Skocz do zawartości

320d - komputer nie pokazuje średniego spalania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Dzisiaj komputer przestał wskazywać średnie spalanie. Od razu dodam, że licznik kilometrów, średnia prędkość, termometr i potencjalny zasięg działają. O co może chodzić?
Opublikowano
niestety pomoc Ci nie potrafie...ale mam pytanie. jak często zmieniało Ci się średni spalanie? Bo u mnie wyglada to tak...kupilem samochod w październiku i na komputerku było spalanie 5.9l. Na dzień dzisiejszy komp pokazuje spalanie 6.8l a w rzeczywistości spala średnio 8.5l. Reasumując w 3i pol miesiąca spalanie podskoczyło o 0.9l na kompie...cos chyba nie tak? biorąc pod uwagę że w samochodach innych marek zmienia się co pol godziny czy co 100km... jak myślicie czy jest to jakaś usterka czy to normalne, że w beemkach tak wolno się to zmienia?
Opublikowano
no ale wydaje mi się że ABS działa normalnie, a nie zauważyłem też żeby prędkościomierz jakoś wariował - w sumie też nie wiem jak to sprawdzić. Mogę ewentualnie podłączyć nawigację i zobaczyć czy prawidłowo wskazuje prędkość. A przy uszkodzonym ABS chyba kontrolka by się świeciła? Co o tym myślicie?
Opublikowano
w jaki sposób? sorki ale samochodem umiem tylko jeździć, wszystko inne jest dla mnie czarną magią. dzięki z góry za pomoc
Opublikowano

Wcisnąć lewy przycisk na zegarach, km reset, stacyjkę przekręcić w poz. 2 (zapłon)

... i trzymać tak długo wciśnięty aż na wyświetlaczu pojawi się napis "test 1".

W momencie pojawienie się "test 1" należy puścić przycisk i przez krótkie ponowne naciśnięcia przejść do "test 19".

Jest to test gdzie można odblokować ukryte funkcje OBC.

Kiedy pojawi się "test 19" przycisk zostawić w spokoju, a na wyświetlaczu powinien na zmianę pojawiać się napis "L off" i "L on".

...w momencie pojawienia się "L on" wcisnąć przycisk i już BC zostało odblokowane. Po odblokowaniu tak często naciskać przycisk aż dojdzie się do menu które chce się w danej chwili oglądać.

1.0 VIN

1.1 K-Zahl, zegary

1.2 Nr. części (zegarów)

1.3 Diagnoze index

1.4 Data produkcji, tydzień/rok

1.5 Wersja programowania

1.6 ? (ilość cylindrów?)

2.0 Test zegarów

3.0 Przelicznik dla SI (inspekcja)

3.1 Ilość dni do inspekcji

4.0 Chwilowe zużycie w l/100, np. 0154=15,4l

4.1 Zużycie w l/h

6.0 Obliczona zawartość zbiornika, np. 123321=12,3 lewego i 32,1 prawego

6.1 Ogólna zawartość zbiornika

6.2 Wyświetlana zawartość zbiornika + ostatnia cyfra, 1 = oba czujniki OK. 2 = jeden czujnik zepsuty, 3 = niezrozumiały sygnał (brak wskazań zawartości)

7.0 Aktualna temp. płynu chłodzącego (oC)

7.1 Aktualna temp. na zewnątrz (oC)

7.2 Aktualne obroty silnika (U/min)

7.3 Aktualna prędkość (km/h)

8.0 "HexDezimalne" wartości 7.0 do 7.3

9.0 Aktualne napięcie w systemie (V) np. 117 = 11,7 V

10.0 Wersja krajowa

11.0 ??

12.0 bez znaczenia

13.0 Test gongu

14.0-14.4 zapisane błędy, 000000 brak błędów

15.0 - 18.0 bez znaczenia

19.0 Odblokowanie "ukrytych" funkcji

20.0 Korektura wskaźnika zużycia

20.1 Korektura "dziesiątek"

20.2 Korektura "setnych i tysięcznych"

20.3 Zapisanie zmian w zużyciu

21.0 Reset i powrót do ustawień fabrycznych

Opublikowano

zrobiłem test zegarów, wygląda na to że zegar dostaje informacje o spalaniu chwilowym.

Czy spawanie wieszaka wydechu mogło spowodować jakieś problemy? Pytam bo problem pojawił się bezpośrednio po wymianie głównego termostatu układu chłodzenia i spawania wieszaka wydechu. Może to totalnie bez znaczenia, ale jako że się nie znam to pytam. Chyba że jakieś inne pomysły? Pozdrawiam

Opublikowano
No to zostaje jeszcze podłączyć pod kompa i zobaczyć co tam słychać w zegarach, ewentualnie odepnij klemre od aku i poczekaj chwile może coś się zresetuje, ale wczesniej i tak lepiej byłoby podłaczyć pod kompa.
  • 1 rok później...
Opublikowano
Panowie podepne sie pod temat bo mam mysle podobny problem, mianowicie, kiedy naciskam przycisk od komputra sredniego spalania w ogole nie reaguje, inne przyciski godzina data dziala, co moze byc nie tak jest mozliwe uszkodzenie jednego przycisku czy w kompie moze cos nie tak ?? W komputerze bledow nie ma. :shock:
Opublikowano

manetka kierunkowskazów może mieć przycisk BC - Board Computer czyli komputer pokładowy jest aktywowany. Kazde e46 ma komputer, nie każde ma go aktywowanego.

Jak się ma komputer ale nie działa przełączanie funkcji to znaczy że na 90% urwał się kabelek wewnatrz manetki kierunkowskazu. Sam to sobie naprawiałem też, wystarczy lutownica, troche czasu i już.

i człowieku piszesz w dziale E46 ? a masz e36 ? :mad2: :mad2: :mad2:

szukam
Opublikowano
czlowieku blyskotliwy jestes.... znalazlem tutaj temat podobny do mojego problemu dlatego nie zaladalem nowego a po to jest napisane w opisie ze mam e36 zeby ktos taki jak ty to wiedzial.