Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

18,6 % jest akcyza dla pojemności powyżej 2 litrów.

... winiety ... tachometr ... ograniczenia prędkości i zakazy wjazdów, wyprzedzania jak dla ciężarowych ;)

e61 530D 2007 Touring
Opublikowano
Niby wszystko ok, rzeczywiście auto Ci zarejestrują i wszystko będzie git. Problem może niestety pojawić się za jakiś czas. Pojazd specjalny nie jest objęty podatkiem akcyzowym i przez to handlarze takie "wałeczki" robią, tak samo jak wcześniej robiło się z PKW na LKW, aby nie płacić, ale za to już się zabrali. Wydaje mi się, że za jakiś czas będą za to ścigać i weryfikować to, choć na 100% nie wiem. Akcyza od takiego samochodu to pewnie jakieś 15k PLN.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Teoretycznie będą ścigać importera, a za takie auto ścigną na pewno bo to nie ciężarówka 2 osobowa. Nie wiem natomiast czy jeżeli importer to jest firma na "słupa" i za rok nie będzie firmy (a na 99% tak jest i będzie) to czy UC nie ma prawa Ciebie ścignąć. Wydaje mi się, że to z Ciebie ściągną te pieniądze a będą niemałe, bo około 17 tys zł. :) Ustawa akcyzowa mówi wyraźnie na ten temat:

Opodatkowanie akcyzą samochodów osobowych

Art. 100. 1. W przypadku samochodu osobowego przedmiotem opodatkowania akcyzą jest:

1) import samochodu osobowego niezarejestrowanego wcześniej na terytorium kraju zgodnie z przepisami o ruchu drogowym;

2) nabycie wewnątrzwspólnotowe samochodu osobowego niezarejestrowanego wcześniej na terytorium kraju zgodnie z przepisami o ruchu drogowym;

3) pierwsza sprzedaż na terytorium kraju samochodu osobowego niezarejestrowanego na terytorium kraju zgodnie z przepisami o ruchu drogowym:

a) wyprodukowanego na terytorium kraju,

b) od którego nie została zapłacona akcyza z tytułu czynności, o których mowa w pkt 1 albo 2.

2. W przypadku samochodu osobowego przedmiotem opodatkowania akcyzą jest również sprzedaż na terytorium kraju samochodu osobowego niezarejestrowanego na terytorium kraju, następująca po sprzedaży, o której mowa w ust. 1 pkt 3, jeżeli wcześniej akcyza nie została zapłacona w należnej wysokości a w wyniku kontroli podatkowej, postępowania kontrolnego albo postępowania podatkowego nie ustalono, że podatek został zapłacony.

Opublikowano
że samochód nie ma wartości 95 tys zł a np. 60 tys zł to celnik musi pomniejszyć te 60 tys zł o VAT i akcyzę czyli 60 tys zł / 1,22 / 1,186 co da Ci 41467 zł podstawy do opodatkowania akcyzą

Żadnego vatu mu nie odejmie, haratają od konkretnej kwoty. Miałem na umowie 76 000zł, a wartość takiego samochodu wówczas w PL, wg eurotaxu 50 000zł i policzył od umowy :duh:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie zrozumiałeś dokładnie o co chodzi. Zawsze podstawą jest umowa gdy jej wartość przekracza podstawę wyliczoną z książki albo z wyceny rzeczoznawcy lub tak jak to sobie upraszczają celnicy, odejmując od wartości z książki np. 33%. Dlatego ważne jest żeby umowa była jak najniższa, wtedy można walczyć już tu w Polsce różnymi sposobami.
Opublikowano
odejmie jak celnik będzie brał kwotę wg eurotaxu (czytaj w umowie będzie niższa lub taka sama) bo to właśnie te przepisy (przy braniu kwoty z eurotaxu nakazują z podstawy odjąć vat (tak jak liczył mmw). Natomiast jeśli masz kwotę na fakturze wyższą niż eurotax to wówczas, jak to ująłeś, "haratają" od kwoty z faktury bo ta dla nich korzystniejsza no i wówczas nie ma przepisu, który z podstawy opodatkowania kazał by odjąć vat. Można byłoby się kłócić i kupić samochód na firmę (euronip) i wówczas masz fakturę netto i powinni też od tej kwoty zabrać akcyzę. Generalnie naliczanie wartości "daniny publicznoprawnej" również od kwoty daniny (akcyza i od ceny i od vatu) jest nielegalne (podwójne opodatkowanie), ale jeszcze nikt się tym nie zajął.
e61 530D 2007 Touring
Opublikowano
Teoretycznie będą ścigać importera, a za takie auto ścigną na pewno bo to nie ciężarówka 2 osobowa. Nie wiem natomiast czy jeżeli importer to jest firma na "słupa" i za rok nie będzie firmy (a na 99% tak jest i będzie) to czy UC nie ma prawa Ciebie ścignąć. Wydaje mi się, że to z Ciebie ściągną te pieniądze a będą niemałe, bo około 17 tys zł. :) Ustawa akcyzowa mówi wyraźnie na ten temat:

