Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 65
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Oczywiście, że mogę.

Jeździłem wcześniej x6, więc mam porównanie jak obydwa samochody się zachowują na drodze i według mnie x6 jest bardzo twardym samochodem szczerze mówiąc byłem bardzo niemile zaskoczony. Tego samego dnia jeździłem również 520d i to jest rewelacja jeżeli chodzi o komfort jazdy. Natomiast x3 jest autem pomiędzy. Wszystkie trzy auta testowałem na tej samej drodze - częściowo dosyć dziurawej.

Mam też drugą opinię - mojego znajomego, który nabył to auto w grudniu i do minusów zalicza właśnie komfort jazdy.

Opublikowano
Pytanie podstawowe - jakie były felgi w X6? Bo przeważnie je widzę na pięknych wielkich felgach, które pewnie znacznie obniżają komfort.
Opublikowano
Muszę powiedzieć,że niestety mam podobne odczucia.Miałem ostatnio możliwość pojeżdżenia u Olszowca X6M.Rozumiem,że komfort w tej wersji jest na drugim planie,ale o ile osiągami byłem zachwycony to komfort dużio gorszy niż w 530d.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jestem po dwóch (a w zasadzie trzech - ale nie liczę tej z panią konsultantką) jazdach próbnych X3 2.0d w automacie...

Za pierwszym razem wydawało mi się, że jest w miarę OK - mocy może nie było jakoś z rezerwą, ale dało się jechać i wyprzedzać, trochę przeszkadzał mi hałas w kabinie i bujanie gabloty przy dynamicznej zmianie pasa - reszta była OK lub nawet mi się podobała (np. zachowanie w "terenie").

Za drugim razem... auto nie szło, hałas w środku był upierdliwy, a jakość tworzyw mizerna...

Wiecie skąd ta różnica? Za pierwszym razem byłem po kilku tygodniach jazdy Seatem Leonem 1P 1.9TDI z chipem na 140KM (ok. 9,1 do "setki")... Akurat żona przez dłuższy czas użytkowała nasze e91, a ja do pracy dojeżdżałem "odpychadełkiem". Za drugim razem wsiadłem do F25 z E91 (20d 177KM).

Efekt jest taki, że zrezygnowaliśmy z żoną ze zmiany auta na razie. Albo poczekamy jeszcze kilka miesięcy, odłożymy nieco kasy i zobaczymy jak się X3 30d sprawuje (powinno być szybciej i ciszej) albo od razu przymierzymy się do X5...

Cieszę się, że raz jeszcze wziąłem auto do testu - nie byłem przekonany po pierwszym razie. Jakoś nie poczułem chemii, ale wmawiałem sobie, że "się czepiam". Jednak gdy wsiadłem pierwszy raz do naszej E91 to od razu wiedziałem, że tym autem chcę jeździć... I teraz jak przesiadłem się z F25 do E91 to musiałem najpierw dać sobie chwilę na odreagowanie i odzyskanie radochy z jazdy. W F25 po prostu się jeździ... W E91 ma się radość z jazdy... A ta jest dla mnie - jak się okazało po drugim teście - niezwykle ważna (spędzam w aucie tyle czasu, że muszę się w nim dobrze czuć...).

Można powiedzieć, że na własnej skórze doświadczyłem teorii względności :-).

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No to mamy podobne odczucia (patrz 4-ty post od góry). Ostatnio mam mało czasu ale umówiłem się w salonie, że pod koniec miesiąca wezmę autko na cały dzień. Wtedy zapadnie decyzja czy zamawiać czy czekać.

Ostatnio za to wsiadłem do 3.5i będąc przejazdem w salonie i przyznam, że dźwięk silnika mnie oczarował. No ale spalanie już nie ;)

Opublikowano

Za drugim razem... auto nie szło, hałas w środku był upierdliwy, a jakość tworzyw mizerna...

sama prawda :mrgreen:

zobaczymy jak się X3 30d sprawuje (powinno być szybciej i ciszej) albo od razu przymierzymy się do X5...

i znowu sama prawda..

W F25 po prostu się jeździ... W E91 ma się radość z jazdy... A ta jest dla mnie - jak się okazało po drugim teście - niezwykle ważna (spędzam w aucie tyle czasu, że muszę się w nim dobrze czuć...).

Można powiedzieć, że na własnej skórze doświadczyłem teorii względności :-).

:cool2: :mrgreen: :cool2: :mrgreen:

a ja dziś właściwie poszedłam składać zamówienie na auto dla żony: A4 allroad, dsg 3.0d :cool2:

ale sympatyczny Pan sprzedawca powiedział, że cała pula na 2011 sprzedana i mogę złożyć zamówienie na produkcję z 2012 :mrgreen:

więc po kolejnej jeździe próbnej wyszedłem i poszedłem do VW, decyzja : na 99% żona będzie mieć VW golf VI wersja R, czyli dsg, 4x4 i 270KM w benzynie...jakość porównywalna do naszych E9x, wykończnie środka "powala" pozytywnie a cane za prawdziwą "full opcję" poniżej 140 tys. :mrgreen: :mrgreen:

X3 w obecnej cenie/silnikach/wyposażeniu nie brałem pod uwagę...

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

Opublikowano

Do niedawna jeździłem 1.9 tdi 105 km na pompowtryskiwaczach. W zasadzie jak takie auto jeździ to każdy wie. Radości z jazdy za grosz, ale ekonomika niesamowita.

