Skocz do zawartości

Nierówna praca gdy wilgotno 3.5 V8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam następujący problem, otóż: dzisiaj odpalilem rano samochod, wszystko super, jezdzilem caly dzien i bylo ok. Zaparkowalem auto, dwie godziny stalo i w tym momencie spadl deszcz i padal ok. godziny. Wsiadlem, odpalam i silnik zaczyna nierowno pracowac. Zastanawia mnie co to moze byc? Co jest wina, jesli robi sie wilgotno i samochod zaczyna drzec ? Juz zauważyłem to drugi raz. W ogole nawet nie jezdzilem nim w deszczu po prostu wystarczylo, ze zrobilo sie wilgotno.

Co sugerujecie? Co moze byc wina takiego zachowania silnika ?

Z gory dziekuje.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano
V8 nie mają przewodów, mają cewki z fajkami. Od x czasu znana jest własnie ta przypadlość v8- na biegu jalowym nierówno pracują. A cewki są prawdopodobie ok. Nikt nie wie skąd ta nierówna praca silnika.
Opublikowano

Wilgotno, czyli też i chłodno.

Częstym zjawiskiem takiego zachowania jest nieszczelność membramy w kolektorze ssącym, co ma wpływ na skład mieszanki i ujawnia się to bardziej na zimnym silniku, ze względu na zapotrzebowanie silnika na bardziej wzbogaconą dawkę paliwa, a membrama ta w wyniku łapania lewizny, to uniemożliwia. Sprawdź szczelność układu dolotowego powietrza oraz tę membrame.

Wzbogacona dawka to i większy prąd iskry, na co wpływ mają przebicia na cewkach, a wilgoć temu sprzyja. Nie wiem, czy wymieniałeś świece i jakie są założone.

Przemierzyłbym również sondy lambda, które zaczynają dobrze pracować w wyniku nagrzewania się wydechu, co ma ogromny wpływ na skład mieszanki.

Te rzeczy musisz koniecznie posprawdzać. Tego typu zachowania jak Twoje występowały w starszym typie tego silnika i nawet sprawność wszystkich czujników i układu dolotowego powietrza nie wiele pomagała. Wynikało to z pewnej przypadłości tych silników, o której nie będę się rozpisywał, bo w Twoim typie silnika jest ona już wyeleminowana - mam nadzieje, że na dobre bo nie miałem i nie słyszałem o konieczności naprawy z tego powodu.

Opublikowano
Tylko wlasnie problem jest w tym, ze nawet jak silnik sie rozgrzal to dalej nierowno pracowal. Swiece mam BOSH'a, cewki wszystkie sprawne bo niedawno bylem na kompie. Lewego powietrza nie bierze, to tez sprawdzone. Nie mam pojecia. Komputer nic nie wykryl bo kilka dni temu bylem w BOSH service, zeby zrobili mi przeglad. NIestety nic to nie dalo. A moze to byc rowniez spowodowane zabrudzonym przepływomierzem? Bo jakos w osotnim dniu zdarzylo mi sie, ze falowaly mi obroty. Ale wczesniej przed falowaniem mialem na chwile odlaczony akumulator i wlozony z mniejsza pojemnoscia. Nie weim czy to moze byc czemus winne ?

Opublikowano

Przepływka raczej nie.

Do świec Bosch-a nie mam od dwoch lat zaufania.

A membrama w kolektorze ssącym może wpływać na pracę silnika niezależnie od temperatury.

Sam fakt, że odpinałeś akumulator i zaczął falowac jest dowodem tego, iż silnik musi się dostroić do obecnego stanu silnika, czyli z jakąś usterką.

Opublikowano

Memrama jest to dokładnie tylnia ściana kolektora ssącego przykręcona do kolektora śrubkami typu torx.

Aby sprawdzić czy może być padnięta wystarczy zwrócic uwage na to jak mocno przysysa korek wlewu oleju do silnika, gdy go próbujemy lekko poddźwignąć. Jeżeli wsysa go mocno to membrama jest szczelona.

Innym sposobem jest zatkanie palcem otwór w membramie pozwalający jej na powrót swobodny wykorzystując powietrze zewnętrzne nie może nim całkowicie łapać lewego powietrza.

