Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,posiadam BMW E46 '99, mam problem ze świecącą się cały czas kontrolką AIRBAGu.

Miałem ostatnio uszkodzony w aucie alternator, samochód stał kilka dni na mrozie, wiadomo - akumulator się rozładował totalnie, podładowałem go troszkę, żeby podjechać do mechanika - kwestia 2 km. Podczas jazdy lampy w aucie coraz słabiej świeciły a już na koniec to się zapaliły chyba wszystkie kontrolki w tym m.in. airbag, ale dojechać się udało. Po naprawie alternatora wszystko chodzi elegancko, jedynie cały czas świeci się kontrolka AIRBAGU w czasie jazdy. Nie gaśnie po zapaleniu auta. Domyślam się, że to coś z elektryką, pewnie trzeba podłączyć auto pod komputer i wykasować błąd. Ile może taka operacja kosztować w poznaniu?Airbag jest w aucie na 100 %. Wcześniej nic się takiego nie działo, więc łączę to z historią z alternatorem.

Edytowane przez kramar83
Opublikowano
Kup sobie kabel pod inpe i sam wykasujesz,a kabel zawsze sie przyda.Ja kupiłem kable za 110 zł i chodzi mi z disem i inpa
Opublikowano

też mi świeci kontrolka airbag - podobno coś z napinaczem pasa kierowcy - przy każdym gwałtownym hamowaniu włącza się na nowo - odpuściłem sobie jej kasowanie za 3 razem

ceny są różne - zależy jak sie ceni mechanik - u mnie w mieścinie od 30zł do 150

ale tak jak wspomniał kolega wyżej wystarczy zakupić kabelek i można śmigać samemu

ps. do kolegi powyżej - mógł byś opisać co trzeba zakupić by samemu kasować taki błąd (jaki jest to kabel, jakiś program na kompa?)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
co trzeba zakupić by samemu kasować taki błąd (jaki jest to kabel, jakiś program na kompa?)

http://moto.allegro.pl/interfejs-tester-bmw-dis-inpa-na-usb-instrukcja-i1370553692.html

Jesli gniazdo diagnostyczne masz tylko pod maską po lewej to potrzebujesz przejściówke z OBD2 na okrągłe 20 PIN.

Opublikowano
a może ktoś z forumowiczów posiada taką instrukcje obsługi co oferuje sprzedający na podanej aukcji? chętnie bym sobie poczytał.
Opublikowano
hej, mam podobny problem - zapala sie i gasnie co jakis czas lampka Air bagu, a do tego swieci sie na stale ta żółta z silnikiem. czy ktos zakupil te kable? czy ten zestaw pozwala ba wykasowanie tych wszytskich bledow, i na znalezienie przyczyn roznych rzezcy w aucie: np; u mnie tez faluja obroty. a do tego drzwi o dkierowcy sie zaryglowaly i nie moge ich otworzyc!!! jakies pomysly?
Opublikowano
miałem podobny problem, bagi się zapalały chwilę po ich "zgaszeniu", podobno lipne są te wtyczki (te które się wkłada do airbaga, w po liftowych modelach było już to lepiej rozwiązane), mi błąd pokazywał w drzwiach pasażera, pogrzebałem we wtyczce, ponownie zgasiłem poduszki i od tamtej pory się nie zapaliły. pozdrawiam
Opublikowano
Potwierdzam kontrolka od airbag-a oznacza że mata w siedzeniu pasażera jest wyrobiona :( miałem podobny problem. jest to zwiazane z bezpieczeństwem pasażera , byc morze tak że podczas zderzenia (nie życzę) poducha nie wypali a wtedy pasażer ma przerąbane.Ja zapłaciłem 100 i mam tak zrobione że poduchy wywalą czy pasażer jest czy go nie ma. Wymiana Maty w siedzeniu pasażera jest kosztowna :( . Można też kupić drugie siedzenie :cool2: jak kto woli . Ale bagatelizowania takiego problemu nie polecam. Na forum jest bardziej rozwinięty ten temat Poszukajcie a Znajdziecie :search:
Opublikowano
ja stawial bym na uszkodzony napinacz pasa.z tego co wiem to jest to jedna z czestszych usterek w e46(w moim aucie tez to wystapilo),ale tak jak kolega wyzej napisal i niewazne czy jest to uszkodzona mata czy tez napinacz nie radzilbym tego bagatelizowac bo jezeli kontrolka sie pali to poducha napewno sie nie wystrzeli podczas zderzenia.
Opublikowano
Potwierdzam kontrolka od airbag-a oznacza że mata w siedzeniu pasażera jest wyrobiona :( miałem podobny problem. jest to zwiazane z bezpieczeństwem pasażera , byc morze tak że podczas zderzenia (nie życzę) poducha nie wypali a wtedy pasażer ma przerąbane.

co za bzdury.