Opodatkowanie akcyzą samochodów osobowych

Art. 100. 1. W przypadku samochodu osobowego przedmiotem opodatkowania akcyzą jest:

1) import samochodu osobowego niezarejestrowanego wcześniej na terytorium kraju zgodnie z przepisami o ruchu drogowym;

2) nabycie wewnątrzwspólnotowe samochodu osobowego niezarejestrowanego wcześniej na terytorium kraju zgodnie z przepisami o ruchu drogowym;

3) pierwsza sprzedaż na terytorium kraju samochodu osobowego niezarejestrowanego na terytorium kraju zgodnie z przepisami o ruchu drogowym:

a) wyprodukowanego na terytorium kraju,

b) od którego nie została zapłacona akcyza z tytułu czynności, o których mowa w pkt 1 albo 2.

2. W przypadku samochodu osobowego przedmiotem opodatkowania akcyzą jest również sprzedaż na terytorium kraju samochodu osobowego niezarejestrowanego na terytorium kraju, następująca po sprzedaży, o której mowa w ust. 1 pkt 3, jeżeli wcześniej akcyza nie została zapłacona w należnej wysokości a w wyniku kontroli podatkowej, postępowania kontrolnego albo postępowania podatkowego nie ustalono, że podatek został zapłacony.

Nie koniecznie importera.

Art. 102. [Podatnik; pojęcie]

1. Podatnikiem jest osoba fizyczna, osoba prawna oraz jednostka organizacyjna niemająca osobowości prawnej, która dokonuje czynności, o których mowa w art. 100 ust. 1 lub 2.

2. W przypadkach, o których mowa w art. 101 ust. 2 pkt 1 i 2, jeżeli przemieszczenia samochodu osobowego z terytorium państwa członkowskiego na terytorium kraju dokonał inny podmiot niż podmiot, który nabył prawo rozporządzania samochodem osobowym jak właściciel, podatnikiem jest osoba fizyczna, osoba prawna oraz jednostka organizacyjna niemająca osobowości prawnej, która nabyła prawo rozporządzania samochodem osobowym jak właściciel.

3. W przypadku, o którym mowa w art. 101 ust. 2 pkt 3, podatnikiem jest osoba fizyczna, osoba prawna oraz jednostka organizacyjna niemająca osobowości prawnej, która wystąpiła o rejestrację tego samochodu na terytorium kraju, zgodnie z przepisami o ruchu drogowym.

4.[330] W przypadku gdy samochód osobowy stanowi przedmiot współwłasności, za podatników uznaje się wszystkich współwłaścicieli, nawet gdy czynności podlegających opodatkowaniu dokonał jeden ze współwłaścicieli. Współwłaściciele ponoszą solidarną odpowiedzialność za zobowiązanie podatkowe.

Art. 101. [Obowiązek z tytułu importu]

1. Obowiązek podatkowy z tytułu importu samochodu osobowego niezarejestrowanego wcześniej na terytorium kraju zgodnie z przepisami o ruchu drogowym powstaje z dniem powstania długu celnego w rozumieniu przepisów prawa celnego.