Sprawdź także wszystkie podciśnienia wychodzące z tego dekla z membramą do regulatora cisnienia w listwie wtryskowej, serva, itp.

Nowa membrama to wydatek 140-170zł, albo nawet mniej.

Opublikowano
ja do swiec boscha tez nie mam zufania od dawna sprobuj od zmiany swiec na jakies inne moze byc ngk mam zalozone juz prwie rok i zadych problemow a do cewek jak jest sucho to i na kompie bedzie pokazywalo ze ok pozatym na kompie nie zawsze wszystko wychodzi jak bym przyjrzaj sie swiecom i cewkom

PAL GUME NIE DUSZE

BMW KLUB SZCZECIN

Opublikowano
Mysle, ze swiece nie sa temu winne. Sprawdzilem membrame i jest ok. Korek od wlewu oleju jest bardzo ladnie zaciagany. Moze cos z cewkami, ale na kompie bylo ok.

Opublikowano
To pozostały Ci jeszcze podcisnienia z tej membramy do sprawdzenia i zwróć uwage, czy z zaworka recyrkulacyjnego opary z baku poprzez filtr aktywnego powietrza, nie ciągnie podciśnienia non stop.
Opublikowano

Podciśnienia ukażą Ci się po zdjęciu pokrywy silnika (osłony). Powinna tam być widoczna w Twoim modelu gruszka podciśnieniowa - taki zbiorniczek czarny (akumulator podciśnienia) i wężyki. Sprawdzaj ćzy na wężykach nie ma pęknęć. Wszystkie wychodzą z górnej częsci dekla kolektora ssącego.

Co do tego zaworka to wychodzi do niego przewód ósemka (taki jak paliwowy) w kierunku dolnej części przepustnicy, a w drugą stronę zaworka do filtra aktywnego powietrza, po lewej stronie auta - czarny duży zbiornik plastikowy, albo metalowy.

Opublikowano

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//www.eko-plaza.pl/smieci/silnik.jpg

Mozesz mi to zaznaczyc ? Nie wiem za bardzo gdzie to jest.

Opublikowano

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//www.eko-plaza.pl/smieci/silnik2.jpg

Wiec tak, ten wezyk jest luzny, moglem nim obracac, nie trzymaja zaciski mocno. Ale to by mialo az tak duzy wplyw ? Wezyki nie sa podziurawione. Wszystko wyglada ok. Szkoda, ze mieszkasz tak daleko ROBERBMW z checia bym do Ciebie podjechal. Co to jeszcze moze byc ?

Opublikowano

A ten zaworek?

Idąc po wężyku który Ci podałem dotrzesz do zaworka. Zdejmij wężyka za zaworkiem - w kierunku filtra aktywnego powietrza i sprawdź czy na króćcu tego zaworka zasysa powietrze non stop, z przerwami czy wogóle. Non stop świadczy o tym, że nie trzyma i przepuszcza nie zależnie jak nim moduł zasteruje.

Zrób ewentualnie zdjęcia bliżej tego wężyka z jego długością.

Opublikowano

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//www.eko-plaza.pl/smieci/silnik23.jpg

Czy chodzi Ci o ten wezyk? (biała strzałka) Jesli go odlaczam i wkladam tam palec to caly czas ciagnie. Nie ma przerwań. Caly czas zasysa powietrze. Gdy go odlaczylem To silnik troche zmniejszyl drzenie.

Opublikowano
Ten zaworek na koncu jest plastikowy, gdy go wduszam to caly czas zasysa powietrze. Ten ktoy mi podales. Ten ktory idzie w kierunku filtra aktywnego powietrza. Nie zdejmowalem wezyka, tylko go nadusilem i slyszalem caly czas syczenie. Czy o to chodzi? Czy to jest zle jesli caly czas zasysya ?

Opublikowano

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//www.eko-plaza.pl/smieci/1.jpg

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//www.eko-plaza.pl/smieci/2.jpg

TAk to wyglada. Ten drugi wezyk jest polaczony z wezykiem metalowym.

Opublikowano
No i odlaczylem ten wezyk co idzie od strony filtra aktywnego pow. i jedyne co zrobil to zaczal gorzej pracowac silnik, a wezyk w ogole nie zacigal powietrza, ani nie zaciagalo powietrza i ten zaworek tez nie.