Skocz do zawartości

E70 spalanie

aspawa

Rekomendowane odpowiedzi

Dla tych co:

- nie mieli fizyki w szkole (4.8i waży 2.2 tony)

-nie posiadali nigdy samochodu benzynowego a chcą go kupić

-dla visitor 1967 ;)

Żeby ktoś przypadkiem nie popełnił błędu kupując x5 z silnikiem 4.8i kierując się wypowiedziami pana powyżej (który jeździ na zimówkach przód R19 tył R20 ;) ) .

Bmw x5 4.8i pali na trasie minimalnie 12-13 l (prędkość maks 90 km/h praktycznie bez wyprzedzania) a faktycznie 16-18 , miasto minimalnie 18 ale jak dojdą korki to 20 spokojnie . Cykl mieszany około 16-18 .

Edytowane przez Big Snoop Dogg

• Odpowiedzi 93
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Dla tych co:

-dla visitor1967 ;)

Żeby ktoś przypadkiem nie popełnił błędu kupując x5 z silnikiem 4.8i kierując się wypowiedziami pana powyżej (który jeździ na zimówkach przód R19 tył R20 ;) ) .

Bmw x5 4.8i pali na trasie minimalnie 12-13 l (prędkość maks 90 km/h praktycznie bez wyprzedzania) miasto minimalnie 18 ale jak dojdą korki to 20 spokojnie . Cykl mieszany około 16-18 .

Dla tych co:

-dla visitor1967 ;)

Bmw x5 4.8i pali na trasie minimalnie 12-13 l (prędkość maks 90 km/h praktycznie bez wyprzedzania) miasto minimalnie 18 ale jak dojdą korki to 20 spokojnie . Cykl mieszany około 16-18 .

OK :wink: , oczywiście nie o spalanie tu chodzi,

bo taki silniczek musi dostać odpowiednią ilość paliwa,

tylko też o odpowiedni serwis auta, co ma kapitalne znaczenie

tak przy bezstresowej eksploatacji pojazdu, jak i kosztach :wink:

Oczywiście nie śpię z kalkulatorem pod poduszką, tylko czasem zerknę w fakturkę za paliwo,

jak i też na komputerek pokładowy które też swoje pokazuje w kwestji średniego zużycia paliwa,

i mi tak się bilansuje.

Pozdrawiam

Trzeba pamiętać, że głowa jest do myślenia

a tyłek do siedzenia.

Nie należy tego zmieniać.

• Zasłużeni forumowicze
Mialem swojego czasu okazje jezdzic przez jakis czas 4.8i i to co pisze kolega powyzej to prawda. Dynamiczna jazda po Warszawie skutkowala spalaniem 25l a delikatna ok.20 a nigdy mniej niz 18. Trasa Nigdy mniej niz 14 a zwykle ok.18. Bardzo szybka jazda autostrada przez Polske i Niemcy to taj jaj w miescie 20-25l!

Witam,

ja też zaliczę się do tych 5%

i moja 4,8 ix mieści w podawanych, bo :

1. Miasto (Warszawa i okolice) ok 15,5l/100km

2.Trasa (A 2 i tzw. KATOWICKA do Katowic) ok 10 l/100km

Pozdrawiam

tak poczytałem i stwierdzam ze moja to jakiś złom. ;)

mamy zime jezdze po miescie nie nerwowo i na baku robie 480 km.

a kolega ma takie spalanie w 4.8 - do pozazdroszczenia ,moze jakieś lekcje doszkalajace dla mnie sieroty albo faktycznie te moje 35 i to złom

pozdrawiam

PS mój friend ok 10 lat temu sprowadzil Forda Explorera 4.0 benzyna z Kanady

zawsze na pytanie ile pali twierdził ze w zaleznosci od humoru max 15 l.

sprzedał po 2 latach

małzonka wygadała sie na imprezie ze ponizej 30 nie schodzili

Witam,

- na baku moim 4,8 ( przed tankowaniem zostaje na ok 100 km)

przejeżdzam ok 550 km.

Mogę okazać fakturki za paliwo

Windstar silniczek 3,8 , (też sprowadzony z Kanady)

zużywa trasa 9 l/100km a Wa-wa i okolice średnio 14l/100 km

czesem, ale musiałem ostro ciśnąć 16l/100km.

Dodam też że tankowanie tylko i wyłącznie na stacjach SHELL paliwo VPower.

Inne stacje paliw np ORLEN lub no name (bo czasem nie ma SHELL`a poprostu w pobliżu),

oczywiście wzrasta zużycie i to znacznie.

Nie jestem wstanie podać o ile, bo to znikome przypadki.

Dodam tylko że wszystkie pojazdy jakie obecnie posiadam ( razem 11 szt. ),

tankowane są na w/w stacjach, ponieważ doświadczenia pokazały iż jest to najlepsze jakościowo paliwo.

Dodam jeszcze że tankuję też na stacjach SHELL`a, zlokalizowanych na terenie Niemiec, Holandii, Belgii, Francji

i na tamtejsze paliwo jest jeszcze bardziej wydajniejsze. Może ktoś powie czemu ?

Tak więc może odpowiedni serwis pojazdów + odpowiednie paliwo ma duże znaczenie ? :wink:

Pozdrawiam

a tyłek do siedzenia.

Mialem swojego czasu okazje jezdzic przez jakis czas 4.8i i to co pisze kolega powyzej to prawda. Dynamiczna jazda po Warszawie skutkowala spalaniem 25l a delikatna ok.20 a nigdy mniej niz 18. Trasa Nigdy mniej niz 14 a zwykle ok.18. Bardzo szybka jazda autostrada przez Polske i Niemcy to taj jaj w miescie 20-25l!

Witam,

to zapraszam na przejażdzkę moim egz. :wink:

Jestem jutro w serwisie w BMW Auto FUS

od godz. 11,00, serwis obliczył czas prac na ok 2 godz

i ewentualnie potem zapraszam, można zerknąć też na wskazanie komputera ( nie kasuję)

Pozdrawiam

a tyłek do siedzenia.

Jakość paliwa : pkn , statoil , bp vs vpower -bez znaczenia . Spalanie na tym samym poziomie. Znaczenie może mieć szerokość opon ale piszesz w innym wątku że z tyłu masz felgi 20" więc opona minimum 275.

Zdecydowanie pozostaję przy swoim zdaniu . Wartości które podajesz są nierealne. Jak na trolla (przepraszam za określenie) zbyt ładnie się wyrażasz . Chyba że mamy inteligentnego trolla ;) . Po raz pierwszy od zakupu zdecydowałem się na opony nie ROF . Przy zakupie kierowałem się parametrami : opory toczenia, hałas itd. Wybrałem vredestein wintrac suv 4x4 extreme . Komfort po zmianie bez porównania . Spalanie spadło o około 0.5-1 l . Poprzednio jeździłem na pirelli scorpion ice snow run flat. Mogą sie pojawiać różnice w spalaniu ze względu na :szerokość opony ,opory toczenia tejże , technikę jazdy . Argument o dbałości o samochód odpada . Myślę że tylko niepoważne osoby mogą kręcić na siebie bata nie pamiętając o wymianie oleju , filtrów itd . Twoje średnie spalanie za bardzo odbiega od średniej . Myślę że nawet gdybyś miał silnik 3.0 nie zmieściłbyś się w tych parametrach.

Witam

Pozwlicie że dodam sew parę groszy :D . Mianowicie kolega visitor1967 ma po części rację że 4,8 i mało pali i nie ukrywam mając taki sam model stwierdzam że:

niskie spalanie jest mozliwe pod warunkiem dobrej jakości paliwa i "lekkiej" nogi przy ruszaniu z miejsca tego kolosa oraz średnim sposobie przyspieszania. Moja małżonka tak jeżdzi i jej pali w cyklu mieszanym 14,5L a jak jedzie do Holandi to wyświetlacz krzyczy 12,8l. Ja mimo prób i :mad2: nie jestem w stanie jej dorównać i przy w miarę łagodnej jeździe około 16l, koła 19'. Jak chce się posłuchaś muzyki silnika lub mała torpeda ze świateł to zapomnijmy o oszczędnościach ale po częsci to auto kusi aby wcisnąć pedał. Autko mam 1,5 r i zero problemów a jaka frajda :D

• Zasłużeni forumowicze

to ja tez:moze paliwo w uk lepszej jakosci, nie wiem.kiedys testowalem i sokojna jazda do 120km/h palil 13, w miescie 17-18.wedlug danych bmw 4.8i w e70 jest bardziej ekonomiczne niz 4.4i w e53 wiec moze tak zle nie jest, nie zmienia to faktu, ze 10l/100km byloby ciezkie do osiagniecia.moze i mozliwe.

ps.do kolegi snoop doog: dobry wybor opon.ja osobiscie jestem zachwycony jak sobie w warunkach zimowych moje radza.