2. Obowiązek podatkowy z tytułu nabycia wewnątrzwspólnotowego samochodu osobowego niezarejestrowanego wcześniej na terytorium kraju zgodnie z przepisami o ruchu drogowym powstaje z dniem:

1) przemieszczenia samochodu osobowego z terytorium państwa członkowskiego na terytorium kraju - jeżeli nabycie prawa rozporządzania samochodem osobowym jak właściciel nastąpiło przed przemieszczeniem samochodu na terytorium kraju;

2) nabycia prawa rozporządzania samochodem osobowym jak właściciel - jeżeli nabycie prawa rozporządzania samochodem osobowym jak właściciel nastąpiło po przemieszczeniu samochodu osobowego na terytorium kraju;

3) złożenia wniosku o rejestrację samochodu osobowego na terytorium kraju zgodnie z przepisami o ruchu drogowym - jeżeli podmiot występujący z wnioskiem o rejestrację na terytorium kraju nabytego wewnątrzwspólnotowo samochodu osobowego nie jest jego właścicielem.

e61 530D 2007 Touring
Opublikowano (edytowane)

Zawsze też może wystąpić z tytułu odpowiedzialności z rękojmi (kupno samochodu używanego) też jest nią objęte. Masz uprawnienie nawet do odstąpienia od umowy, obniżenia ceny, etc. Gorzej jeśli kupiłeś na firmę, a sprzedający na fakturze zamieścił zapis, że wyłącza odpowiedzialność z tytułu rękojmi. Według mnie byłaby to wada prawna (odpowiedzialność z tytułu rękojmi) kupiłeś samochód osobowy (tak pewnie w umowie zapisane) i powszechnie przyjęte a przy rejestracji okazało się, że to ciężarówka czy pomoc drogowa. (566 i następne kodeks cywilny).

W najgorszym wypadku pozostanie Ci zawiadomienie prokuratury (286 kodeksu karnego) oszustwo i wprowadzenie Ciebie w błąd. Też powinni się u nas wziąść za takie sprawy.

Teraz to już chyba będzie komplet jeśli chodzi o źródła :)

Art. 104. [Podstawa opodatkowania w przypadku samochodu]

1. Podstawą opodatkowania w przypadku samochodu osobowego jest:

1) kwota należna z tytułu sprzedaży samochodu osobowego na terytorium kraju pomniejszona o kwotę podatku od towarów i usług oraz o kwotę akcyzy należne od tego samochodu osobowego;

2) kwota, jaką podatnik jest obowiązany zapłacić za samochód osobowy - w przypadku jego nabycia wewnątrzwspólnotowego, z tym że w przypadku, o którym mowa w art. 101 ust. 2 pkt 3, podstawą opodatkowania jest średnia wartość rynkowa samochodu osobowego pomniejszona o kwotę podatku od towarów i usług oraz o kwotę akcyzy;

3) wartość celna samochodu osobowego powiększona o należne cło - w przypadku importu tego samochodu, z zastrzeżeniem ust. 2-5.

2. W przypadku samochodu osobowego, wobec którego mają zastosowanie przepisy dotyczące procedury uszlachetnienia biernego, podstawą opodatkowania jest różnica między wartością celną produktów kompensacyjnych lub zamiennych dopuszczonych do obrotu a wartością produktów wywiezionych czasowo, powiększona o należne cło.

3. Podstawą opodatkowania z tytułu importu samochodu osobowego objętego procedurą odprawy czasowej z częściowym zwolnieniem od należności celnych przywozowych lub procedurą przetwarzania pod kontrolą celną jest wartość celna powiększona o cło, które byłoby należne, gdyby samochód ten był objęty procedurą dopuszczenia do obrotu.

