Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
3 i 4 cylinder wyglądają słabo (jeden jest przyczyną a drugi próbuje go wyrównać), ale trzeba wziąć poprawkę na niską temperaturę silnika. Zacznij od ogarnięcia temperatury, potem jeśli wynik będzie podobny przeczyściłbym wtryskiwacze lm diesel spulung.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Odpowiedzi 63
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
3 i 4 cylinder wyglądają słabo (jeden jest przyczyną a drugi próbuje go wyrównać), ale trzeba wziąć poprawkę na niską temperaturę silnika. Zacznij od ogarnięcia temperatury, potem jeśli wynik będzie podobny przeczyściłbym wtryskiwacze lm diesel spulung.

wlewalem to jakies 1000km temu ale tak jak mówisz najpierw ogarne temperature

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Na jaką ilość paliwa wlałeś i ile przejechałeś na tym specyfiku? Bo powinieneś wlać to na rezerwie i przejechać jakieś 50 km i dopiero dolać paliwa, tylko zawsze jest niebezpieczeństwo, że rozpuści się jakiś syf, który możesz mieć w baku, więc lepiej zrobić jak napisałem dalej. Przy takich korekcjach podłączyłbym go na krótko, czyli silnik ma pracować na samym lm, podpinasz go przy pompce progowej, tu jest instrukcja:

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=25&t=146100

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
zrobiłem to tak że Zatankowałem auto około 55 l oleju napędowego następnie wlalem specyfik wyjeździłem praktycznie do końca. ogarnę najpierw temat z temperaturą później sprawdzę korekty jeżeli będą dalej niepoprawne to zrobię tak jak napisałeś podłączyć na krótko LM. A nie wiesz czy dużo jest roboty przy wymianie głównego termostatu ponieważ ten od EGR to raczej łatwo.
Opublikowano
Powinieneś dać radę bez problemu, jest kilka filmików na YT jak to zrobić. Cena tego przy EGR nie jest jakaś duża więc najlepiej wymienić od razu dwa dla pewności.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A nie wiesz czy dużo jest roboty przy wymianie głównego termostatu ponieważ ten od EGR to raczej łatwo.

Przy wymianie głównego najlepiej wyjąć wentylator, bo wtedy jest dobry dostęp, w e46 to chwila, odpięcie jednej wtyczki i chyba jednej śrubki (wszystko z góry dostępne), można ewentualnie same żaluzje zamknąć i też powinno wystarczyć. Warto przy okazji wymienić płyn, szczególnie, że zbliża się zima, więc odkręcasz korek spustowy na dole chłodnicy (bardzo duży krzyżak potrzebny), ewentualnie korek na bloku, wtedy cały płyn zleci. Jak nie chcesz wymieniać płynu to tylko podłóż jakiś pojemnik pod okolice termostatu, żeby nie poleciało do ziemi (ekologia :wink: ), oczywiście wcześniej musisz zdjąć osłonę pod silnkiem. Odpinasz węże od termostatu (mają zabezpieczenie, jak spojrzysz to będziesz wiedział jak odbezpieczyć) i odkręcasz kilka śrub mocujących termostat do pompy wody (chyba 4), z montażem nie powinno być problemu :8) Na koniec oczywiście porządne odpowietrzenie, opis znajdziesz spokojnie w google, podpowiem tylko, że warto podnieść przód, wtedy jest łatwiej, dokładne odpowietrzenie będzie trochę trwało (silnik musi się nagrzać do otwarcia termostatu).