Opona vredestein wintrac xtreme 4x4 jeśli chodzi o opory toczenia ma na etykiecie symbol C natomiast opona na której wcześniej jeździłem czyli pirelli scorpion ice snow ma symbol E . Wygląda na to że różnica ta przełożyła się na mniejsze spalanie między 0,5-1l /100km co szczerze mówiąc bardzo mnie zaskoczyło ( skala ) . Jeśli miałbym wystawić ogólną ocenę tym oponom w skali 1-10 - Vredestein 8 pirelli 5. Na tę okoliczność ;) zakupiłem już nowe opony letnie vredestein ultrac sessanta .

• 8 miesięcy temu...

witam moja laleczka X5 4 d spija w mieści 9,5-10,00 l poza średnio 9,5 l jakby ktoś chciał to pewnikiem można mniej tylko jest pytanie po co ? teraz będzie pierwsza zima więc nie mam jeszcze pomiaru poprzednia X5 3 d pociągała też podobnie zmieniłem opony z 20 na zimowe 19 co prawda nie typowo bo 255x55x19 ale lata bez zarzutu no i pierwszy raz są to opony zimowe Vredestein bo wcześniej jezdziłem na Pirelli ale letnie Vredestein ULTRAC SUV SESSANTA powaliły mnie doskonałością dlatego zdecydowałem się na zimówki tej marki.

Pozdrawiam

Witam.

3.od 254 km (chip) - miasto2/3 trasa 1/3 - 9.8-10.6 l (na komputerze zawsze wskazuje w granicach 9.5-9.8), zima ta sama trasa 12-13.5.

Czy ktos zauwazl ze webasto faktycznie obniza spalanie?

Z mojego doswiadczenia jest odwrotnie - tz moze sie myle ale wyglada jakby komputer nieliczyl paliwa ktore webasto uzywa.

Pozdrawiam

aby było mniejsze spalanie ( zużycie paliwa),

a najlepszy wynik będzie = 0

to najlepiej będzie wypożyczyć ( nie kupić!!!) sobie = ROWER

Rower – jedno- lub wielośladowy pojazd drogowy napędzany siłą mięśni poruszających się nim osób za pomocą przekładni mechanicznej,

wprawianej w ruch (najczęściej) nogami[1].

Pierwotnie nosił nazwę welocyped oraz bicykl i podobnie nazywany jest w większości nowożytnych języków europejskich.

Obecna polska nazwa pochodzi od brytyjskiej firmy Rover, która dawniej produkowała rowery.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Rower

:mad2:

a tyłek do siedzenia.

No cóż, ja auto zawsze nabywam po to, aby sprawnie i wygodnie dotrzeć do celu.

Jak wiadomo, jakość zawsze ma swoją cenę.

W tym przypadku ilość potrzebnego paliwa, czy też koszty eksploatacyjne,

to szczegóły bez znaczenia :norty:

a tyłek do siedzenia.

Panowie , wiadomo ze jak to mowia stac cie na woz musi cie stac na bata :)))))))))))

Nawet jakby miala spalac 14 l to po prostu chce wiedziec jak spalaja auta forumowiczow tak z czystej ciekawosci

a co do 1,9 tdi strzal w dziesiatke bo mialem Passata ktorego sprzedalem i wlasnie palil jakies 6-7 litrow wiec ciezko bedzie sie przyzwyczaic do 12 l ale jak sie chce taki woz trzeba placic

pozdro i dzieki

Pisanie że 4.0d pali w miście 10 litrów to przesada.

Jeżeli uda się taki wynik uzyskać na trasie to jest sukces.

Wiadomo że wszystko zależy od stylu jazdy. :roll:

Tomsiu1972 jezdzisz 4,0 D ?? czy jezdziłeś ? czy słyszałeś od kolegi ,że pali więcej ? jezdę rok i drugą x5 nie mam ani celu ani zamiaru komuś wkręcać opowieści dziwnej treści piszę tylko realne rzeczy które sam doświadczyłem na własnej skórze oczywiście że mógłbym pisać opowieści typu pali 15 l i że golf 3 albo audi 80 jest lepszy tylko po co ,forum traktuje jako wymianę doświadczeń a nie przechwalania się opowieściami z borowego lasu..... pozdrawiam

tak więc dla chcących wiedzieć :

moja bryczka 4,8i przy prędkości ok 200 km/h , zużywa średnio ok 20 l/100 km ET 95

( - choć raz też pokazało 25l/100 km, wtedy był PACK na dachu i ok 180km/h ),

ale przy przeciskaniu się przez "korki" np. w stolicy Polski jest ok 15-16 l/100 km,

a przy 140 km/h jest nieco poniżej 14l/100km.

Mówiąc krótko 80 l ET 95 wystarcza średnio na ok 520 km w porywach do 600 km,

ale jak już tu wcześniej informowałem, jakość ma swoją cenę, to kwestja wyboru :D

a tyłek do siedzenia.