4. Podstawa opodatkowania w przypadku importu samochodu osobowego obejmuje również prowizję oraz koszty transportu i ubezpieczenia, jeżeli nie zostały do niej włączone, a zostały już poniesione do pierwszego miejsca przeznaczenia na terytorium kraju. Przez pierwsze miejsce przeznaczenia rozumie się miejsce wymienione w dokumencie przewozowym lub innym dokumencie, na podstawie którego samochód jest importowany.

5. Do podstawy opodatkowania z tytułu importu samochodu osobowego dolicza się określone w odrębnych przepisach opłaty oraz inne należności, jeżeli organy celne mają obowiązek pobierać te należności z tytułu importu samochodu.

6.[332] Podstawą opodatkowania z tytułu nabycia wewnątrzwspólnotowego samochodu osobowego dopuszczonego wcześniej do obrotu w innym państwie członkowskim Unii Europejskiej zgodnie z przepisami celnymi, ale niezarejestrowanego na terytorium innego państwa członkowskiego jest wartość, o której mowa w ust. 1 pkt 3, z uwzględnieniem prowizji, kosztów transportu i ubezpieczenia, jeżeli nie zostały uwzględnione w cenie, ale zostały już poniesione do miejsca, w którym nastąpiło objęcie towaru procedurą celną.

6a.[333] W przypadku samochodów osobowych typu ambulans do podstawy opodatkowania nie wlicza się kwot stanowiących wartość specjalistycznego wyposażenia medycznego.

7. Jeżeli nie można określić kwot, o których mowa w ust. 1 pkt 1 i 2, w szczególności w przypadku darowizny samochodu osobowego, za podstawę opodatkowania przyjmuje się średnią wartość rynkową samochodu osobowego na rynku krajowym, pomniejszoną o kwotę podatku od towarów i usług oraz o kwotę akcyzy.

8. Jeżeli wysokość podstawy opodatkowania w przypadku czynności, o których mowa w art. 100 ust. 1 pkt 2 i 3 oraz ust. 2, bez uzasadnionej przyczyny znacznie odbiega od średniej wartości rynkowej tego samochodu osobowego, organ podatkowy lub organ kontroli skarbowej wzywa podatnika do zmiany wysokości podstawy opodatkowania lub wskazania przyczyn uzasadniających podanie jej wysokości w kwocie znacznie odbiegającej od średniej wartości rynkowej samochodu osobowego.

9. W razie nieudzielenia odpowiedzi, niedokonania zmiany wysokości podstawy opodatkowania lub niewskazania przyczyn, które uzasadniają podanie jej wysokości znacznie odbiegającej od średniej wartości rynkowej samochodu osobowego, organ podatkowy lub organ kontroli skarbowej określi wysokość podstawy opodatkowania.

10. Jeżeli wysokość podstawy opodatkowania ustalona z uwzględnieniem opinii biegłego odbiega co najmniej o 33% od zadeklarowanej podstawy opodatkowania, koszty opinii biegłego lub biegłych ponosi podatnik.

11. Średnią wartością rynkową samochodu osobowego jest wartość ustalana na podstawie notowanej na rynku krajowym, w dniu powstania obowiązku podatkowego, średniej ceny zarejestrowanego na terytorium kraju samochodu osobowego tej samej marki, tego samego modelu, rocznika oraz - jeżeli jest to możliwe do ustalenia - z tym samym wyposażeniem i o przybliżonym stanie technicznym, co nabyty na terytorium kraju lub nabyty wewnątrzwspólnotowo samochód osobowy.

12. Do przeliczenia podstawy opodatkowania wyrażonej w walucie obcej stosuje się bieżący kurs średni waluty obcej wyliczony i ogłoszony przez Narodowy Bank Polski w dniu powstania obowiązku podatkowego.

13. W przypadku gdy w dniu powstania obowiązku podatkowego nie został wyliczony i ogłoszony przez Narodowy Bank Polski bieżący kurs średni waluty obcej, do przeliczenia podstawy opodatkowania wyrażonej w walucie obcej stosuje się ostatni, przed dniem powstania obowiązku podatkowego, bieżący kurs średni wyliczony i ogłoszony przez Narodowy Bank Polski.