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

witam,

dzięki za wskazówki co do wymiany termostatu. płyn miałem nie wymieniać ale jeżeli już się za to biorę To wymienię również i płyn:-) przy okazji Jaki płyn polecasz? czyli przy spuszczaniu płynu będę musiał kłaść się pod samochód Czy dojdę z góry do korka spustowego?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Płyn polecam prestone a do korka dojście jest tylko od spodu.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
ale polecasz jakiś koncentrat czy płyn? Więc podniosę przód na podnośnikach podstawie coś pod auto i dam rade jakoś:) dam znać po wymianie w przyszłym tygodniu.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja zmieniłem cały płyn i zalałem gotowy prestone, ale może być koncentrat, pomiń dwa najtańsze i wybieraj z reszty. Do spuszczenia płynu przód nie może być wyżej, bo dużo starego zostanie.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Rozgrzej teraz go do 88-90 stopni i sprawdź korekcje na jałowym.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

a wg. mnie przy tych parametrach to pokazales na screenie jest idealnie .

Wzorcowe wartosci pojedynczej korekcji przelewowej to te, ktore oscyluja w zakresie zerowym. Co do diagnozy grupowej (4 lub 6 wtryskiwaczy) ukladu, zasada jest jedna, tzn SUMA wszystkich odczytanych w danym momencie wartosci musi dac wartosc ZEROWĄ

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
1,71 to idealne wskazanie wtryskiwacza? :shock: idealnie można by było napisać jakby nie przekraczałyby 0,2-0,3. Nawet jakby na jednym było 3,5 to i tak suma byłaby 0.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

suma ma byc = 0 ze wszystkich wtryskow jak np:

1 cylinder = -12 cylinder = 23 cylinder = -24 cylinder = 1CZYLI: -1+1-2+2=0

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ale co to ma do rzeczy? Czyli w takim przypadku jak podałeś wtryskiwacze są "idealne"? Widziałeś auto w którym suma nie była równa 0?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

sprawny wtryskiwacz to taki ktorego wartosci sa w skali zielonej, poza skala zielona w czerwonej oznacza wtrysk uszkodzony .

parametry bez obciazenia tylko na jałowym.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie wiem czy to ma jakikolwiek sens, ale idę za ciosem..jeden z wtryskiwaczy - 2,9 - czyli jest na zielono, to sprawny wtryskiwacz? A inny - 3,1 - już nie sprawny?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam ponownie,

Otóż termostaty oba wymienione temperaturę łapie 90 stopni po ok 10 km. Sprawdziłem wtryski na biegu jałowym. Temperatura silnika prawie 84 stopnie. Użyłem nie dawno również LM Spulung. Wtryski chyba za dobrych wyników nie mają? Dziś podczas podłączenia pod kompa auto pracowało na biegu jałowym ok 7 min.W ciągu tych 7 min. zauważyłem że auto przez chwile pracowało nie równo dosłownie chwile strzałka obrotomierza delikatnie falowała czego wcześniej nie zaobserwowałem. Dodam że wywala mi błąd 483D klapa gasząca coś nie tak ale to już mam wysłać do Roger-Nysa do naprawy a dzisiaj wywaliło mi błąd 3ECO czyli coś z wałkiem rozrządu czy ktoś może udzielić wiecej info na ten temat? Poniżej screen z inpy.

http://images81.fotosik.pl/235/e9e3a1dcb3438eefmed.jpg

http://images83.fotosik.pl/234/3deb4c4b15b5e84amed.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zacząłbym od wymiany wtryskiwacza na 3 cylindrze, bo to on na 90% "psuje" korekcje na 4 cylindrze. Pamiętaj o zakodowaniu "nowego" wtryskiwacza, proponuję używkę z gwarancją rozruchową, nie regenerację.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To blad czujnika walka rozrzadu. Wtryskiwaczy szukaj w swojej okolicy i z gwarancja rozruchowa, polecam kupic dwa zeby nie rozbierac dwa razy, chyba, ze mozesz zostawic rozgrzebane auto i pojechac wymienic.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Błąd odnosi się konkretnie do czujnik wałka rozrządu, przepływomierz nie ma nic do tego, dlaczego pytasz? Ja wymieniam sam, ale nie wiem jakie masz zdolności i narzędzia, masz klucz dynamometryczny? Jarzmo wtryskiwacza trzeba dokręcić na 10NM a śruby kolektora ssącego na 12NM o ile dobrze pamiętam.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL