Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam serdecznie dzisiaj chciałem otworzyć szybę boczną pasażera z przodu i nie chce się otworzyć słyszę tylko jak coś w tych drzwiach się jak by rusza i nic nie wiem co tam się stało czyżby to linka czy silniczek tam padł jakie macie pomysły panowie dodam tylko ze jest to bemka już po lifcie w kombi. Pozdrawiam Łukasz
Opublikowano
Może poprostu przymarzła ;) Nagrzej w środku auto albo wstaw do ciepłego garażu. Weszła wilgoć pod (może już uszkodzoną uszczelkę) i klops gotowy ;)
Opublikowano

Przymarzła na pewno. A możliwe, że wyskoczyła z uchwytów. Rozebrać boczek i sprawdzić to niewiele pracy.

Ja przed Sylwestrem rozbierałem przednie drzwi bo się nie dało otwierać szyby, jak dam radę to wrzucę dziś wieczorem kilka fotek z opisem co i jak.

Opublikowano
Witam serdecznie dzisiaj chciałem otworzyć szybę boczną pasażera z przodu i nie chce się otworzyć słyszę tylko jak coś w tych drzwiach się jak by rusza i nic nie wiem co tam się stało czyżby to linka czy silniczek tam padł jakie macie pomysły panowie dodam tylko ze jest to bemka już po lifcie w kombi. Pozdrawiam Łukasz

Szyba Ci przymarzła do ramki. Dość często tak mam u siebie przy obecnej pogodzie. Jak masz garaż lub w miarę dobry dostęp do prądu to weź suszarkę i pogrzej nią trochę ramkę drzwi dookoła szyby. Wskazówka na przyszłość - jak Ci przymarznie znowu to nie próbuj otwierać na siłę przyciskami bo Ci jeszcze wyskoczy z uchwytów/łap na dole i będziesz musiał rozbierać cały boczek i odklejać matę wygłuszającą - a jak ją potem licho przykleisz to Ci się woda będzie do środka wlewała.

Pzdr.

Opublikowano

Albo poszła Ci taka maleńka plastikowa część, kiedy to szumi silniczek, a szyba co najwyżej lekko się przesuwa na boki, ale ani o milimetr w górę / dół...

Ale po co być od razu pesymistą :mrgreen:

Tanie w utrzymaniu BMW, to BMW dobrze utrzymane!
  • Moderatorzy
Opublikowano
Przy tych pogodach odwilż,mróz,opady śniegu,deszczu itd. sprzyjają przymarzaniu wszystkiego.Dlatego poczekaj na cieplejsze dni.Ja nie używam otwierania okien w taką pogodę(może to bez sensu)ale nie chcę sobie nic uszkodzic,pozatym otwarte okno nie jest mi do niczego potrzebne.
ec2Wze6.jpg
Opublikowano
witam no właśnie bo to mi się stało wczoraj samochód był rozgrzany bo ujechałem 200 km także było ok i chciałem na sekundę otworzyć i właśnie szyba ani minimetr w dół a ni w górę słyszę tylko jak w drzwiach się coś kotłuje postawiłem go wczoraj do garażu więc dzisiaj zobaczę czy coś ruszy może macie racje że coś przymarzło ale żeby tak tam coś się kotłowało hmmmm zobaczymy.
Opublikowano
witam no właśnie bo to mi się stało wczoraj samochód był rozgrzany bo ujechałem 200 km także było ok i chciałem na sekundę otworzyć i właśnie szyba ani minimetr w dół a ni w górę słyszę tylko jak w drzwiach się coś kotłuje postawiłem go wczoraj do garażu więc dzisiaj zobaczę czy coś ruszy może macie racje że coś przymarzło ale żeby tak tam coś się kotłowało hmmmm zobaczymy.

Ja nie raz miałem tak, że np drzwi przymarzały - zwłaszcza tylne lewe. Po przejechaniu około 100km w aucie robiło się na tyle ciepło, że drzwi odmarzały i się dało je bez problemu otworzyć ale np szyba dalej była przymarznięta do ramki. :)

Co do tego kotłowania w drzwiach, które słyszysz to jeśli są to jakieś mechaniczne odgłosy to bardzo prawdopodobne, że przy próbie odsunięcia przymarzniętej szyby wysunęła się ona z łapy mocującej/trzymającej ją na dole. Też już to przerabiałem - spokojnie da się to samemu ogarnąć po zdjęciu boczka i częściowym odklejeniu maty wygłuszeniowej aby sięgnąć tam kluczem (nie pamiętam już czy śruba w tej łapie jest na torx czy na imbus). Jeśli łapa puściła to przy próbie opuszczania/podnoszenia szyby słychać metaliczne stuki bo łapa uderza o poszycie drzwi i inne elementy bebechów. Jeżeli łapa trzyma to przy próbie otwarcia przymarzniętej szyby słychać tylko pyknięcie silniczka i ewentualnie trzaski pękającego lodu/szronu, który klei szybę do ramki.

Pzdr.

Opublikowano

Najprawdopodobniej będzie tak jak mówisz puściła łapa.

