Skocz do zawartości

F25 wady, błędy i usterki modelu (choroby wieku dziecięcego)

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 823
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)
Jak ja się cieszę, że odczekałem z zakupem F07 bo plan był taki aby kupić dwa auta na raz. F25 był testem i niestety panowie z Bawarii nie dostaną już ani jednej mojej złotówki (chyba, że znowu w ogólnych warunkach gwarancji będzie kolejna pułapka i będę musiał zapłacić za naprawę). Międzynarodowy znak pokoju w postaci wyprostowanego środkowego palca dla nich. Witaj Lexusie GS. Podzielę się wrażeniami. Edytowane przez Zakk
Opublikowano

Może kupiłeś nie w tej kolejności bo F10 , F07 w stosunku do F25 wypadają dużo lepiej

odnośnie bezawaryjności :?:

Sam jestem zainteresowany jak to jest z tymi Lexusami , znajomy przymierza się do NX300.

Opublikowano

Bez przesady, pisza zle tylko Ci ktorym cos sie stalo, ktorym autko z dwoch zlozone odmawia posluszenstwa, albo zle zrobione po jakims dzwonie.

WIele osob jezdzi bez zadnych problemow i jest ok - nie dramatyzowalbym z usterkami.

Cos sie zesralo, zrobi sie i tyle. Mam nadzieje ze jakos specjalnie mnie rozczaruje to auto a zanim gwarancja sie skonczy to sprzedam i tyle. Narazie przedluzam i specjalnie nawet nie oszczedzam wiec nie mozna narzekac.

Co do lex'ow to juz jednak wole jezdzic bavarka i niech sie nawet czesciej psuje... Te auta wygladaja jakby cos zlego im sie w nocy stalo... brrrr.... Oczywiscie wylacznie moja opinia, nigdy nie mialem i moze fajnie si etym jezdzi ale dziekuje.

Opublikowano
Przebieg 9700 km. Wycieki oleju ze skrzyni rozdzielczej napędu i z tylnego mostu. Wymiana gwarancyjna całej skrzyni (nie ma opcji wymiany uszczelnień) plus uszczelniacze półosi w moscie. Serwis przy okazji zlikwidował kilka brzęczyków w desce i w tapicerce (okolica mocowania zegarów i przy pasach bezpieczeństwa). Stukania przekładni nie słyszą, choc słyszę ją ja, moja żona i mój syn. Luz mieści sie ponoć z zakresie dopuszczalnych wartości. Wszystko grzecznie i w miarę sprawnie, ale auto stało w serwisie ponad tydzień. Nasze BMW trzeci raz unieruchomione tuż przed długim wyjazdem. Już raz przekładałem walizki do drugiego auta a teraz narty w Austrii zaliczyłem w starym Fordzie (nie zwiódł, dojechał i wrócił zreszta jak przez ostatnie 6 lat) . Chyba odpuszczę chyba sobie dalszą przygodę z tym producentem.

i nic nie zrobili z przekładnią mimo że zgłaszałeś usterkę?

Solidne działające Stare POLSKIE TELEFONY RWT/T4 /wyprzedaż kolekcji/. Doskonałe jako ozdoba mieszkania, kancelarii, gabinetu lub biura

Więcej w linku: http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=4319457

/Dla forumowiczów BMW-klub.pl możliwy rabat/

Opublikowano
Bez przesady, pisza zle tylko Ci ktorym cos sie stalo, ktorym autko z dwoch zlozone odmawia posluszenstwa, albo zle zrobione po jakims dzwonie.

WIele osob jezdzi bez zadnych problemow i jest ok - nie dramatyzowalbym z usterkami.

Cos sie zesralo, zrobi sie i tyle. Mam nadzieje ze jakos specjalnie mnie rozczaruje to auto a zanim gwarancja sie skonczy to sprzedam i tyle. Narazie przedluzam i specjalnie nawet nie oszczedzam wiec nie mozna narzekac.

Co do lex'ow to juz jednak wole jezdzic bavarka i niech sie nawet czesciej psuje... Te auta wygladaja jakby cos zlego im sie w nocy stalo... brrrr.... Oczywiscie wylacznie moja opinia, nigdy nie mialem i moze fajnie si etym jezdzi ale dziekuje.

ja też nie narzekam na swoją F-ke, uważam, że jest spoko pomimo pewnych niedociągnięć (np. głośno chodzi)...natomiast mi lex'y z zewnątrz się całkiem podobają, ale w środku już nie, moim zdaniem design kokpitów w BMW bije na głowę to co jest w Lex'ach.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

ja też nie narzekam na swoją F-ke, uważam, że jest spoko pomimo pewnych niedociągnięć (np. głośno chodzi)...natomiast mi lex'y z zewnątrz się całkiem podobają, ale w środku już nie, moim zdaniem design kokpitów w BMW bije na głowę to co jest w Lex'ach.

W tej kwestii podoba mi sie podejście amerykanów. Samochód ma przede wszystkim jeździć. Tam na drogach w Kaliforni jest mniej BMW i Mercedsów niż w Warszawie. Na piękny kokpit BMW patrzyłem sobie czekając kilkakrotnie na pomoc drogową. Gdy samochód jedzie patrzy się na drogę.

