Skocz do zawartości

e34 2.0 pasek alternatora

BIaly123

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

e34 12v 1990

2.0 + gaz

silnik m20b20 bodajże

Mam taki nie mały problem ponieważ w wigilię jadąc na trasie po przejechaniu 70km z nie widomych przyczyn autem szarpnęło i zapaliły się wszystkie kontrolki na desce. Jak się okazało po zjechaniu na stacje strzelił pasek alternatora, aha do stacji miałem jakieś 2-3km bo na trasie nie było gdzie się zatrzymać. Podczas jazdy do stacji (2-3km) auto przestało grzać temperatura skoczyła ale nie na czerwone pole. Auto zostało na stacji do wczoraj pasek został wymieniony i normalnie odpaliło. Gdy auto zrobiło się ciepłe zgasło po 2 minutach znowu odpaliło ale za to zrobił się wyciek w układzie chłodzenia, wyciek został zlokalizowany. Auto odpaliło i normalnie się na gaz bez problemu przełączyło. Przejechałem ze stacji jakieś 3-4 km i nagle auto w czasie jazdy zgasło ze stacyjki odpalić się nie dało odpalił z 2-ki i przełączyło się na gaz po zjechaniu na kolejna stacje po wbiciu luzu auto traciło obroty i zgasło. Po tym zgaśnięciu auto już nie chciało odpalić tzn kręcił ale jak by coś go dławiło, gdy już odpalił przełączył się od razu na gaz strzelił, przepustnica gazu reagowała przez 1-2 sekundy. Po tych 2 sekundach auto nie reagowało na dodawania gazu i gasło za każdym razem.

Był bym wdzięczny za rady co to może być. Pozdrawiam. :cry2:

Na początek reset kompa proponuję- mógł zgłupieć, u mnie tak było jak mi się w e36coupe (silnik 2.0 z vanosem) szczotka zwiesiła w alternatorze, musiałem dojechać kilkanaście kilometrów w stronę domu i dopóki prąd był w akumulatorze to dało się jechać bez ładowania, po jakichś 10-15 km zaczęły się dziać podobne cuda jak u Ciebie. Auto rozłączyło instalację gazową,strzelało,prychało aż w końcu zgasło całkiem bo akumulator się rozładował- po z holowaniu do domu, podładowaniu akumulatora i regeneracji alternatora auto dalej dziwnie się zachowywało- odpiąłem akumulator na całą noc, a rano odpaliło na dotyk. O resecie kompa poczytaj na forum.

A jak z gazu strzelił to niestety przepływomierz mógł powiedzieć AMEN,częsty przypadek z tego co mi wiadomo. Po za tym jak masz za niskie napięcie w układzie elektrycznym, tzn jak zmordowałeś akumulator próbami odpalenia to sugeruję go podładować prostownikiem. Z za niskim napięciem nie odpalisz silnika.Moje e36 z napięciem mniejszym niż 10,5-11V kręciło ładnie, a nie chciało odpalić.

http://www.autocentrum.pl/gfx/awc/petrolicons/1999768810_1.gif

Pozdrawiam

Znam ten ból- ja musiałem auto zostawić w niedziele wieczorem u teściów, pożyczyłem od nich samochód i wróciłem ponad 100km do domu :roll: Fajna przygoda, przynajmniej poznałem budowę alternatora w stupięćdziesięciokonnym BMW e36, oraz nauczyłem się jak go wyjąć i włożyć w 10 minut, bo było z 15 stopni mrozu gdy to robiłem.

Reset kompa powinien moim zdaniem pomóc,chyba że przepływka oberwała- wtedy zawsze możesz wrócić autem do domu na gazie i wtedy się za to zabrać.

Pozdrawiam

Takie łup połączone z chrobot? Dość głośne i mocne uderzenie? Podejrzewam, że tak ochoczo kręciłeś rozrusznikiem że bendix nie wyhamował i źle się zazębił, poszło "trybem w tryb"- u mnie bywało tak jak bendix się kończył. Jeśli to to co napisałem to nic złego się nie stało- podczas prób odpalenia odczekaj aż rozrusznik wyhamuje i stanie po poprzedniej próbie odpalenia. :wink:

Pozdrawiam

nie odpalałem silnika raz po razie tzn. że nie czekałem chwili od odpalenia do następnej próby zawsze czekałem jakiś kawałek czasu. A dźwięk był taki tępy i krótki tak jak by ktoś upuścił śrubę sporych rozmiarów na grubą blachę. Nie umie tego lepiej opisać. Nie było chrobotania tylko jedno stuknięcie.

Stuknięcie nastąpiło w momencie gdy auto było już teoretycznie odpalone tzn. gdy już się udało odpalić to po jakiejś 1 sekundzie od odpalenia auta i po tym auto zgasło. Dodam że wcześniej jak się udało odpalić na te 2 sekundy to i tak gasło. Ten dźwięk nastąpił po kilku próbach odpalenia.

Można i tą drogą-mój wariant był optymistyczny. Jeśli odpali i będzie pracować normalnie obstawiam źle zazębiony bendix,jeśli odpali i będzie coś nie tak z pracą silnika lub jeśli nie odpali wcale- Kolega Salas89 ma rację.

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...

Witam, nie dałem rady wcześniej. Dopiero kilka dni temu byłem przy aucie. Nie udało się go odpalić. Na lawecie pojechało do mechanika i jak się okazało została wygięta rurka silnika halla. Po wymianie auto chodzi bez problemu tylko mu coś strzeliło z obrotami i trzeba podjechać do panów od regulacji gazu.

Pozdrawiam.

Dokładnie nie wiem, z tego co mi powiedzieli przez telefon w 'sikorze' to jak pasek strzelił to wygięła się jakaś rureczka od silniczka i dla tego nie pracował tak jak powinien. Auto jadę odebrać we wtorek to się dowiem dokładnie gdzie to i jak to. Koszty naprawy duże nie były, więcej mnie kosztowała laweta i naprawa opony niż sama naprawa usterki.