Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam moje pytanie jest takie czy amortyzatory w BMW E60 maja wpływ na to ze auto ściąga na boki wraz z kierownica jeśli jest nie równa droga to moje auto wraz z kierownica ściąga jak szalone byłem u mechanika po sprawdzeniu powiedział ze nie ma za bardzo nigdzie luzow i ze to mogą być amortyzatory tylko ze powiedział ze on nie jest pewien czy Amory majo wpływ na to. Jakieś porady??

Dzięki

Opublikowano
Podobnie mam problem z niestablinym prowadzeniem samochodu. Przy większych prędkościach autem rzuca po pasie. Byłem dwa razy u diagnosty, nastepnie u drugiego, stwierdzili że luzów nie ma... Amortyzatory ok, po ok 60-65%. Dodam jeszcze, że u mnie na kierownicy szarpania nie czuć, tylko całość przesuwa się od boku do boku (wrażenie jazdy po lodzie). Proszę o poradę.
Opublikowano

U mnie było dokładnie to samo.Jak jechalem po oblodzonej nawierzchni,to auto zachowywało sie tak jak bymi ktoś reczny hamulec zaciągnął...Myślałem,że to moze wina opon,ale po wymianie na nowe nic nie pomogło.

Pare dni temu wymieniłem tuleje pływające i po problemie...

Opublikowano
U mnie było dokładnie to samo.Jak jechalem po oblodzonej nawierzchni,to auto zachowywało sie tak jak bymi ktoś reczny hamulec zaciągnął...Myślałem,że to moze wina opon,ale po wymianie na nowe nic nie pomogło.

Pare dni temu wymieniłem tuleje pływające i po problemie...

Witaj - które to "tuleje pływające"

Opublikowano

..uszkodzone amory mają tylko wpływ na podskakiwanie kół na nierównościach poprzecznych co powoduje "uciekanie" auta na zakrętach...i wydłużenie drogi hamowania...nie wpływają na ściąganie

...powodem ściągania...wraz z kierownicą ...na koleinach, to zazwyczaj: nawet drobne luzy zawieszenia...zbyt szerokie ogumienie (niektóre modele opon mają taka tendencję do większego ściągania)...złe ustawienie geometrii kół przednich

...pływanie po drodze to ewidentne zużycie elementów gumowo-metalowych zawieszenia (tuleje-silentbloki )..nie muszą mieć dużych luzów...wystarczy że są zbyt miękkie

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Witam nareszcie po tym problemie okazalo sie ze to wina opon nigdy wiecej nie run flaty kto to dziadostwo wymyslil zmienilem je na normalne falken i autko jedzie jak po sznureczku niesamowite..
Opublikowano

witam.

ja mialem ten sam problem i wymienilem tuleje i bylo lepiej ale nie do konca wiec jeszcze zbieznosc ustawic trzeba bylo i teraz jest elegancko:-)

Opublikowano

A można jakoś sprawdzić te tuleje pływające na podnośniku? da rade wyczuć te luzy "własnoręcznie" ?

też mam czasami wrażenie że na lodzie mi auto jedzie jak na ręcznym. Albo jak jedna strona jest na lodzie, a druga na asfalcie to też nie pewnie się zachowuje.

Opublikowano
nie wiem jak dokladnie to sprawdzali ale podnosili auto i jakims duzym kluczem albo brewka zachaczali tuleje o wachac i "ruszali nia" i jakos wtedy luzy wynalezli, ale dokladnie nie wiem
Opublikowano
A można jakoś sprawdzić te tuleje pływające na podnośniku? da rade wyczuć te luzy "własnoręcznie" ?

Jeśli jest mocno wybita to tak.Wystarczy ,że podniesiesz koło do góry ,chwyć koło jedną ręką na "godzinie" 9,drugą na 3 i mocno do tyłu i przodu...a i zaczynij od prawej strony auta