Skocz do zawartości

E60 520d 177PS Co sądzicie o takim silniku ?????

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Zastanawiam sie nad kupnem E60 520d 177PS. Co sądzicie o takim motorze w bmw e60? tzn osiągi wyprzedzanie i usterki, Czy jest mniej awaryjny niż 530d ???? . Chciałem 530d do 80 tyś zł i chyba skuszę się tą 520d z mniejszym przebiegiem i młodszego/ Co wy o tym sądzicie???? które wersje diesla 2.0 są najlepsze 163 czy 177 ???

POZDRAWIAM

Opublikowano

Cześć,

poszukaj na forum, było kilka bardzo rozbudowanych i gorących wątków na ten temat :)

Osobiście sądzę, że silnik jest fajny i tyle. Sam wybrałem 520d a nie 530d ze względu na przepaść cenową (w czasie gdy wybierałem, rocznik 2008 - różnica ponad 60 000 zł) i nie było mnie stać. Mam wersję 177PS. Jestem bardzo zadowolony. Choć rewelacji nie ma - to po prostu dobry kompromis.

Opublikowano
myślę, że zanim zaczniesz pytać, po prostu przejedź się w jakimś komisie zarówno 530d i 520d, które nie wyglądają na jakieś przeszczepy. Będziesz miał miarodajną odpowiedź, nasze słowa na nic się zdadzą bo każdy chwali swoje i dla jednego wystarczy 177PS i 4 cylindry, a inni zakochani są w 6 i więcej, a auta poniżej 200KM nie kupią. Ja powiem tylko, że mimo iż diesel to 530d na prawdę fajnie przyśpiesza i frajda z jazdy jest nieziemska, aż nie chcę myśleć co czują chłopaki w 550i i M5 ;) Ostatnio pozwoliłem sobie na odrobinę szaleństwa i rozpędziłem sobie moje 530d do 200km/h (wcześniej nie było okazji z uwagi na akcję zima) i powiem, że im szybciej jedziesz tym silnik pracuje jakby ciszej, słychać miłe mruczenie i świst powietrza, nie wiem jaki komfort jest w 520d przy takiej prędkości bo nie jeździłem, ale założę się że już słychać go dość ostro... I przyśpieszenia od 150km/h praktycznie nie czuć... No i 350Nm VS 500Nm też coś znaczy... Ale ja akurat nie należę, do tych co pałują się przy cyfrach więc dla mnie nie ma to większego znaczenia. Najważniejsze, że autem jeździ się wygodnie, mocy raczej nie brakuje na żadnym dotychczas osiąganym poziomie obrotów, a spalanie jest do zaakceptowania. To 520d powinno jeździć jak 525d przed liftem (taka sama moc), wiele osób pisało ze te 525d wystarcza im aż nad to, więc może i Ty byłbyś zadowolony, przejedź się i sprawdź innej opcji nie ma.
Radość sprawia, że serce przyśpiesza
Opublikowano

marv masz rację.

Dodam tylko od siebie, że 520d osiąga 200 km/h a nawet trochę więcej (mój rekord 220), jednak jaki to ma sens w PL. Wg mnie wyraźnie brakuje mocy od 150-160 km/h. Mi to wystarczy osobiście. Natomiast co do głośności - silnik jest bardzo cichy. Słychać go na luzie jak jest zimny i przy 3500-4000 obrotów i wtedy wiadomo, że to 4 cylindry. Ale przy dużych prędkościach głośniej wieje wiatr i szumią opony i generalnie jeśli chodzi o hałas to jest bardzo podobnie jak w 530d (wiem bo równolegle jeździłem trochę 530d).

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
marv masz rację.

Dodam tylko od siebie, że 520d osiąga 200 km/h a nawet trochę więcej (mój rekord 220), jednak jaki to ma sens w PL. Wg mnie wyraźnie brakuje mocy od 150-160 km/h. Mi to wystarczy osobiście. Natomiast co do głośności - silnik jest bardzo cichy. Słychać go na luzie jak jest zimny i przy 3500-4000 obrotów i wtedy wiadomo, że to 4 cylindry. Ale przy dużych prędkościach głośniej wieje wiatr i szumią opony i generalnie jeśli chodzi o hałas to jest bardzo podobnie jak w 530d (wiem bo równolegle jeździłem trochę 530d).

mi tam opony nie szumią...i mocy absolutnie nie brakuje

Opublikowano
Witam ja mam 520d 163KM i jestem zadowolony, chodź jak się przejechałem się autem kumpla z tym samym silnikiem tylko po wirusie 200KM to chyba na wiosnę też zawirusuje swój. Kumpel zrobił już po wirusie 115tys i wszytko jest OK żadnych usterek, oczywiście wirus w profesjonalnej firmie z wykresem na hamowni przed i po wgraniu i z softem stworzonym pod jego silnik. Mało tego, autko mniej pali :mrgreen: .
Opublikowano

Też mam 520d 177KM i powiem Ci że fajnie się jeździ. Oczywiście nie jeździłem 530d. Problemów z wyprzedzaniem nie ma, a na A1 udało mi się posunąć nawet 230KM i nie mialem jeszcze gazu w podłodze, tak że szybko można jeździć :-) Hałas w normie - przy tych predkościach to bardziej slychac szum opon i powietrza niż sam silniki.

Nie wiem co masz teraz bo to też ważne dla porównania. Kiedyś miałem Mondeo TDCi 130KM i wydawało mi się że to rakieta, ale po przesiadce do 520d zmieniłem zdanie:-) Aż strach pomyśleć o 530d ;-) Jak dla mnie warto brać 520d jak auto jest zadbane.

Opublikowano
Jeżdżę 520dA 177 KM na felgach 18 cali i szerokości opon 245. Katalogowe przyspieszenie 8,3 s do 100 km/h daje Ci w polskich realiach (a bynajmniej łódzkich) przewagę w szybkim starcie spod świateł w 95% przypadków. Mało pali ale jak jest zimny to warczy :D Rozmyślam na wiosnę nad wirusem na 205 KM. Myślę, że do normalnego użytkowania wystarczy aż nadto. Nie wiem jak 530d ale ja w trasie bez problemu robię 1150 km na jednym zbiorniku.

Modyfikacje mojego E60:

Czarna podsufitka; sportowa kierownica; listwy wewn. alu z lekkim szlifem; nagłośnienie Logic7; sportowe pedały BMW; lusterka zewn. fotochrom el. składane; felgi BMW 246 (18"); przyciemnione szyby; ledowe podświetlenie tablicy rej.; wygłuszanie drzwi

Opublikowano
Najlepiej się "karnąć" i obadać. Ktoś tu pisał o virusie w automacie.. Nie polecam takich zabiegów. Żaden znany mi chip nie zmienia ustawień w skrzyni. Komputer skrzyni zestrojony jest z mocą fabryczną. Virus skróci na pewno żywotność skrzyni, a zle dobierane biegi przez skrzynie moga sie odbic na żywotności silnika. Tym bardziej, ze skrzynie e60 jakies super bezawaryjne i udane nie były.
Radość sprawia, że serce przyśpiesza
Opublikowano
2.0 177 to w zupełności wystarczy do komfortowej i sprawnej jazdy.Jak nie oczekujesz wciskania w fotel i dużego zapasu mocy to kup 5tke z tym silnikiem.Przecież 177KM to już ładnie ciągnie to auto.8,6 do setki,dobra elastyczność:).Do tego masz większe pole manewru bo łatwiej znaleźć zadbany egzemplarz w tej cenie.
Kubica GO!