Skocz do zawartości

e36 320i. Problemy z silnikiem po przekładce

PrzemoKNZ

Rekomendowane odpowiedzi

Sprawdzilem miernikiem ten pin 4 z masą i wychodzi 0 na pinach 28,32,34 też jest zero, W programie Autodata było napisane żeby sprawdzić też piny 26, 49, 54 i 87 z masą i względem masy powinno być napięcie akumulatora a na pinie 54 polączonym z masą nie ma tego napięcia a na pozostałych jest(ok 12V) . wie ktoś może za co jest odpowiedzialny ten pin54??

• Zasłużeni forumowicze

Pin 54 jest załączany po przekazniku paliwa,tzn napięcie powinno się pokazać po odpaleniu silnika.Sprawdz jeszcze pin masowy 62.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/63e6859c8c443671.html

Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

[Witam . czy morzę mi pomożecie :cry2: . mam silnik e36 2.0 . Vanos i mam problem . bo jeśli jest na plusie tak do 4 stopni to odpala z pierwszego a jak już jest zimniej nie chce w ogóle odpalić :mad2: :cry2: i czy to może być czujnik temperatury ten co jest pod głowicą :?: czy morzę coś jeszcze innego :?: Proszę o radę pomoc .... Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze

Kolego może to wina instalacji gazu.Wyjmij sterownik gazu i wystarczy we wtyczce staga zrobić 6 zworek na wtryskiwacze benzynowe żeby odpalił.

1cylinder żółty,żółto-czarny

2 zielony,zielono-czarny

3czerwony,czerwono-czarny

4niebieski,niebiesko-czarny

5pomaranczowy,pomarańczowo-czarny

6fioletowy,fioletowo-czarny

Kable są obok siebie.

No wlasnie słyszałem ze to może być wina inst. gazowej ale nie wiedziałem jak to sprawdzić jutro zrobie kolego tak jak napisałeś i dam odp co wyszło tylko że te kable są zakryte w takim pancerzu ale chyba sie jakoś do nich dostane żeby wiedzieć które to prawda?

• Zasłużeni forumowicze
Wypinasz wtyke staga ,z wtyki zdejmujesz czarny plastik i wszystkie kable na wierzchu i wystarczy połączyć te co podałem

Kolego zrobiłem jak napisałeś wpiąłem te 6 zworek, odpaliłem auto ale jest tak samo nadal niezbyt reaguje na pedał gazu przy nizszych obrotach nadal coś strzela w kolektorze ssącym i wcale nie trzyma obrotów :evil: , wiec to chyba nie jest wina gazu.. wiec co to może jeszcze być?? :(

• Zasłużeni forumowicze
To jeszcze nie znaczy że instalacja jest dobrze podłączona.Nie bardzo kapuje jednego ten stag był odpięty ze starej wiązki silnika i wpinany w nową wiązke?Jeżeli tak to robił to jakiś gazownik czy ten koleś od silnika?

Ja sam nie wiem czy on wkońcu zostawił tą starą wiazke z podpiętym stagiem czy założył nową bo jedną mam w bagazniku całą z listwą wtryskiwaczy itd i jedno mnie dziwi ze w tej wiązce są 3przekazniki a w tej co mam zamontowaną 2 chyba od kompa i od pompy paliwa

• Zasłużeni forumowicze
Bo simens miał 2 a bosch 3.Pamiętasz jaką wczesniej miałes przepływke a jaką masz teraz?Sprawdz w wiązce w bagazniku z których pinów wychodzą wtryskiwacze to może wkońcu ustalimy co miałeś.Przewody od wtrysków są grubsze czarno-żółte lub czarno-siwe.

• Zasłużeni forumowicze
Kolego czy schemat sterownika który wkleiłem zgadza się z tym co masz obecnie pod maską.Chodzi o to czy kable wtrysków wychodzą z pinów 5,33,6,22,23,50.Jeśli się zgadza to ci napisze jak sprawdzić kolejność podłączenia wtryskiwaczy przez centralke gazu bo tu może być problem.

• Zasłużeni forumowicze

Dobra,to teraz sprawdzenie kolejności podłaczenia.Jak każdy kabel ma inny kolor to będziesz miał ułatwienie bo na boschu to wszystkie jednakowe i trzeba sprawdzać multimetrem.Tylko te kable są rozcinane przy instalacji gazowej.Zdejm czarny plastik z obudowy wtryskiwaczy i będziesz miał kable na wierzchu i wypnij wtyczke ze sterownika silnika bo przy sprawdzaniu kabli wtryskiwaczy mogą wychodzić cuda.

Cylinder1

Kabel wtryskiwacza z pinu nr 5 musi iść do kabla żółtego staga (to co podałem wcześniej)następnie kabel zółto-czarny musi iść do wtryskiwacza benzynowego nr1.

Cylinder 2

Kabel wtryskiwacza zpinu 33 musi iść do kabla żielonego staga następnie kabel zielono-czarny do wtryskiwacza benzynowego nr2 itd itd.Ta kolejność musi się zgadzać na wszystkich cylindrach bo inaczej to ani na benie ani na gazie nie będzie dobrze pracował.

• 3 tygodnie później...
kolego sprawdzalem to całe połączenie wtrysków i sekwencji i wszystko tam jest ok.. a sprawdzałem jeszcze czujnik połozenia walka rozrządu wypiąłem go i nic sie nie zmieniło w pracy silnika i sprawdzałem miernikiem i na pinach 2.3 powinno być ok 0.4ohm a na pinach 1i2 ok 12.5ohm a ja mam u siebie na pinach 2 i3 1.2ohm a na piniach 1 i 2 13.4ohm czy to moze byc wina tego czujnika? jeszcze mam zamiar wyczyscic krokowy, wymienic filtr paliwa i sprawdzic cisnienie pompki