Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Pozdrawiam wszystkich Właścicieli i miłośników tej pięknej Marki - BMW. Od wczoraj stałem się szczęśliwym posiadaczem czarnej BMW E39 523i M-pakiet z 2000 r. Mam takie pytanie: samochód stoi na pięknych oryginalnych kołach BMW 19" z profilem opon 35. Jest to profil trochę za niski dla konfortu jazdy, no i drogi nie są za bardzo dobre. Chcę, więc zamienić opony na profil 40. Czy nie będzie to za dużo dla E39? Jak to może wpłynąć na dokładność pokazywania szybkości? Czy wnęki na koła zmieszczą ten rozmiar i czy koła nie będą ocierać się o nadwozie przy pełnym załadowaniu (5 osób i bagaż np.). Dziękuję już teraz za każdą dobrą radę i opinię.
Opublikowano
osobiscie wolalbym 17 sam posiadam takie 225 45 duzo latwiej kupic uzywane a 18 uzywane rzadko bywaja.No chyba ze stac cie na nowe to by zmienialo postac rzeczy
Opublikowano
Szkoda mi pozbywać się 19"-tek - naprawdę samochód na nich ładnie wygląda. A jak na temat opon z większym profilem - 40 na felgi 19" do E39? Jakaś porada? Dzięki.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ja mam 17/50/225 to jest chyba taki kompromis miedzy wygoda a wygladem jak chcesz to wstawie ci foty jak to wyglada :lol:
Opublikowano
Arturo, dzięki za propozycję foto. Chętnie bym zobaczyłm jak to wygląda, gdyż teraz na prawdę nie wiem, co robić. Przy okawji, mógł byś mi podpowiedziećm jak wstawiać foto na forum. Dzięki.
Opublikowano

17" to żaden kompromis między wygodą a wyglądem. Miałem 235/50 R17 i powiem szczerze, że po wymianie na 225/55 R16 samochód nie stracił nic z wyglądu, za to zyskał ogromnie na komforcie. Zwróć raczej uwagę na sam design felg, a nie rozmiar. Nawet 21" w kiepski wzorek nie będzie wyglądać choćby w połowie tak ładnie jak moje 16" :mrgreen:

A na serio: skoro fabryka poleca taki to, a taki rozmiar felg, to po co ładować się w jakieś udziwnienia? Poza tym - to oczywiście opinia subiektywna - na nasze drogi już 17" to dość kosztowny interes (prostowanie felg, wymiana obitych opon, zawiasy do naprawy co sezon...). No, może trochę przesadzam, ale jestem zwolennikiem oryginału, a nie, że tak powiem "tjuningu"... :mrgreen:

Tanie w utrzymaniu BMW, to BMW dobrze utrzymane!
Opublikowano

A na serio: skoro fabryka poleca taki to, a taki rozmiar felg, to po co ładować się w jakieś udziwnienia? Poza tym - to oczywiście opinia subiektywna - na nasze drogi już 17" to dość kosztowny interes (prostowanie felg, wymiana obitych opon, zawiasy do naprawy co sezon...). No, może trochę przesadzam, ale jestem zwolennikiem oryginału, a nie, że tak powiem "tjuningu"... :mrgreen:

no w oryginale fabryka ujeła 17-to calowe koła

a z resztą całkowicie się zgadzam

moje wyglądają tak :

pierw obecne 17"

http://i51.tinypic.com/e04h9c.jpg

poprzednie 16" - było na czym piwo postawić ...

http://i53.tinypic.com/33vdaf6.jpg

i moje ulubione 15" obecnie mam je do zimówek

http://i55.tinypic.com/35id35g.jpg

17" już nie raz przeklołem a zaś Borbety16" nie podobały się jednemu głupawemu forum BMW

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
17" to żaden kompromis między wygodą a wyglądem. Miałem 235/50 R17 i powiem szczerze, że po wymianie na 225/55 R16 samochód nie stracił nic z wyglądu, za to zyskał ogromnie na komforcie. Zwróć raczej uwagę na sam design felg, a nie rozmiar. Nawet 21" w kiepski wzorek nie będzie wyglądać choćby w połowie tak ładnie jak moje 16" :mrgreen:

te alumy siedza u mnie od nowosci i nigdy nie byly prostowane czy cos , a jak sie wsadza w zawieszenie jakies podróbki to i nawet dwa razy w roku mozna zmieniac . jezdze na tych felach lato i zime zmieniam tylko opony i nigdy niemialem zadnych problemow :wink:

Opublikowano
Dzięki wszystkim za odpowiedzi i ciekawe opinie. Zgadzam się, że duże felgi wyglądają zabójczo, i nie chodzi tu o tuning, gdyż te które mam są oryginalne od BMW, ale one nie są na nasze drogi. Zastanawiam się poważnie nad zamianą na mniejsze, chyba na 17" z dużym profilem. Chciałbym wystawić zdjęcia mego wozu na 19", ale nie wiem, jak się wstawia foto.
Opublikowano
Przeogromne dzięki. To jest właśnie mój wczorajszy nabytek na 19".

wygląda pięknie !

co do kół - ładnie z czarnym się komponują - szkoda je zmieniać

no ale sam je przeklniesz

na forum jest galeria to możesz więcej fotek dać bo tu to tylko konkrety

Opublikowano
Dzięki dajan za ocenę felg. Naprawdę szkoda ich zamieniać. Pozwólcie, że jeszcze raz zapytam o felgi 19" i opony o profilu 40. Czy się zmieszczą i jak to będzie działało w stosunku do dokładności pokazywania szybkości. Z góry dzięki za sugestie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Felgi megakozackie :cool2: ,jesli zmienisz profil na wyzszy to i tak przy 19-tkach niewiele poprawisz.Jak kupilem swoje kola opony byly 235/35/18,nie dalo sie na tym jezdzic,jakby nie bylo wogole opon.Zmienilem na 245/40 i roznica jest bardzo duza,ale ja nie jezdze po naszych pieknych drogach. :mad2: