Skocz do zawartości

320d - co myślicie o tej usterce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

http://img17.allegroimg.pl/photos/oryginal/14/01/36/20/1401362040_4

chcę kupić e46 w dieslu przed liftem i ta jest bardo ładna z ładną ceną tylko nie wiem jak będzie z usunięciem tej usterki

mógł by ktoś kto się spotkał z taka usterką napisać o kosztach i ewentualnych problemach jakie mogą być bo sam intercoler nie kosztuje duzo ok.500 zł ale komplet chłodnic już 1400 zł a tamte też chyba mogą być naruszone ?

Opublikowano

3 x się zastanów zanim to kupisz ..... popatrz na cenę , pomyśl za ile handlarz to kupił - przecież musi jeszcze na tym zarobić i teraz zastanów się czy Niemiec za tę kwotę odda sprawne auto .....

jeśli to tylko IC to nie problem , chłodnice też ale ciekawe jak turbo , pompa , wtryski , koło pasowe , dwumasowe , sprzęgło , zawieszenie i milion innych rzeczy .....

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano

no tak chodziło mi o fakt czy opłaca się go jechać oglądać 150km w jedna stronę ale wydaje mi się ze nie ma sensu

a może jakaś propozycja albo rada bo widzę ze masz właśnie ten model z tym silnikiem ?

Opublikowano
3 x się zastanów zanim to kupisz ..... popatrz na cenę , pomyśl za ile handlarz to kupił - przecież musi jeszcze na tym zarobić i teraz zastanów się czy Niemiec za tę kwotę odda sprawne auto .....

jeśli to tylko IC to nie problem , chłodnice też ale ciekawe jak turbo , pompa , wtryski , koło pasowe , dwumasowe , sprzęgło , zawieszenie i milion innych rzeczy .....

Nie demonizujmy, takie dolegliwości mogą być w każdym aucie, nawet w E60 z 2007. Poza tym to auto nie jest sprawne.

150km w jedną stronę to nie tragedia. Cena dobra, auto nie wygląda na skatowane, dobre wyposażenie ,więc ja bym zaryzykował i pojechał je sprawdzić z kimś kto ma kompa i sprawdzi to i owo.

Cena części w Niemczech nie zawsze równa się cenie części u Nas nie mówiąc o robociźnie. Myślę ,że taka naprawa w DE lekko 1500 euro i właściciel sobie odpuścił i sprzedał jako uszkodzone.

Opublikowano

Z tego co widzę, to auto jest na francuskich tablicach:P Jak kolega soda pisze, jeżeli sam się nie znasz, weź kogoś kto się zna, najlepiej na BMW, 150KM to nie tak dużo. Jedź, obejżyj. Ja osobiście jak znajdę na allegro jakąś część do 100-120KM w jedną stronę to wolę jechać po nią osobiście, sprawdzić ją dokładnie.

Najlepiej właśnie jakbyś miał jeszcze kabel diagnostyczny z laptopem i nawet Inpą. Zawsze to się podłączysz i trochę można zobaczyć. A ostatnio na allegro widziałem komplet chłodnic IC,wody,klimy za 800zł. Poszukaj dobrze.

pzdr

Opublikowano

Niedawno znajomej wracając z Francji właśnie, rozwaliła się miska olejowa, co prawda nie w BMW ale w jakimś Renault'cie.

Zadzwoniła z pytaniem o koszt miski ( ASO Renault ), cena ok. 1000 euro, tutaj udało się znaleźć też oryginalną za ok 500 pln.

Sam wyciągnij wnioski.

Opublikowano
dzięki wszystkim za zainteresowanie w niedziele pojadę na giełdę jeśli nic mnie zainteresuje to pojadę ją oglądnąć z znajomym mechanikiem niestety nie znam nikogo kto by posiadał kabel i wiedzę w sprawdzeniu komputera
Opublikowano
tak kolego kup sobie taką okazje z allegro jedna z najtańszych a potem zobaczysz... długo się nie nacieszysz. Będziesz kolejnym który chodzi i mówi że bmw to złom i będziesz głosicielem hasła "będziesz miał wydatki"

auto jest niesprawne, więc nawet nie będziesz miał możliwości ocenić jak się sprawuje podczas jazdy, to by było całkowite kupno w ciemno. a potem jak naprawisz intercooler i dolot będzie szczelny może wyjść masa innych rzeczy. Jeśli masz kilka tysięcy potem na naprawę to możesz ryzykować i kupować takie auto. Albo jesteś szcześciarzem i często trafiasz w totka .

inaczej odpuść i zapamiętaj na zawsze : przy kupnie bmw nie ma okazji .

dla mnie też dziwne to uszkodzenie żeby uwalić intercooler nie naruszając zderzaka.

i nie ma nawet dywaników, jak strucle ogołocone ze wszystkiego i najbardziej zatachane auta które sprzedają turcy w niemczech od dziadków rocznik 1920

Popieram kolegę.

Opublikowano
tak patrze na to auto i aż za ładne jest, a co w tle można zobaczyć? jakieś szroty na obcych blachach, coś uderzonego stoi, pewnie jakiś magik za wsi kupuje okazje i "naprawia" a na intercooler i kilka innych "drobiazgów" nie starczyło kasy to się sprzeda jako okazje i tyle. i jeszcze ten tartak w tle :lol: może wystrugają ten intercooler ? :twisted:
Opublikowano
a ja bym ja brał , jak w rzeczywistosci bedzie wygladac jak na zdjeciach , bym ją bral, widac przeciez slad na zderzaku , a kontrukcja przodu w bmw do mocnych nie nalezy , powiedziałbym ze jest słabsza nawet do plastikowych przodkow z fiata pandy czy golfa 3
Opublikowano
tak patrze na to auto i aż za ładne jest, a co w tle można zobaczyć? jakieś szroty na obcych blachach, coś uderzonego stoi, pewnie jakiś magik za wsi kupuje okazje i "naprawia" a na intercooler i kilka innych "drobiazgów" nie starczyło kasy to się sprzeda jako okazje i tyle. i jeszcze ten tartak w tle :lol: może wystrugają ten intercooler ? :twisted:

a do twojej z czego strugali ?, bez przesady nie kazdy bierze 3 ćwiartki i holuje do polski , sporo ludzi pzyciaga , dolicza sobie tysiac dwa czy trzy i jedzie po nastepne , to przeciez tez dobry zarobek, nawet lepszy bo na czysto bez zabawy z naprawami

Opublikowano

ja kupiłem pochopnie ;) i teraz żałuje, że nie pojeździłem dłużej za kupnem auta...ale przy 2giej bemie będę wiedział :8)

wrzuciłem +/- ok. 3tyś :P same części. Wymieniam z bratem ;)

Znajdź mechanika, który zna się na bmw, kompa i heja. U mnie za spr.auta itp. itd. biorą 300pln (ja dowiedziałem się za późno :roll: )

Zastanów się ;) a żałować nie będziesz

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A ja kupilem w grudniu 2006 r. jedną z najtańszych e46 320d z 98 r. na allegro i przez 3,5 roku uzytkowania zepsuł mi sie zaworek sterujący turbiną (100zł), termostat głowny (160zł) tak ze zależy na co sie trafi :cool2:
Opublikowano

Ja przez 3 miesiące jeździłem za ładną E46 FL i powiem Wam jedno. Polska to zwykły skład złomu. Na zdjęciach pięknie wychuchane, lekko ryśnięte a na miejscu okazuje się, że szpachla pęka za kielichami!!! Zrobiłem ok 8tyś km w poszukiwaniu auta. Straciłem nadzieję, że kupię coś sensownego aż końcu trafiła się w miarę normalna. Też nie jest to mażenie ale przynajmniej lepsza od reszty szrotu! W PL nie ma co kupić. Jak ktoś ma ładne auto to ceni 50% więcej niż ceny na allegro. Za darmo nie ma nic. Szkoda się później wkurzać bo okazje często mają nalatane po 400tyś i są z nimi same problemy. Pozdrawiam

mazenie :arrow: marzenie

Opublikowano

i powiedzcie jak chłopak ma jechać po to auto z kompem i co nim sprawdzi ??? błędy ?

przecież jest uwalony IC autem się nie przejedzie i nie sprawdzi czy turbina pompuje jak należy , czy przepływka sprawna ..... jak autem nie da się jeździć to jest loteria ....

Chiptuning Łódź

Opublikowano

witam

koledzy przecież to autko jest po dzwonie

jest podszykowane maska ,zderzak- wymieniono a nie wiadomo czy poducha jest -może wyskoczyła :norty:

dałbym sobie spokój

Opublikowano

Kilka razy się naciąłem na lekkie dzwony w ogłoszeniach. Sprzedawcy na rozwalone auto zakładają zderzaki i lampy, żeby bryła była w całości, przez telefon mówią, że lekko było walnięte i tylko elementy do pomalowania a na miejscu okazuje się, że podłużnice zwinięte w harmonię, silnik cofnięty, fartuchy pokrzywione, często auta zwichrowane, że szczeliny na drzwiach nie pasują ale dla sprzedawca standardowo twierdzi, że on tego nie widział.

Wracając do przypadku powyżej, sprawdzić laptopem nie sprawdzi. Ale zerknąć zawsze można. Daleko nie ma. Tylko, że nauczony doświadczeniem jak widzę taką cenę to wiem, że nic dobrego to nie wróży i gość szuka frajera by pozbyć się "okazji". ;)

Opublikowano

Zwróć tez uwagę na to że brakuje prawego halogenu, do tego prawa lampa ewidentnie wygląda na nowszą, przez nerki widać że coś tam jeszcze powyginane. Spasowanie maski i błotnika i kierunku prawego tez nie jest idealna.

Warto poprosić o zdjęcie spod maski i VIN, jak zacznie kręcić ze niema czasu że niema możliwości że coś tam to wiadomo ze kreci. Jak komuś zależy na sprzedaży to nie ukrywa mankamentów i zdjęcie na pewno przyśle. Zerknij jeszcze na zdjęcie z wnętrza ewidentnie widać że listwa po stronie pasażera ma jakiś przebłysk może to nic a może to efekt przesunięcia ze względu na majstrowanie przy poduszkach.

Ja osobiście szukałem auta 2 miesiące i znalazłem takie do, którego na pierwszy rzut oka nie mogłem się przyczepić, z racji że nie mogłem się przyczepić to pojechałem na sprawdzenie komputerem. Okazało się wszystko ok wiec kupiłem. Wychodzę z założenia że każde auto ma swoją historię i ciężko kupić bez wypadkowe, jednakże jeśli po wypadku zostało dobrze zrobione to będzie jeździć długo.

Opublikowano
A zauważyliście ten opis "Auto z rzeczywistym przebiegiem 216 000 km - nie rozbite !!! Uszkodzona chlodnica wody , intercoler ( uszkodzenia widoczne na zdjeciach ) Samochod zapala i jezdzi !!! "<------
Opublikowano
to teraz zastanów się jak zrobisz diagnostykę live data z dziurawym IC skoro to co napompuje turbo ucieka w powietrze !!!!! jasne że auto jeździ ale pozostałych usterek które występują nie jesteś w stanie wykryć !!!

Chiptuning Łódź