Obecnie jeżdżę x3 2.0d automat, które to auto naprawdę mnie zaskakuje:

1. Przy jeździe ospałej (w kapeluszu) automat zmienia biegi bardzo wcześnie, a jazda na poszczególnych biegach zawiera się w 1700-2000 obr/min. Jak dla mnie niskie biegi za krótkie... dziwne wrażenie, trudno mi się przyzwyczaić.

2. Przy jeździe dynamicznej (ale cały czas w trybie zwykłym automatu) kręci wyżej i szybciej - jakby automat odgadywał moje myśli, że ma poganiać - tutaj nie mam żadnych zastrzeżeń, tak do automatu, jak i osiągów.

3. Trybu sport/auto na dobrą sprawę jeszcze nie używałem, ale trochę sobie po nim obiecuję. Na razie przebieg jeszcze mały.

4. Przy rozsądnej i płynnej jeździe silnik spala w mieście 8 l/100 km, ale w korkach i przy cięższej nodze dochodzi do 11 l/100 i i trudno zejść poniżej. Na trasie przy dynamicznej jeździe jest to 7,5 - 8 l/100km, przy czym auto jak dla mnie się dobrze zbiera i na wyższych biegach (hm... powyżej 3,4?) prowadzi się lekko, jakby ważyło dużo mniej.

Aha, spalania katalogowego nie udało mi się osiągnąć, m.in. na odcinku 110 km było to 6 l/100 (równa jazda zgodnie z przepisami).

5. X3 jest wrażliwy na podmuchy bocznego wiatru, jak również ciężko jeździ w koleinach, jakby opony się w nich nie mieściły.

6. 1.9 tdi w porównywalnych warunkach spalał średnio 2-3 litry mniej przy masie własnej 1430 kg. Ale i jeździł inaczej :)

Jak na razie uważam, że z x3 2.0D nie jest źle, aczkolwiek mam inny punkt odniesienia. Potwierdzam, że przy wyższych prędkościach jest głośny.

Co do radości z jazdy - tak się zastanawiam, jak jeździ Volvo XC90 wziąwszy pod uwagę, że ma kiepską dynamikę nawet przy dużych i mocnych silnikach - to musi być dopero porażka.

Opublikowano
Mówicie panowie, że głośny? Mi również wydał się głośny, ale jechałem w deszczu i dmuchawa mocno wyła. Wielkości się nie przeskoczy i ten silnik diesla też mówią, że trochę za głośny. Na trasy lepszym wyborem będzie turing, ale zaraz wchodzi nowy i znowu czekanie itd.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeżeli jeździliście fabrycznie nowymi samochodami to nie sugerował bym się głośnością. Z mojego doświadczenia wynika, że silniki "wyciszają się" po przejechaniu 10-15tys. i po pierwszej zmianie oleju.
Opublikowano
Generalnie panowie porównują X3 do osobówek co chyba nie jest najlepszym porównaniem. Nie przeskoczy się wagi i gabarytów. Osiągi w 3-ce z praktycznie tym samym silnikiem muszą być lepsze. No nie ma bata. Jedynie zgadzam się z przedmówcami co do wyciszenia silnika/kabiny. Tu to też zauważyłem. Natomiast co do radości z jazdy to absolutnie się nie zgadzam!
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

więc po kolejnej jeździe próbnej wyszedłem i poszedłem do VW, decyzja : na 99% żona będzie mieć VW golf VI wersja R, czyli dsg, 4x4 i 270KM w benzynie...jakość porównywalna do naszych E9x, wykończnie środka "powala" pozytywnie a cane za prawdziwą "full opcję" poniżej 140 tys. :mrgreen: :mrgreen:

Dobry wybór, sam żałuję że nie wziąłem "e R ki" pzdr

Opublikowano
a ja dziś właściwie poszedłam składać zamówienie na auto dla żony: A4 allroad, dsg 3.0d

ale sympatyczny Pan sprzedawca powiedział, że cała pula na 2011 sprzedana i mogę złożyć zamówienie na produkcję z 2012

co to za głupota w tym audi!!!!!

śmiechu warte jak za komuny nie ma aut buahhhaaaa........

cała pula sprzedana że niby co????

miałem dokłądnie tak samo rok temu.... też allroad a4!!! i co przepraszamy ale cała pula aut sprzedana nie wiadomo kiedy bedzie ale moze pan zamówić....

to ja na to bujaj sie

i poszedłem do bmw i wziałem x3 - a w bmw odrazu podali mi termin odbioru (+ - jeden tydzień).

Opublikowano
poszedłem do bmw i wziałem x3 - a w bmw odrazu podali mi termin odbioru (+ - jeden tydzień).

i jak długo czekałeś na swoją X3 jeśli mogę spytać.Ja osobiście zamówiłem auto w Niemczech,termin oczekiwania 6 miesięcy.

Na chwilę obecną terminy się jeszcze bardziej wydłużyły,bo aż 11 mies.jak zamówisz dziś :duh:

Także generalnie między audi a BMW nie ma większych różnic w oczekiwaniu,a mówią że kryzys,że kraje bankrutują/a wozy za 50 tys.EUR i więcej idą jak bułeczki :D gdzie tu logika :shock: