Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Czy spalanie na poziomie ok 14 litrów zima temperatura -6 do -12 miasto 3km do pracy jest normalne ?

Zauważyłem że w moim aucie ekonomizer nawet przy lekkim dodaniu gazu od razu wchodzi na 20L, przejechałem się dzisiaj e46 3.0D z manualem i tam ekonomizer wskazuje mniejsze zapotrzebowanie przy podobnej jeździe.

Dodam że auto nie wykazuje zadnych błedów na komputerze, wykres z hamowni jest ok, turbina pompuje o 0,1bar mniej niż powinna ale to podobno jest w normie, zauważyłem że jest wyciek oleju na intercooler więc pewnie on jest winowajcą tych 0,1bar. mam tez wyciek gdzieś w okolicy turbiny bo cała spreżarka klimy jest w oleju, pewnie gdzieś jest nieszczelność na zasilaniu turbiny albo na przewodzie powietrznym.

Filtr powietrza i paliwa jest nowy, termostat głowny i EGR też. Dodatkowy ogrzewacz wody również dział prawidłowo auto sie szybko nagrzewa.

Auto słabo sie zbiera do 2000obr powyzej dostaje natychmiast kopa, zastanawiam sie nad wymianą przepływki ale według mechanika ona jest ok.

Opublikowano
mam tez wyciek gdzieś w okolicy turbiny bo cała spreżarka klimy jest w oleju, pewnie gdzieś jest nieszczelność

Zgadza się! jest nieszczelność na łączeniu węża olejowego z blokiem. Najprawdopodobniej przyczyną jest miedziana uszczelka, śruba drążona, wąż olejowy.

Opublikowano

Oooo kolejna ciekawostka, która u mnie wygląda podobnie. Kompresor czarny, dymku z wydechu nie puszcza a ubywa oliwy. Jak rozwiązać ten problem? Co jest potrzebne do uszczelnienia tego wycieku? :)

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam

Czy spalanie na poziomie ok 14 litrów zima temperatura -6 do -12 miasto 3km do pracy jest normalne ?

Zauważyłem że w moim aucie ekonomizer nawet przy lekkim dodaniu gazu od razu wchodzi na 20L, przejechałem się dzisiaj e46 3.0D z manualem i tam ekonomizer wskazuje mniejsze zapotrzebowanie przy podobnej jeździe.

Dodam że auto nie wykazuje zadnych błedów na komputerze, wykres z hamowni jest ok, turbina pompuje o 0,1bar mniej niż powinna ale to podobno jest w normie, zauważyłem że jest wyciek oleju na intercooler więc pewnie on jest winowajcą tych 0,1bar. mam tez wyciek gdzieś w okolicy turbiny bo cała spreżarka klimy jest w oleju, pewnie gdzieś jest nieszczelność na zasilaniu turbiny albo na przewodzie powietrznym.

Filtr powietrza i paliwa jest nowy, termostat głowny i EGR też. Dodatkowy ogrzewacz wody również dział prawidłowo auto sie szybko nagrzewa.

Auto słabo sie zbiera do 2000obr powyzej dostaje natychmiast kopa, zastanawiam sie nad wymianą przepływki ale według mechanika ona jest ok.

14 litrów to troszkę dużo - jednak jeżdżąc tylko 3km ciągle na zimnym nie ma się co spodziewać że spali mniej. Niestety silniki DIESLA na zimnym nie są ekonomiczne a do tego masz automat który generuje straty.

Mi automat w trasie spala 7-8 litrów myślę że gdybym jeździł 3km do pracy i gasił maszynę spalał by tyle co Twój i tak dziwne że bateria Ci wytrzymuje ten styl jazdy w tak niskich temp.

Pozdrawiam
Opublikowano
Ludzie kupują 320d bo niby tak mało palą i później się rozczarowują. W automacie to dopiero porażka.
Komu w drogę, temu Neste.
Opublikowano
Ludzie kupują 320d bo niby tak mało palą i później się rozczarowują. W automacie to dopiero porażka.

Ludzie kupują DIESLE bo niby tak mało palą i później się rozczarowują.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

kup sobie benzynę w automacie, ewentualnie 330d w automacie to sie przekonasz co pali mniej a co więcej

Kolega w dziale 5er miał 330dA też jeździł krótkie odcinki - spalanie 16-18

Diesla kupuje się na trasy a benzynę do miasta, poniewaź spalanie zimnego diesla wychodzi podobnie jak zimnej benzyny, w trasie zaczynają się te wartości klarować na korzyść diesla.

Mimo wszystko następnym autem będzie e91 z silnikiem 3.0d ewentualnie może 335d

Pozdrawiam
Opublikowano
Silniki grupy VW/Audi i cała Francja palą mniej w dieslu nawet jeżdżone w mieście. A jak zimny to dodatkowo nie chce jechać. :(
Komu w drogę, temu Neste.
Opublikowano
Dokładnie - u mnie podobnie. Z wczorajszego tankowania wyszło mi 15,8L/100 LPG z tym, że robie krótkie odcinki + codziennie 11km do pracy w jedną strone + do tego oczywiscie benzyna na odpały i zawsze chwilke pochodzi zanim oskrobie bunie.
Opublikowano

mi 320d przed liftem po warszawie na odcinkach od 6-10km pali między 9 a 10litrów. Samochód się nagrzewa maksymalnie do 70stopni na tych trasach. Na porównywalnych odcinakach w cyklu pod miejskim (w rodzinnych stronach na wsi) wychodzi między 7 a 8 .

zapomniałem dodac że skrzynie mam manualną

Pozdrawiam,

Maciek

Sprzedaje swoją perełkę, jak ktoś zainteresowany to pw.

Opublikowano
A mi 528i wychodzi przy aktualnej pogodzie ok 14litrów, E46 320 150PS 8litrów więc mimo wszystko jest taniej i jeżdżę dieslem a benzynka stoi. Dodam, że do pracy mam z 600metrów więc daleko nie jest. W lecie zeszłego roku byłem 528i w Bułgarii i przy w miarę oszczędnej jeździe, paliwo kosztowało mnie ponad 1000zł (2700km, benzyna po ok 4.4zł). Wczoraj wróciłem z Wiednia 320d i na 1280km spaliła za 350zł (diesel 74l po 4,72zł) więc mimo wszystko taniej i zostało PLN-ów. Natomiast brat ma E39 530d 192PS w automacie i po mieście spala mu ok 12-13l mimo,że do pracy ma znacznie dalej. Na odcinku 400 kilometrowym 530d automat i 320d manual wyszedł: 6,5 vs 4,3 litra/100km. Gorzej wygląda spalanie dla 320d na autostradzie. Przy 150km/h proporcje wyglądają mniej więcej po równo, lekko ponad 6L. Wniosek. Na miasto 4 cylindry zawsze spalą mniej. Na autostrady 3.0d. Benzyna zawsze spaliła więcej. Takie są moje doświadczenia. :) Mimo wszystko uważam, że silniki benzynowe R6 są o niebo lepsze od diesli. :)
Opublikowano
Tak. Dokładnie 600 metrów :). Tylko nie radź bym się na buty przerzucił bo tego nie zrobię :D! Oczywiście to nie jedyna trasa jaką dziennie robię. ;)
Opublikowano
Boże to w porównaniu do wiekszości która sie tu wypowiedziaął ja mam super oszczedny samochód:P moja E46 320D w warunkach obecnych czyli od -4 do -12 pali 6,5l tylko ze no ja mam trasy około 15 -20 kilometrów w jedna strone :) :) :D
Opublikowano
to i tak dużo, bo moja w TRASIE pali 4,7 l/100 :mrgreen:

oj yoshi ciężką noge masz że Ci tak pali beemka :D mi terazobecne mrozy przy jezdzie 220km trasa i ok 60km miasto (tyle robie tygodniowo) spalanie wychodzi ok 6,2-6,5 l :cool2: dużo?? dodam ze dość często sandał w podłodze :twisted:

Opublikowano
6 litrów to taki standard dla tego silnika. Można zejść niżej, można wyżej ale wiele do tego ma kondycja pojazdu i pokonywane trasy. :)
Opublikowano
yoshimura01 a na jakich oponkach jezdzisz chodzi mi o zimówki bo ja obecnie mam R16 205 55 no i pali 6.5l a rok temu jak jezdziłem na 15 195 55 to spalanie miałem w granicach 5,8l