Skocz do zawartości

320d-wymiana przerwanego kabelka od szyby w klapie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Pewnie to już było i ktoś opisywał, ale ja nie znalazłem - a któryś z kolegów pytał jak to zrobiłem.

W ten sposób można wymienić kabelek od grzania szyby lub guzika otwierania szyby w klapie - wszystkiego, co idzie w tych osłonach gumowych od karoserii do klapy.

Nie mam zdjęć - niestety :(.

Zdemontowałem plastikową atrapę pod spojlerem - trzeba uważać, bo można wyłamać zaczepy - ja wyłamałem dwa :).

Potem odkręcić cztery śruby od spojlera i go zdjąć - ale uwaga tam jest delikatna taśma przewodząca -nie można jej odłączyć, więc spojler leżał obok na szybie.

Kabelek od guziczka jest czerwono-jakiś tam w wiązce z prawej strony wchodzącej do konstrukcji metalowej szyby - cieniutki.

Kable i wężyk wychodzą z gumowej harmonijkowej osłony i są zaizolowane czarnym klejem - i ten klej stanowi problem, bo jest na wierzchu i też ze 3-4 cm wewnątrz gumy - nie wiem czy dobrze, ale ja wziąłem benzyny ekstrakcyjnej (tylko że benzyna żle działa na gumę :( ) do strzykawki z igłą i tam trochę wstrzyknąłem - klej się rozmiękł i kabelek mogłem wyciągnąć - był przerwany.

Z karoserii wyjąłem drugi koniec gumowego łącznika a z niego drugi koniec kabelka.

I teraz największy problem nie licząc kleju - jak przeciągnąć nowy kabelek przez gumowy łącznik do tego harmonijkowy i zwinięty w S do kwadratu :).

I do tego ten lepiący się klej.

Wziąłem dość gruby drut miedziany 1mm plus izolacja.

Z łagodnie zakończonym końcem - najlepiej zagiętym - tak żeby nie przebić łącznika gumowego.

Potem go wsadziłem od góry przez ten klej w benzynie. Wkładałem i ręką w miarę wkładania zaginałem i prostowałem tak, aby dopasowywał się do tego S-łącznika., Czyli drut w łączniku a ja przez łącznik tak go kształtowałem żeby można go było dalej wsadzać aż przeszedł przez łącznik. Potem do jego końca przylutowałem normalny kabel i powoli go wyciągnąłem przewlekając kabelek przez łącznik.

Następnie odlutowałem i przylutowałem kabelek do właściwego kabelka :) czarowno-jakiegoś - z obu stron.

Wcześniej nałożyłem rurki termokurczliwe żeby zaizolować.

Ten rozmiękły klej uformowałem tak żeby szczelnie izolował kabelki i dodatkowo taśmą izolacyjną owinąłem żeby woda spod spojlera nie dostawała się tam.

Następnie wszystko zamontować jak było i guziczek działa :)

.

Edytowane przez Silan