Opublikowano
No tak tu autka kupuje sie inaczej ,wazne ile ma uchwytow na kubki a nie ile KM :D
  • Moderatorzy
Opublikowano
Dla mnie wnętrze auta jest bardzo ważne, a BMW pasuje mi pod tym względem idealnie.
Opublikowano
Wnetrze w sumie nienajgorsze ale imo to silnik + podwozie + skrzynia czynia prawdziwe bmw a pod tym wzgledem swojemu nie ma nic do zarzucenia
BMW Auto Rawski - NIE POLECAM!!!
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dzisiaj byłem w serwisie na wymianie płynu hamulcowego i zasugerowałem żeby posłuchali rozrządu, bo auto ma już prawie 80tyś.nalotu. Więc chyba już czas na niego. :mrgreen:

Diagnoza - rozrząd do wymiany. :lol:

Opublikowano

Następna awaria, nie świeci tylna lampa(na błotniku) na pewno nie świeci światło pozycyjne reszty nie sprawdzałem :evil:

Tam są diody czy żarówki ?

Opublikowano
Następna awaria, nie świeci tylna lampa(na błotniku) na pewno nie świeci światło pozycyjne reszty nie sprawdzałem :evil:

Tam są diody czy żarówki ?

Uszkodzeniu ulega mały układ elektroniczny w lampie. U mnie już 2 razy padł, za pierwszym razem musiałem go wymienić (kupiłem pękniętą lampę na allegro i podmieniłem), za drugim doszedłem który lut był zimny i go przelutowałem. Opisywałem wraz ze zdjęciami w którymś temacie tu na forum, ale moderator usunął cały wątek :?

Opublikowano

Na szczęście mam jeszcze gwarancje. :wink:

Ale na przyszłość będzie jak znalazł taki poradnik, jak to naprawić. :cool2:

Opublikowano
Na szczęście mam jeszcze gwarancje. :wink:

Ale na przyszłość będzie jak znalazł taki poradnik, jak to naprawić. :cool2:

szczęściarz :cool2:

Solidne działające Stare POLSKIE TELEFONY RWT/T4 /wyprzedaż kolekcji/. Doskonałe jako ozdoba mieszkania, kancelarii, gabinetu lub biura

Więcej w linku: http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=4319457

/Dla forumowiczów BMW-klub.pl możliwy rabat/

Opublikowano

Przebieg 50tys km wymieniono "napęd pompy olejowej"

Słyszałem dziwne świsty w okolicach 1200-1800 rpm. Obstawiałem rozrząd, a odkryli ten napęd.

Teraz jest cisza.

Pozdrawiam

Opublikowano

Moje F25 jest świeżo po wymianie rozrządu(gwarancja) wymienili cały komplet: łańcuch, zębatki, ślizgi.

Musiałem dopłacić za 0,5l oleju oraz za uszczelniacz na wale, ponieważ Niemiaszki nie przewidują wymiany na nowy tylko każą zakładać stary. :duh:

Nieświecącą tylną lampę nie wymieniali, przeczyścili styki i działa. :)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
U mnie podobnie. F25 2.0d. Na 62tyś. wymieniono rozrząd, jeden wtryskiwacz i elektryczne siłowniki tylnej klapy. Podobno rozrząd jest teraz poprawiony tzn. są użyte lepsze materiały :-). Pewnie wystarczy na kolejne 50 tyś.
Opublikowano
U mnie na miesiąc przed końcem gwarancji wymieniono wszystkie wtryskiwacze (2.0D). Magik odebrał auto a po przybyciu do serwisu zadzwonił, że "wszystko panie działa i wtrysków nie robimy". Zostawiłem im samochód na noc i następnego dnia rano zadzwonili, że jednak miałem racje - wtryski do wymiany. Wygląda, jakby cała ta diagnostyka była "na słuch". Trochę to żenujące - toż to taka marka... Ale wymienili :)
Opublikowano

Witam,

Mam problem z powłoką lakierową na bmw f25 z którym nie może poradzić sobie serwis. Raz podobno wypolerowali lakier efekt był taki że na krótki czas wada zniknęła. Usterka polega na występowaniu na lakierze przebarwień przypominających zaschnięte plamy po twardej wodzie jednak tego się na da w żaden nieinwazyjny sposób usunąć. Problem występuje w szczególności na pokrywie przedniej i jakieś pojedyncze mało zauważalne ślady na drzwiach przednich lewych i tylnych lewych. Serwis zrzuca to na niewłaściwą eksploatację, tłumacząc że to np. plamy od spryskiwacza szyb, ptasie oschodzy itd. Problem w tym, że powłoka lakierowa jest regularnie pielęgnowana, samochód jest regularnie myty na myjni ręcznej i nie jest to mój jedyny samochód. Na innym bmw, mercedesie i hondzie takie problemy nie występują mimo, że są to samochody starsze od tej nieszczęsnej X3. Oczywiście są eksploatowane i pielęgnowane w identyczny sposób. Jeżeli macie podobne doświadczenia będę wdzięczny za informację. Dodatkowa uwaga, która moim zdaniem wyklucza ingerencję czynników zewnętrznych jest fakt, że powierzchnia lakieru na uszkodzonych elementach jest idealnie gładka, nie wyczuwa się pod palcem żadnych chropowatości w miejscu uszkodzeń. Samochód nie był nigdy naprawiany lakierniczo (chyba, że samochód jako nowy był lakierowany przez serwis BMW). Poniżej przesyłam kilka zdjęć.

http://www.fotoszok.pl/out.php/t2375394_dsc-1623.jpg http://www.fotoszok.pl/out.php/t2375393_dsc-1622.jpg

Opublikowano
Pisalem kiedys o problemie odbarwienia lakieru ,u mnie bylo to spowodowane przez dziwna ciecz kapiaca z rur garazowych. Usunieto bezplatnie u dealera (z tego co pamietam ,to uzyli srodkow czyszczacych BMW). Ja probowalem wczesniej wszystkiego ,bez rezultatu ,po serwisie lakier jak nowy :D