Skocz do zawartości

523i Gdzie dokładnie znajduje się pompa paliwowa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Z tego, co wyczytałem na forum benzyna posiada tylko jedna pompę paliwową. Nie posiada pompy w progu, a jedynie w baku. Interesuje mnie natomiast gdzie dokładnie jej szukać? Z której strony samochodu? Czy trudny dostęp? Rozumiem, że pompa znajduje się pod samochodem, a więc dostęp od dołu. Starczy lewarek, czy trzeba kanał? Czy wykręcenie pompy i jej sprawdzenie to dużo roboty?

Dzięki.

Opublikowano

Ok.

Wielkie dzięki. Jutro będę grzebał. A która strona dowiem się jeszcze. Bardziej za kierowcą, czy pasażerem? Rozumiem, że pod jednym z tych dwóch gumowych dekli?

Opublikowano

Witam.

OK. pompę znalazłem, w jaki sposób można ja wymontować? Czy odpięcie wtyczki spowoduje konieczność podpięcia później pod komputer? Jeżeli przy przekręcaniu kluczyka słychać, że pompa ciągnie (słychać buczenie) to czy jest sens ją wymontowywać? Czy po jej wymontowaniu można sprawdzić, czy jest ona na 100% sprawna?

Pozdro.

Opublikowano
buczeć to ona może,działać nie musi,zdejmij któryś wężyk paliwowy za pompą,zobacz czy pompuje.odpięcie wtyk nic ci nie zaszkodzi,co najwyżej komputer odnotuje to jako błąd sporadyczny
  • 2 lata później...
Opublikowano
i co dalej z tematem ?tez mam zamiar wymienic pompe bo odpalanie auta robi sie coraz gorsze,rozrusznik kreci i nic sie nie dzieje,za 2 razem dopiero zlapie tak jak by doszlo w koncu troche paliwa.Powiedzcie gdzie dokladnie znajduja sie te wezyki,chce to rozebrac i sprawdzic czy wogole pompuje,chce sie upewnic zanim zamowie nowa :)
Opublikowano

podepnij sobie cisnieniomierz na listwie wtryskowej

aby wykluczyc filtr paliwa mozna podlaczyc cisnieniomierz za i przed filtrem dla pewnosci

wiekszosc warsztatów dysponuje takim cisnieniomierzem

cisnienie powinno byc w granicach 2-3bary

http://www.autocentrum.pl/gfx/awc/petrolicons/1999784431_3.gif

Mechanik BMW w Dąbrowie Górniczej

Diagnostyka inpa pasoft carsoft

http://www.autocentrum.pl/awc/godzill1/bmw-seria-5-1997/

Opublikowano
Witam.

OK. pompę znalazłem, w jaki sposób można ja wymontować? Czy odpięcie wtyczki spowoduje konieczność podpięcia później pod komputer? Jeżeli przy przekręcaniu kluczyka słychać, że pompa ciągnie (słychać buczenie) to czy jest sens ją wymontowywać? Czy po jej wymontowaniu można sprawdzić, czy jest ona na 100% sprawna?

Pozdro.

Lub :

(E38 ale procedura podobna)
Opublikowano

Witam

z odpalalniem to ja walczylem z 2 lata i okazaly sie czujnik polozenia walu i czujnik temperatury silnika.Proponuje podlacz pod kompa.Ja tez myslalem ze pompa paliwa mi pada ale nie bylo to.