozmowach nie wierzą że to 2005.

Zdaję sobie sprawę że spalam więcej od diesla, ale mam święty spokój. Nie martwię

się o turbo, wtryski, koło pasowe itd.

Pozdrawiam wszystkich.

-----///Moja galeria- BMW E90- M Pakiet LCI///------

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=146363

Klik by powiększyć

e34a03810f04.jpg

Opublikowano

Zdaję sobie sprawę że spalam więcej od diesla, ale mam święty spokój. Nie martwię

się o turbo, wtryski, koło pasowe itd.

I do tego ja bym dodał dźwięk v6 :norty:

Opublikowano
Małe sprostowanie,

W naszych BMW jest R6.

:oops: To już będę wiedział... A jeszcze pytanko mam (mniej związane z danym silnikiem, ale..:)) Wysłałem zamówienie na instrukcje obsługi do auta : http://www.bmw.pl/pl/pl/owners/bmw_owners_manual/introduction.html gdzieś czytałem, że jak ma przyjść to jest to po około 3-4 tygodniach, ale czy dostaliście jakąś wiadomość wcześniej od BMW ?

Opublikowano
Witam,

Myślałem że będzie papierowa z obsługa navi.

Pozdro.

Mi do navi nie jest akurat potrzeba, z oczywistych względów :norty:

No to czyli trzeba czekać, a przydała by się papierowa a nie elektroniczna....

Opublikowano

Panowie, fachowcy, a co powiecie o tym cudzie, warto przyjrzeć się bliżej tej maszynie. na co w szczególności zwracać uwagę przy oglądaniu i ewentualnym kupnie?

http://otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C10897894

Jestem maniakiem tego typu wnętrza, tj.jasna tapicerka(ewentualnie brąz) wielka szkoda tylko że nie ma navi. A może wy macie coś w tym stylu do polecenia z navi i w podobnej cenie. Jeśli tak, to linki mile widziane :)

Opublikowano

Xenony dokładane - brak spryskiwaczy, lub wypadek i zderzak bez.

Tylne końcówki rury chyba nie są ori, chociaż nie jestem pewny... jeśli by nie były to może suferować jakieś boom.

Poza tym auto oczywiście z USA. :)

Pozdrawiam :)

http://www.mslab.com.pl

Do sprzedania:

Komplet felg z oponami zimowymi RSC - 17" Wzór Styling V Spoke 236

Nowy zestaw felg do F30 LCI 17" oponami zima i lato

Opublikowano
Hmm... nie wiem, dwa lata temu sprowadziliśmy z USA Porsche Cayenne i 911, i były spryski... ale możliwe, nie wiedziałem :wink:

Pozdrawiam :)

http://www.mslab.com.pl

Do sprzedania:

Komplet felg z oponami zimowymi RSC - 17" Wzór Styling V Spoke 236

Nowy zestaw felg do F30 LCI 17" oponami zima i lato