Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich "Klubowiczów". Chciałbym prosić o pomoc! Posiadam e61 Touring,'05. Mianowicie od kilku tygodni "walczę" z dziwnym zachowaniem mojego samochodu podczas jazdy. Auto trochę drży i trzęsie bez znaczenia na prędkość co strasznie ogranicza komfort jazdy. Objawy te dotyczą tylniej części samochodu. Wrażenie: bula na oponie lub np."kawałek" lodu przyklejony do opony.

1,Auto było już w ASO BMW,(wykonane testy zawieszenia,amortyzatorów,sprawdzone zawieszenie).ŻADNYCH błędów komputera, luzów. 2.Wymieniłem kompletne koła (o tym samym rozmiarze opon oraz felgi) na inne- bez zmian.

3.Zbieżność - idealna

4.Wyważenie kół - 3 krotne w różnych serwisach wulkanizacyjnych - idealnie

5.Felgi - oryginalne - nie regenerowane - bez pęknięć,wgniotów

Jestem laikiem w temacie "mechanika pojazdowa" jednak zastanawiam się nad 2 kierunkami rozwiązania problemu , mianowicie:

1. Wał napędowy - przeguby, krzyżak... czy to może być powodem mojego problemu ? lub

2.Zawieszenie tył - (nivo,poduszki, itp.). Mam na myśli wymianę poduszek powietrznych(hydraulicznych) Dodam, iż w zeszłym roku wymieniłem na nową pompę od zawieszenia pneumatycznego nivo.

Będę wdzięczny za sugestie oraz ewentualną pomoc. Pozdrawiam

wiktorio08

Opublikowano

myślę ,że sugestia odnośnie konwertera może być słuszna ewentualnie coś innego dzieje się z automatyczną skrzynią biegów - może mało oleju najlepiej podjedź do jakiegoś warsztatu specjalizującego się w naprawie automatycznych skrzyń biegów żeby to sprawdzić.

pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Witam. Temat zakończony. Przyczyna : przegub łożyskowy na końcu wału napędowego. Haczył co powodowało wibracje tylnią częścią samochodu. Koszt: przegub w ASO - 590 zł. Robocizna 200 zł. Pozdrawiam i dziękuje za pomoc.
  • 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Podepnę się pod temat:

Dzisiaj zaobserwowałem rano (po postoju dwudniowym) następujące zdarzenie - odpaliłem rano (+4*) samochód bezproblemowo. Zwyczajową drogą do pracy pojechałem z samego rana. Odczułem na karoserii że samochód jakby się delikatnie trząsł (równa nawierzchnia drogi).Drgania były subtelne i miałem wrażenie jakby samochód miał mega sztywne zawieszenie (coś jakby na taczkach jazda ;) ). Opony letnie - jutro zmieniam na zimówki. Po przejechaniu około 1km sytuacja całkowicie ustała i później się już nie powtórzyła nawet po całodziennym postoju.

Czy jakieś sugestie - przegub - podpora wału ? Skrzynia biegów jest po wymianie oleju (zeszły rok) a auto ma najechane 120kkm - pracuje poprawnie bez zastrzeżeń nawet rano (rzadko się zdarza ale szarpnie z 3-4 bieg ale wynika to z mojego niezdecydowania z pedałem gazu lub sytuacji na drodze). A może coś innego ??

Kiss French. Wear Italian. Drive German.
  • 2 lata później...
Opublikowano
kolego, jesli auto stalo to po prostu mogles miec malo powietrza w któryms kole i chwilowo opona Ci sie odksztalcila. jesli piszesz ze to minelo to mogło Ci się cos tez przykleic do opony chwilowo, ot caly problem. pozdrawiam.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Lonek dla ciebie główna nagroda.

ZŁOTA ŁOPATA KRETA.

Kolega ten problem miał 3 lata temu. Myślę że do tej pory już rozwiązał problem.

Opublikowano
Lonek dla ciebie główna nagroda.

ZŁOTA ŁOPATA KRETA.

Kolega ten problem miał 3 lata temu. Myślę że do tej pory już rozwiązał problem.

Dobre.....:) a tak na marginesie to kolega nowy na forum, to daj mu chwile niech się ogarnie :)

Sprzedam bmw e36 http://tablica.pl/oferta/bmw-318i-e36-CID5-ID4w39t.html?action=show&id=66505631

...nawet gdy rodzinie twej łzy do oczu się cisną,przenigdy nie współpracuj z pi.......ą policja.....