Teraz mam takie pytanie ponieważ jestem normalnym zwykłym człowiekiem i na mechanice znam się słabo ale się uczę bo chcę sobie robić wszystko to co będzie w miarę moich możliwości sam ze względu na to że dzisiejsi mechanicy to straszni partacze to chciałbym was prosić o instrukcje tego wszystkiego jak to zrobić ściągnąć boczek jak to tam zrobić bo tam jeszcze jest poduszka czy to coś będzie przeszkadzać generalnie jak się za to zabrać. Pozdrawiam Łukasz

Opublikowano
Najprawdopodobniej będzie tak jak mówisz puściła łapa.

Teraz mam takie pytanie ponieważ jestem normalnym zwykłym człowiekiem i na mechanice znam się słabo ale się uczę bo chcę sobie robić wszystko to co będzie w miarę moich możliwości sam ze względu na to że dzisiejsi mechanicy to straszni partacze to chciałbym was prosić o instrukcje tego wszystkiego jak to zrobić ściągnąć boczek jak to tam zrobić bo tam jeszcze jest poduszka czy to coś będzie przeszkadzać generalnie jak się za to zabrać. Pozdrawiam Łukasz

Spokojnie sobie poradzisz ze zdjęciem boczka. Ponieważ nie chce mi się tego klepać to poniżej masz filmik z operacji zdjęcia boczka.

http://www.videojug.com/webvideo/how-to-install-speakers-to-a-bmw-e39-door-panel

Jak zdejmiesz boczek to pozostaje Ci odkręcenie poduszki (możesz ją odpiąć - byle nie przekręcać potem zapłonu bo Ci błąd poduchy zarejestruje, możesz ją podwiesić na jakimś druciku aby jej nie rozpinać). Potem odklejenie maty wygłuszeniowej na tyle aby mieć już dostęp do tej łapy. Potem w odwrotnej kolejności wszystko i będzie git.

Pzdr.

Opublikowano

Jeszcze moja sugestia to unikać pracy w bliskim sąsiedztwie poduszki bo może głowę urwać no i zaopatrz się w suszarkę do włosów,bo jak sciągniesz boczek wygłuszenie to Ci będzie to lepiej zpowrotem przykleić,a to bardzo ważne bo potem Ci może woda podciekać do środka.

Żeby to dobrze zrobić to musisz praktycznie odkleić całe wygłuszenie (poszycie) żeby dobrze umocować szybę a jak ją zamocujesz to dobrze by było sprawdzić jak się opuszcza i podnosi ALE UWAŻAJ ŻEBY PODUSZKI NIE ODŁĄCZAĆ !!!!!!!

Zaopatrz się też w klucze TORXY(gwiazdki) a jak będziesz sciągał boczek drzwi to podważaj go np srubokretem owiniętym np izolacją to nic nie porysujesz.Przy podważaniu wyczuwaj jak najblizsze sąsiedztwo zatrzasku to ocaleją.Mi ten zabieg zajoł około 1h czasu,pamietaj o dokładnym przyklejeniu wygłuszenia.

Pozdrawiam

Opublikowano
witam panowie wlasnie dzisiaj zajelem sie ta szyba i wszystko naprawilem ale pojawil sie problem gdyz silniczek ledwie co ja podnosi jak to wyregulowac zeby lekko szla do gory i czy linki powinny byc luzne czy bardzej naciagniete bo jedna z lewej jest luzna a z prawej mocno naciagnieta
Opublikowano

Ja robiłem to tak, że szybę podsuwałem do samej góry, dociskałem do ramki aby dokładnie do niej przylegała z każdej strony, potem przyciskiem podsuwałem mechanizm z łapami, wsuwałem szybę w te gumy, podciągałem jeszcze łapy jednym kliknięciem przycisku aby łapy dokładnie przylegały/dojechały do szyby. W takim położeniu przyłapywałem śruby. Potem kilka ruchów szybą na sam dół i ponownie do góry i jeszcze drobne korekty. W każdym razie też na początku szyba mi jeździła trochę krzywo. Trzeba się z tym pobawić i w końcu udaje się ją ustawić dobrze. U Ciebie prawdpodobnie szyba jest ustawiona krzywo - krzywo zamocowana na łapach i się trochę klinuje w ramce - dlatego silniczek ciężko kręci a i linki masz różnie napięte. Z tego co pamiętam to linki powinny być równo napięte. Musisz się tym trochę pobawić. Ja robiłem to na mrozie około -6 stopni i miałem motywację, żeby się sprężyć - właściwe ustawienie szyby i przyłapanie jej mocowaniami zajęło mi około 10 minut.

Pzdr.

Opublikowano

Szczerze mówiąc to nie pamiętam czy tam są jakieś regulacje. Ja jednak nie ruszałbym chyba nic na samych linkach bo to już pewnie w ogóle sobie narobisz więcej roboty. Pamiętam, że po kilku przejazdach szyby góra dół i korektach linki się same dobrze ułożyły, szyba wypoziomowała jak powinna i wszystko działa do dziś ok.

Pzdr.