Skocz do zawartości

F25 wady, błędy i usterki modelu (choroby wieku dziecięcego)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś z forumowiczów miał problem głębokich rys na tarczy hamulcowej ? W moim modelu X2 2.0d 2011 rok przy przebiegu 24 kkm wystapiły głębokie rysy min. 1,5 mm szerokości i 1 mm głebokości (koliste rowki)- ewidentnie wskazującę od klocka hamulcowego. Czy to może być wada tarczy, klocka ? czy może drobny kamień który mógł się dostać między klocek a tarczę ? Czy można to reklamować jako gwarancyjną naprawę ?

Dodam że mam pakiet Service Inclusive Plus obejmujący nieodpłatną wymianę klocków/tarcz. Ani klocki ani tarcze z przodu nie były wymieniane od nabycia auta.

http://imageshack.us/g/694/img1399w.jpg/

Z góry dzięki za poradę..

• Odpowiedzi 823
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Ja wczoraj u siebie slyszalem jakis dziwny szum. Po zatrzymaniu lekko czuc bylo spalenizne z lewego tylnego kola. Pomyslalem ze cos z hamulcami moze byc nie tak i ze np - tak jak piszesz - cos sie tam moglo dostac. W pon mam serwis i beda to sprawdzac. Sprawdze tez czy nie ma rys, tak jak u Ciebie. Poki co wszystko wrocilo do normy.
BMW Auto Rawski - NIE POLECAM!!!
Opublikowano

Albo tarcze porysował kamień który dostał się między klocek a tarczę albo sam klocek. Miałem kiedy podobną sytuację.

Z tym że u mnie oderwał się rant klocka, nie wypadł i szorował po tarczy.

Solidne działające Stare POLSKIE TELEFONY RWT/T4 /wyprzedaż kolekcji/. Doskonałe jako ozdoba mieszkania, kancelarii, gabinetu lub biura

Więcej w linku: http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=4319457

/Dla forumowiczów BMW-klub.pl możliwy rabat/

Opublikowano

ASO po konsultacji z Centralą nie zgodziło się na przedwczesną wymianę ferelnej tarczy, polecili poczekać 8 tys. km i wtedy dopiero ją wymienią w kpl z klockami. Jest to tylko defekt estetyczny, wszystko działa więc o co temu Klientowi chodzi....

Do wymiany klocków z przodu komputer pokazuje jeszcze 13 tys. km, trzeba więć jeździć i hamować ze 150 do 0 km/h kilkukrotnie (tak na boku powiedział mi doradca serwisowy z ASO ze stolicy).... :lol:

Opublikowano
ASO po konsultacji z Centralą nie zgodziło się na przedwczesną wymianę ferelnej tarczy, polecili poczekać 8 tys. km i wtedy dopiero ją wymienią w kpl z klockami. Jest to tylko defekt estetyczny, wszystko działa więc o co temu Klientowi chodzi....

Do wymiany klocków z przodu komputer pokazuje jeszcze 13 tys. km, trzeba więć jeździć i hamować ze 150 do 0 km/h kilkukrotnie (tak na boku powiedział mi doradca serwisowy z ASO ze stolicy).... :lol:

Nie odczuwasz drgań na kierownicy podczas hamowania z większych prędkości?

Solidne działające Stare POLSKIE TELEFONY RWT/T4 /wyprzedaż kolekcji/. Doskonałe jako ozdoba mieszkania, kancelarii, gabinetu lub biura

Opublikowano

Ogólnie w każdej marce jest problem z parującymi reflektorami. Niektórzy producenci mają "genialny" na to sposób - wkładają woreczki osuszające do klosza :duh:

zobacz patent w Hondzie :

http://www.accordklubpolska.pl/viewtopic.php?t=8911

:duh:

MAKELO1 patrz bacznie jak to naprawiają

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

przyznali, ze to wina klocka? popros ich o potwierdzenie pisemne, ze porysowana tarcza hamulcowa zapewnia takie same parametry hamowania jak tarcza, ktora nie jest porysowana

dobre rady doradcy serwisowego zawsze w cenie :)

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

W kategori wady/buble/niedorobki muszę dołożyć wlew do płynu spryskiwaczy... Nie widziałem jeszcze tak dziwnej konstrukcji - lejac z baniaka nie sposób oblać instalacji elektrycznej reflektora i sporo powylewać...

Nie mam pojęcia po co dali ten mikro zbiorniczek??? By hamował prędkość uzupełniania???

Opublikowano

Ten zbiorniczek płynu do spryskiwaczy i jego uzupelnianie to test na cierpliwość użytkownika :D

A tak poważnie.. kupuj płyn który ma w komplecie lejek

Opublikowano
W kategori wady/buble/niedorobki muszę dołożyć wlew do płynu spryskiwaczy... Nie widziałem jeszcze tak dziwnej konstrukcji - lejac z baniaka nie sposób oblać instalacji elektrycznej reflektora i sporo powylewać...

Nie mam pojęcia po co dali ten mikro zbiorniczek??? By hamował prędkość uzupełniania???

Faktycznie mogli te bebechy dookola jakos zabezpieczyc. Mi tez sie zdarzylo pare razy nawilzyc okolice i chyba jedyny sposob to trzymac zbiorniczek bokiem albo w ogole odwrotnie, zeby sie zapowietrxal przy nalewaniu

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witam na Forum

Mam F25 20D automat i pewien problem...

Podczas przyspieszanie,kiedy odpuszczę pedał gazu,słychać dziwne odglosy ,przypominajace "sapanie",coś w rodzaju pojawijącego się przez chwilę dzwięku

os,os,os,os....Może to trochę śmieszne,ale tak to brzmi....Troczę przypomina jazdę po jezdni z wymalowanymi "akustyczną"farbą pasami linii przerywanej.

Wydaje mi się ,ze ww. efekt maleje w miarę rozgrzania,ale nigdy nie znika.

Czy ktos spotkał takie efekty akustyczne?

Pozdrawiam Forumowiczów

Witam,

mam bardzo podobny problem :( Był "weryfikowany" już w trzech serwisach. Doradcy serwisowi w dwóch pierwszych serwisach wmawiali mi, że wszystko jest OK - oni nic nie słyszą, podczas diagnostyki żaden błąd się nie pojawia etc. W trzecim Szef serwisu przejechał się ze mną i wiedział o czym mowa.

U mnie trochę to inaczej wyglądało niż u Ciebie noniron. Na początku dźwięk podczas puszczania gazu to było metaliczne "buczenie". Po tym jak został "naprawiony" w trzecim serwisie pojawiło się takie syczenie, o którym piszesz. Planuję ponownie to zgłosić, ale już podczas przeglądu, bo nie mam na to czasu :(

... w końcu się udało. Serwis zdiagnozował usterkę komputera sterującego skrzynką rozdzielczą. Wymiana na nowy. Problem ustąpił :)

Opublikowano

Ja zauważyłem ze moje 28i zaczyna pracować jak diesel... takie mam wrażenie szczególnie jak ostatnio stalem kolo kolegi co ma Cytryne C5 2.0D. Jestem pewien ze jego na zewnątrz ciszej pracował. Trudno mi ocenić co tak dziwnie hałasuje na zewnątrz w tej mojej benzynie... Serwisant powiedział ze jest ok i każdy tak ma.

Wewnątrz jest już wszystko ok i cisza ale trochę dziwna sprawa. Gdyby to nie było moje auto to po dźwięku na wolnych powiedziałbym bez wahania ze dieselek... Na wyzszych juz normalna "wiertarka".

Opublikowano
Zastępcze 328i, którym jeździłem w czasie serwisu, też terkotało. Wyraźny klekot słyszałem a samochód miał niecałe 20K
Opublikowano

Ile auto stało w serwisie że dostałeś samochód zastępczy?

Ja w poniedziałek oddaje swoją na wymianę przekładni, oddadzą dopiero we wtorek bo zrobią od razu przegląd roczny, oraz kodowanie.

Jak spytałem o auto zastępcze to powiedzieli że nie ma takiej opcji, chyba że zadzwonię po assistance i auto przyjedzie na lawecie wtedy assistance podstawi auto zastępcze. :evil:

Opublikowano
Hah "dostałem" to chyba niewłaściwe słowo. ~150PLN mnie to wyniosło ale było warto. Tego dnia było ślisko a wziąłem rwd więc dsc off i trochę sobie polatałem bokami :mrgreen:
Opublikowano
Panowie, pytałem ostatnio o tą kwestię w serwisie i otrzymałem informację, że przy naprawie gwarancyjnej przysługuje auto zastępcze gdy czas potrzebny na naprawę przekroczy 21 jednostek rbh (nie dopytałem ale to chyba prawie 2h). Co do assistance z pakietu BMW Allianz to samochód zastępczy przysługuje, gdy nasz pojazd po wypadku/usterce zostanie zholowany do serwisu i jest niezdolny do dalszej jazdy.
Opublikowano
Witam! Od 5 dni mam zaparowany reflektor [auto stoi w ciepłym garażu]. Czy to nie jest ciut długi czas na odparowanie?Po doświadczeniach z moim drugim autem [ciągłe wymiany żarówek z powodu zaparowanych świateł] auto myję jak czuję obrzydzenie przy dotknięciu klamki-dlatego jest to chyba moje pierwsze zaparowanie. Teraz będę nudny-czy ktoś ma skutecznie naprawioną przekładnię.U mnie po wymianie stuki szybko wróciły.Ja do stuków się tak przyzwyczaiłem,że gdyby przy wyjeżdzie z garażu ich nie było to byłbym bardzo zaniepokojony.