Skocz do zawartości

320d Miska olejowa - demontaz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Silnik m47n

Niestety podczas wymiany oleju za mocno dokrecilem srube w misce i teraz mam mikropekniecie :( niestety olej kapie po rozgrzaniu. Mysle o spawaniu ale chyba pewniej bedzie kupic druga miske na allegro. Pytanie czy jak zdejme oslone silnika to bede w stanie sam zdemontowac miske? Czy to jest jakas wieksza zabawa i lepiej oddac do mechanika? Jak pech to pech, najpierw pekniety dekiel obudowy filtra oleju tez opisywany tu na forum a wczoraj okazalo sie ze jeszcze miska peknieta :( sam sobie koszty narobilem :mad2: :cry2:

Opublikowano

Witaj Kolego

Masz pecha ale nie martw się nie takie rzeczy spawają, ja kiedyś miałem BMW E30 318iS i był tam problem tego typu że miska olejowa była niczym nie osłonięta i na pierdzielonych sierżantach czy leżących policjantach kiedy za szybko się przejżdżało niejednokrotnie uszkodziłem sobie miskę nie tylko ja ale mój braciszek chyba ze dwa razy a ja raz i za każdym razem micha do spawania za trzecim razem wglądała od spawania jak frankenstein :D ale nigdy nic po takim spawaniu nie ciekło a jeśli chodzi o demontaż to jest z tym trochę roboty ale jak masz zdrowe rączki to powinieneś dać radę tylko musisz mieć oczywiście kanał do tej roboty, jeśli chcesz to sam robić to pisz na priv to ci wyjaśnię co trzeba zdemontować do tej operacji by zdemontować miskę olejową. Pozdro Mario.

Sprzedam, uchwyt ręcznego ze skóry, tylna klapa Pre-Lci Igiełka.

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D

Opublikowano
O to juz chyba wiem o co chodzi - pewnie trzeba kombinowac z odkrecaniem poduszki silnika i podnoszeniem przodu czy cos. To nie, myslalem ze moze jak zdejme oslone to widze miske i tylko ja odkrecam :D w takim razie mechanik bo juz dosc balaganu sam narobilem. Nie wiem jak z tym spawaniem bo to jest pekniecie mniej wiecej wzdluz sruby(jakies 1,5cm). Znalazlem miske na allegro za 200zl i teraz sie zastanawiam czy brac ja czy moja spawac.
Opublikowano
Kolego to zależy ile za spawanie wezmą jak będziesz miał michę zdemontowaną to podjeź do zakładu specjalizującego się z spawaniem aluminium i ci powiedzą jaki koszt jak 50 zeta to spawaj jak 100 to lepiej dołóż i kupuj używkę. Jeśli chodzi o demontaż michy to jest z tym troche roboty jeśli nie masz czasu to lepiej zleć to mechanikowi. Szkoda że jestes z drugiej strony Polski mógłbym ci pomóc ale niestety ja ze śląska jestem.

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D

Opublikowano
Czasu bym znalazl, kanal tez jest, ale jak mowie - lepiej jak oddam do mechanika. Dzieki za okazanie pomocy :) Zobacze co mechanik mi doradzi. Tak licze ze spawanie bedzie max 50zl, ciekawe ile krzyknie za montaz i demontaz. Mam cicha nadzieje ze nie wiecej jak 100zl. Czy uszczelke musze kupic?
Opublikowano
Czasu bym znalazl, kanal tez jest, ale jak mowie - lepiej jak oddam do mechanika. Dzieki za okazanie pomocy :) Zobacze co mechanik mi doradzi. Tak licze ze spawanie bedzie max 50zl, ciekawe ile krzyknie za montaz i demontaz. Mam cicha nadzieje ze nie wiecej jak 100zl. Czy uszczelke musze kupic?

Ja na twoim miejscu kupiłbym nową koszt takiej uszczelki w ASO to koszt 100 złotych więc decyzja należy do ciebie ale jeśli przy demontażu ci się nie przerwie lub nie uszkodzi to możesz założyć stara ale jak będziesz miał z powodu starej wycieki to znowu poprawka z rozrywki więc decyzja należy do ciebie tutaj masz numer uszczelki w realoem nr 5

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AP71&mospid=47665&btnr=11_3309&hg=11&fg=10

Opublikowano

Ja tydzień temu kupowałem uszczelkę miski, napisz do Maćka z czescidobmw.pl - ja zapłaciłem 68zł za uszczelkę Elring. Uszczelkę lepiej zmienić, żeby w razie wycieku dwa razy nie rozbierać miski.

