Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Chcę zrobić przekładkę silnika na biturbo z jakiegoś 2007r nie ważne czy 535 czy 335 chodzi mi tylko o to czy ktoś orientuje się co będzie trzeba wymienić poza silnikiem+sterownikiem?

Chodzi mi najbardziej o to czy sterownik silnika gada z jakimiś systemami np ABS, ASC itp i czy nie będzie miał problemu się z nimi dogadać po takiej przekładce, czy będzie pasował pedał gazu, chłodnica i czy wymiarowo skrzynia jest taka jak automat.

Szukałem na forum ale nic konkretnego nie znalazłem, więc proszę o pomoc

viewtopic.php?t=39289&highlight=e36

Pozdrawiam

Opublikowano
dorobienie manuala do 3.5d to straszna rzeźba. łatwiej wsadzić M57N2 z manualem i zrobić te 300KM chipem.
Opublikowano
Chyba mnie nie zrozumiałeś, w 330 siedzi manual a ja chcę tam wsadzić założmy że od 335 bez skrzyni bo zaczepy pasują, czy się myslę?

dobrze cię zrozumiałem. i mówię - w 335 i 535 nie było nigdy manuala (więc prawdopodobnie nie było też np. dwumasu, który trzeba by dorzeźbić), tylko automat, więc albo przełożysz cały silnik ze skrzynią automatyczną od 335 albo to będzie wielka rzeźba żeby przypasować ten silnik do jakiejkolwiek skrzyni manualnej (juz nawet nie mówiąc o twojej seryjnej).

Opublikowano

Hmm, a koło i docisk z tarczą od 330 nie będzie pasował?

Przecież wał jest identyczny więc wydaje mi się że koło jest też identycznie montowane jak w manualu

Opublikowano
więc prawdopodobnie nie było też np. dwumasu, który trzeba by dorzeźbić

co masz na myśli mówiąc/pisząc o "rzeźbie"??

hm... dobrać niekoniecznie pasujący od innego modelu? (tak mi się wydaje, jeśli się mylę to mnie popraw)

Opublikowano
no właśnie bo nie bardzo zrozumiałem Twoją sugestię... bo jeśli rzeźba to roztoczenie dwumasu pod większą tarczę... a Tobie chodzi o swap z innego modelu i teraz wszystko wiadomo :wink: pozdrawiam
Opublikowano
Gdzies widzialem posta jak ktos z forum wrzucal do serii 3 silnik od e60 3.0d biturbo. Motor pasowal na lapy ale byl mega problem z podlaczeniem skrzyni manualnej. Nie pamietam szczegolow, ale byla to na bank niebieska seria 3 (e46 lub e90)
Opublikowano
już pisałem że zapraszam na forum streetracing.pl tam jeden z kolegów robił właśnie taki swap jest opisane co i jak ..... i wyszczególnione koszta....

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
już pisałem że zapraszam na forum streetracing.pl tam jeden z kolegów robił właśnie taki swap jest opisane co i jak ..... i wyszczególnione koszta....

to może rzuć linkiem do tego tematu skoro masz taką styczność ze streetracing.pl :cool2: