Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, nie wiem czy pisze w odpowiednim dziale, proszę o wyrozumiałość

niedawno stałem się posiadaczem e36 coupe 318IS, mechanicznie jest 100% sprawna, lecz wymaga wkładu finansowego do wnętrza oraz ogólnego wyglądu

moje pytanie dotyczy drzwi, lekko opadły i tak jakby się nie domykały bo w czasie jazdy słychać denerwujący dźwięk opadania szyby tak jak przy otwieraniu na postoju szyba opada na 1-2 cm i się podnosi, najczęściej jak jadę po nierównej drodze a to w PL często się zdarza

jak rozwiązać ten problem, nowy zamek przy słupku czy sworzeń przy zawiasie lub cały zawias ?

pozdrawiam.. aa bym zapomniał wymiana uszczelek drzwi oraz szyberdachu to czasochłonny proces ? sam sobie poradzę czy lepiej jechać do jakiegoś specjalisty ?

Opublikowano
może najpierw oblukaj rygiel na słupku jak jest wytarty to możliwe ze wystarczy go wymienić ewentualnie ustawić drzwi jak faktycznie opadły co do uszczelki w drzwiach to myślę ze samemu sobie powinieneś poradzić ona jest na wcisk wiec nie powinno być problemów co do szyberdachu to nie wiem jak ona tam jest
Opublikowano
Wszystkie rzeczy o które pytasz ogarniesz sam, mając minimum zdolności mechanicznych. Z drzwiami metoda prosta, oblukaj zawias, podjedź na jakiś szrot i kup używkę za 5 dyszek jak Twój zawias się nie nadaje, u mnie w poprzednim qpe pomogła regulacja rygielka- ten co blokuje drzwi w pozycji zamknięte, przykręcony dwiema śrubami, wystarczy odkręcić i podnieść deczko do góry. O regulacji szyb czytałem gdzieś na forum, poszukaj, z tego co pamiętam prosta sprawa.a uszczelki to chyba tylko ASO albo z metra- w życiu nie zmieniałem więc nie wiem.

http://www.autocentrum.pl/gfx/awc/petrolicons/1999768810_1.gif

Pozdrawiam

Opublikowano

dzisiaj grzebałem przy tym ryglu tak jak pisaliście i jest problem, drzwi się tylko otwierają w pozycji wyjściowej rygla, każde przesunięcie w górę czy w dół bądź do środka blokuje otwieranie od zewnątrz,

zamówię nowy rygiel i go tam przykręcę, mam nadzieje, że to nie wina zamka umieszczonego w drzwiach, bo dzisiaj pomęczyłem się trochę z mocowaniem boczku