Nie chce Cię martwić, ale za wyciagnięcie miski napewno nikt nie powie ci 100zł, dużo więcej. Tydzień temu wyciągałem miskę, Masz dwie możliwości:

- albo sciągasz elementy przedniego zawieszenia i układu kierowniczego: maglownicę, stabilizator, wachacze itd, odkrecasz silnik na poduszkach i lekko go unosisz.

- albo wyciagasz silnik z ramy, to juz wtedy musisz odłaczysz trochę więcej, układ chłodzenia, wydechowy, instalacja, klima itd...

Ja osobiście wyciągałem silnik, ze względu żę rozbierałem go do gołego bloku. Jest trochę zabawy z wyciągnięciem.

Według TIS-a i napewno szybciej i mniej rozbierania jest z wyciągnięciem elementów zawieszenia, ale myśle, że za 100zł żaden nieznajomy mechanik Ci nawet nie wymieni wachacza... W kazdym razie powodzenia i aby Ci wyszło za robotę jak najtaniej :)

pozdrawiam

Opublikowano
Wstepna cena samej robocizny to 200zl wiec mysle ze cena OK. Na koniec podam ile kosztowalo mnie w sumie wymiana oleju i 4 filtrow :mad2: Napewno ponad 600zl (oczywiscie + czesci i olej :duh: ). NIGDY WIECEJ NIE ZMIENIE SAM NAWET OLEJU W SILNIKU :oops: :(
Opublikowano
Wstepna cena samej robocizny to 200zl wiec mysle ze cena OK. Na koniec podam ile kosztowalo mnie w sumie wymiana oleju i 4 filtrow :mad2: Napewno ponad 600zl (oczywiscie + czesci i olej :duh: ). NIGDY WIECEJ NIE ZMIENIE SAM NAWET OLEJU W SILNIKU :oops: :(

spokojnie, nie można się poddawać po jednym potknięciu :) jeśli masz wątpliwości co do siły dokręcania to najlepiej kup sobie klucz dynamometryczny... zresztą kluczem dynamometrycznym powinno się dokręcać nawet koła.

Opublikowano

OK wlasnie odebralem auto od mechanika :) Za robocizne + spawanie miski skasowal 160zl wiec moim zdaniem bardzo tanio :) Juz niczego nie bede sie tykal, wiec mam nadzieje ze pojezdze.

Koszty niezbedne:

olej: 200zl

filtr oleju: 30zl

Filtr powietrza: 60zl

Filtr paliwa: 95zl

Separator: 95zl

Koszty poniesione przez moja glupote:

Spawanie dekla pokrywy filtra oleju: 15zl (nie dalo efektu)

Nowa pokrywa filtra oleju: 145zl

olej (4l) 130zl

holowanie: 60zl

robocizna 160zl

Koszty poniesione przez moja bezmyslnosc: 510zl (mozna powiedziec sa 10 ktornie wieksze niz jak bym te wszystkie filtry i olej zmienil u mechniaka :))

Opublikowano
OK wlasnie odebralem auto od mechanika :) Za robocizne + spawanie miski skasowal 160zl wiec moim zdaniem bardzo tanio :) Juz niczego nie bede sie tykal, wiec mam nadzieje ze pojezdze.

Koszty niezbedne:

olej: 200zl

filtr oleju: 30zl

Filtr powietrza: 60zl

Filtr paliwa: 95zl

Separator: 95zl

Koszty poniesione przez moja glupote:

Spawanie dekla pokrywy filtra oleju: 15zl (nie dalo efektu)

Nowa pokrywa filtra oleju: 145zl

olej (4l) 130zl

holowanie: 60zl

robocizna 160zl

Koszty poniesione przez moja bezmyslnosc: 510zl (mozna powiedziec sa 10 ktornie wieksze niz jak bym te wszystkie filtry i olej zmienil u mechniaka Ja u siebie wszystko sam robię i żadnych kosztów mojej niefachowości nie ponoszę, poza tym jakbym miał każdemu za byle pierdołę płacić to nie w moim stylu ja poprostu lubie sam sobie wszystko naprawiać a z zawodu jestem technikiem mechanikiem maszyn i urządzeń górnictwa podziemnego, więc na kopalni też mam styczność z mechaniką tylko o wiele większego formatu. Nie powinieneś się łamać jednym niepowodzeniem ja na szczęście zaczynałem jako młody chłopak od reperowania motorynki a później coraz bardziej skomplikowane sprzęty, więc teraz nie obawiam się niczego naprawiać.