Art. 105. [stawka akcyzy na samochody osobowe]

Stawka akcyzy na samochody osobowe wynosi:

1) 18,6% podstawy opodatkowania - dla samochodów osobowych o pojemności silnika powyżej 2 000 centymetrów sześciennych;

2) 3,1% podstawy opodatkowania - dla pozostałych samochodów osobowych.

Powodzenia

Edytowane przez arekt
e61 530D 2007 Touring
Opublikowano

jak nie zalatwię polubownie z nim że 1)on to przerobi na samochód osobowy w przerobie czyli akcyza ,2 a jak się zgodzi i odda mi kase a ja mu samochód

a jak wogóle to idę na policję , [BAD] mać ale wdepłem w bagno

Opublikowano (edytowane)
wogóle jutro dzwonie do komisu . Komis jest na Katjana Kalinowska , wpis do ewidencji ( zgłoszenie firmy o nip) 14.10.10 , data rejestracji bmw 14.10.10 w dowodzie rejestr. to już nieporozumienie i podpadające . Nie wiem czy ona jeszcze istnieje , [BAD] mać masakra Edytowane przez megapol
Opublikowano
nie na Policję, tylko do rozgarniętego pełnomocnika prawnego (adwokata).
e61 530D 2007 Touring
Opublikowano
Szkoda, że nie wertowałeś wnikliwie forum bo pisaliśmy o takich wałkach związanych z rejestrowaniem na LKW, lub pojazd specjalny. Zakup za 100k i takie problemy, kupujący zwykle podczas zakupu mało patrzą na dokumentację auta, bo to papiery, bo to mało ważne, szczególnie jeśli auto jest w dobrym stanie i naszpikowane bajerami, a wszystko w cenie bardziej niż atrakcyjnej. Ja w swoim przypadku sprawdzałem auto na każdy możliwy sposób, na papiery podczas trwania przeglądu w ASO patrzyłem chyba z 10x, ba nawet na policję dzwoniłem aby sprawdzić czy nie poszukują takiego pojazdu. A Ty tak, pohopnie dałeś się wciągnąć w takie bagno. Bardzo Ci współczuję i ciężko mi nawet doradzić co zrobić, ale jedno jest pewne zostałeś oszukany i lepiej zajmij się sprawą zanim będziesz miał problemy. Jesteś kolejnym dowodem na poparcie mojej teorii -> od komisów jak najdalej!!! Choćby auto było piękne i cudne omijać z daleka!
Radość sprawia, że serce przyśpiesza
Opublikowano
Szkoda, że nie wertowałeś wnikliwie forum bo pisaliśmy o takich wałkach związanych z rejestrowaniem na LKW, lub pojazd specjalny. Zakup za 100k i takie problemy, kupujący zwykle podczas zakupu mało patrzą na dokumentację auta, bo to papiery, bo to mało ważne, szczególnie jeśli auto jest w dobrym stanie i naszpikowane bajerami, a wszystko w cenie bardziej niż atrakcyjnej. [/b]

Myślę że ten wytłuszczony tekst to jest sedno sprawy. Współczuję koledze niemniej jednak na zaślepienie nie ma rady -> jedynie co zimny kubeł z wodą na głowę ale to działa też do czasu. Dziwi mnie że kolega nie spytał, nie czytał tutejszych publikacji (w których też brałem udział) na temat podatku akcyzowego i kombinacji jakie były uprawiane. Ehh szkoda mi gościa bo radość z auta już nie będzie taka sama - euforia przyćmiona stresem z dokumentacją i ewentualnym dopłaceniem do biznesu.

Mam jedynie nadzieję, że nie okaże się to bubel/parch a porządne auto (któryś z kolegów w innym poście pisał, że taniej 530d z 2008 niż za 125 kPLN nie kupi).

