Skocz do zawartości

E39 528 Niesportowe zawieszenie przednie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chcę zrobić sobie normalne, a nie "sportowe" zawieszenie w swojej Buńce. Tył obniżony programowo - NIVO - mam już ustawiony na fabryczny, ale przód muszę niestety zrobić od nowa. W tej chwili mam tzw. sportowe sprężyny i tzw. sportowe amortyzatory (po 150 PLN za sztukę, wiem bo przed zakupem gościu w serwisie wymieniał...).

Mój serwis dobrał mi fabrycznie zgodne części: amorki, sprężyny i jakieś talerzyki do sprężyn i razem z robocizną wyszło 2000 PLN... Ciut za drogo dla mnie.

Na Allegro (co byśmy bez niego zrobili...) znalazłem komplet za ok. 700 PLN w sumie (amorki Kraft: http://allegro.pl/amortyzatory-kraft...398372260.html i sprężyny Kayaba: http://allegro.pl/kayaba-sprezyny-bm...404176558.html). Warto kupić te części? Nie chcę doprowadzić do tego, że teraz dla odmiany przód będzie mi sterczał w niebo, albo po roku amorki pocieknął, a sprężyny strzelą... Z drugiej strony jakieś 900 PLN z robotą, to nie 2000...

Co radzicie?

Tanie w utrzymaniu BMW, to BMW dobrze utrzymane!
Opublikowano

O Krafcie czytałem opinie, żeby raczej trzymać się z dala od tego jeśli chodzi o amory. Ja tej firmy nie znam więc się nie wypowiem.

Co do tej ceny 150pln to jest to cena za amortyzator czy sprężynę? Bo jeśli za amortyzator sportowy to chętnie poznam firmę, która sprzedaje takie amory za 150pln/szt. :norty:

Pzdr.

Opublikowano

Cena 150 PLN była za amorka. Sam więc widzisz, jaka to jakość... A może się mylę?

Widziałem na Allegro amorki za 130 i za 500. Czy różnica pokrywa się z jakością? Nie jeżdżę dużo (do 20 tys. / rok) i preferuję jazdę spokojną, stawiam na wygodę, a nie na osiągi...

Opublikowano

Ja będę musiał wymienić u siebie przednie amortyzatory i już się mocno zastanawiam czy warto pakować się w Monroe Reflex (przewidziane do zawieszenia M-Technik II jakie u mnie gości), kosztuące po około 390-400pln/sztukę. Szczerze przyznam, że przy amortyzatorze sportowym za 150pln/sztukę najpierw spisałbym swój testament zanim wsiadłbym do auta. I nie chodzi o to, ze jeżdżę jakoś agresywnie ale czasem można się mocno zdziwić jak w zakręcie przy prędkości około 120-130km/h strzela amortyzator.

Pzdr.

Opublikowano
A co sądzicie o amorach MONROE (315 / szt) + sprężyny K+F (170 / szt)? Taką dostałem ofertę ze sklepu...
Opublikowano

Tak - Sachs i Bilstein to już wysoka półka ale chyba nie o to chodziło autorowi tematu. On pyta o te tańsze amortyzatory do M-Technika. Ja twierdzę, że Monroe to już jest takie minimalne minimum. Lepszy taki Monroe nowy bo jest to już firma znana, z doświadczeniem w produkcji amortyzatorów i to już daje jakieś poczucie bezpieczeństwa. Ja w każdym razie nie założyłbym do swojego auta amortyzatora, którego cena kształtuje się na poziomie butelki dobrej Łychy.

Pzdr.

P.S. A tak odnośnie Monroe to niedawno dowiedziałem się - ponoć z wiarygodnego źródła - że w niektórych egzemplarzach e39 Monroe także był dostawcą amortyzatorów dla BMW (oczywiście pewnie pod znaczkiem BMW) więc nie jest to chyba taka zła firma.

• 3 lata później...
Opublikowano
Ja będę musiał wymienić u siebie przednie amortyzatory i już się mocno zastanawiam czy warto pakować się w Monroe Reflex (przewidziane do zawieszenia M-Technik II jakie u mnie gości), kosztuące po około 390-400pln/sztukę.

Pzdr.

Witam,

Słyszałem że zamontowałeś te amortyzatory Monroe Reflex. Jak one się sprawują ? Jaki zestaw osłon i odbojów zastosowałeś? dla zawieszenia seryjnego czy sportowego?

Mam seryjne zawieszenie, prawy amor mi się wylał i planuje kupić Sachs Adventage(te dla wersji m-technik) lub Monroe (te dla wersji m-technik)

Czy to będzie dobrze pracować z seryjnymi sprezynami?

Bo nie mogę znaleść sprezyn od m-techik a nie bede płacił 400zł za szt. w serwisie...

Opublikowano

Podepnę się pod temat aby nie zakładać nowego.

Czy znacie może jakieś dobre zamienniki wahaczy do przodu, czy tylko oryginał???

Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa

Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dla czego

Na warsztacie łączymy teorię z praktyką: nic nie działa i nikt nie wie dla czego!!!

Cięcie plazmowe oraz usługi tokarskie http://ttcs.pll/

Opublikowano

Czy znacie może jakieś dobre zamienniki wahaczy do przodu, czy tylko oryginał???

Lemforder, TRW, Meyle (najlepiej HD - choć wahaczy HD nie ma w polskim katalogu).

Nie polecam Febi - u mnie się rozpadł po miesiącu, na szczęście zwrot na gwarancji.

Opublikowano
Czyli Lemforder, nie ma co kombinować. Dzięki :cool2:

Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa

Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dla czego

Na warsztacie łączymy teorię z praktyką: nic nie działa i nikt nie wie dla czego!!!

Cięcie plazmowe oraz usługi tokarskie http://ttcs.pll/