Kiss French. Wear Italian. Drive German.
Opublikowano
Byłeś to auto sprawdzać w ASO czy kupiłeś na oko i ucho bo nic nie pukało i nie piszczało? Bo jeśli auto jest sprawne, dobrze wyposażone to nawet po akcyzie cena jest atrakcyjna. 115tyś vs 125tyś to jest 10tyś w kieszeni ;) Więc jeśli auto nie jest po dzwonie, nie jest malowane i generalnie stan jest prima sort to może warto dopłacić... Tyle tylko, że to koszt ukryty o którym sprzedawca nie powiedział, w związku z tym dogadałbym się z nimi na np. obniżenie ceny ze względu na zatajenie tak ważnej informacji i wprowadzenie w błąd. Myślę, że prędzej pójdzie na to niż odda Ci pieniądze. Znalezienie zadbanego e60 nie jest łatwe, więc jeśli takie Ci się trafiło, pomyśl nad dopłatą i zbiciem ceny u komisanta... Ale powtarzam tylko jeśli auto jest naprawdę super extra wypas i nie zamieniłbyś już go na żadne inne ;). W przeciwnym wypadku jest chyba coś takiego jak możliwość zwrotu zakupionego towaru/ pojazdu w przeciągu jakiegoś czasu. Tym bardziej że masz niezgodności na fakturze tj. pojazd osobowy, a w dokumentach pojazd specjalny, to wg. mnie daje już jakieś podstawy do roszczenia swoich praw i zwrotu auta. Ale prawnikiem nie jestem, umów się z prawnikiem wypytaj co zrobić i dopiero potem jedź do komisanta, przedstaw mu sprawę i niech obniża cenę (np. te 8tyś, wyjdzie wtedy równe 90tyś) albo oddaje całą kasę jeśli auto nie jest warte aż takiego zachodu.
Radość sprawia, że serce przyśpiesza
Opublikowano

Witam próbowałem polubownie załatwić tą sprawę czyli jest rękojmia na samochód i stan prawny samochodu jest niezgodny bo na fakturze jest samchód osobowy a w dowodzie samochód specalny :pomoc drogowa. Dzwoniłem do właściciela i właścicielki są nie do przejścia , twierdzą że u nich to bym zarejestrował a ja im mówię że dokumety idą do celnego jak wydadzą mi miekki dowód i płacę akcyże bo zmieniam homologacje na osobowy . Chciałem iść polubownie wy przyjeżdzacie oddajecie mi kase , niszczymy fakture , wy załatwiacie papiery i dowód na osobowy . ale wkórwieni odkładają słuchawkę ,Spękani są bo mają kilka fur na siebie pewnie . Nie wiem co robić , czekam do jutra a jak nie idę na policję

Co o tym sądzicie???

PS ( dzwoniłem do celnego , kazali mi rządać do wglądu dowodu wpłaty akcyzy od kupującego ale oni mówią że to ich sprawa i nie ma takiego prawa??

MASAKRA!!!!!!!!

PS JAK TO JEST Z RĘKOJMIĄ? ILE TRWA I KTO DO KOGO MUSI PRZYJECHAĆ

CZEKAM NA INFO

Opublikowano
Nie zrozumiałeś dokładnie o co chodzi. Zawsze podstawą jest umowa gdy jej wartość przekracza podstawę wyliczoną z książki albo z wyceny rzeczoznawcy lub tak jak to sobie upraszczają celnicy, odejmując od wartości z książki np. 33%. Dlatego ważne jest żeby umowa była jak najniższa, wtedy można walczyć już tu w Polsce różnymi sposobami.

Potwierdzam. Jesli masz auto, które w Polsce jest warte 70k PLN, a na umowie połowę tego, czyli np. 35k PLN to wtedy wyliczają tak 70000 - 44% = 39200 i dopiero od tej kwoty płacisz podatek akcyzowy, czyli 39200 * 18% = 7056 PLN. Ważne, żeby mieć niższą kwotę na umowie przynajmniej o te 40% niż w Eurotaxie :)

Opublikowano
Pytanie jeszcze jedno, czy auto zostało kupione w Unii za cenę netto na firmę "słup"? Być może. Faktura może być sfałszowana. Ogólnie to szczerze współczuje, powinni od razu zamykać takich oszustów. Żal w tym kraju straszny.