Skocz do zawartości

jak zdjąć panel nawiewu bez klimy bmw e39

0secMusic

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy wiecie jak wyjąć panel manualny sterowania nawiewem w e39, chce go zmienić ale nie wiem jak, w elektronicznych wystarczy użyć płaskiego nożyka i włożyć go pomiędzy panel a mocowanie z lewej i prawej strony, a jak zrobić to w manual? proszę o informacje ew zdjęcia

Informacja na podstawie "Sam naprawiam...": podważyć boki i wyjąć, a jak nie wychodzi zdemontować całą konsolę. :mrgreen:

Sam przed tym stoję, chce wymienić panel ze względu na popękane klawisze klimatroniku...

Tanie w utrzymaniu BMW, to BMW dobrze utrzymane!

• Moderatorzy
Informacja na podstawie "Sam naprawiam...": podważyć boki i wyjąć, a jak nie wychodzi zdemontować całą konsolę. :mrgreen:

Sam przed tym stoję, chce wymienić panel ze względu na popękane klawisze klimatroniku...

Kolega nie ma klimatronika tylko taki panel z czterema pokrętłami(też taki mam),czy wyjmuje się go tak samo jak klimatronic?Może ktoś wie czy da się taki panel zmienic na panel od klmatronika.

ec2Wze6.jpg

• Zasłużeni forumowicze

To ciężka sprawa będzie, w klimatroniku za regulacje temperatury i kierunków nawiewu odpowiadaja siłowniki sterowane elektrycznie, czyli wszystko do wymiany.

Na pewno gratów do wymiany jest dużo więcej, więc koszta przekładki są wg mnie duże i nie opłaci się to.

Kolega nie ma klimatronika tylko taki panel z czterema pokrętłami(też taki mam),czy wyjmuje się go tak samo jak klimatronic?Może ktoś wie czy da się taki panel zmienic na panel od klmatronika.

Tak samo.

Wymienić możesz, ale to nie ma sensu... :norty: Sam panel nie załatwi sprawy, klimatronic to nie tylko panel.

Tanie w utrzymaniu BMW, to BMW dobrze utrzymane!

• Moderatorzy
To ciężka sprawa będzie, w klimatroniku za regulacje temperatury i kierunków nawiewu odpowiadaja siłowniki sterowane elektrycznie, czyli wszystko do wymiany.

Na pewno gratów do wymiany jest dużo więcej, więc koszta przekładki są wg mnie duże i nie opłaci się to.

Mam taki z czterema pokrętlami mianowicie:pokrętlo temp. lewa strona,rozdział powietrza(na szybę,nogi,na kratki w desce),siła nadmuchu,pokrętło temp. prawa strona.Wygląda to tak "zwyczajnie" i mniej "fajnie" jak panel climatronic,przyszło mi do głowy,że może zamiana paneli to plug & play.Skoro to takie skomplikowane to nie zawracam sobie tym głowy.Swoją drogą E 39 bez klimy,a jednak :cry2:

ec2Wze6.jpg

• Zasłużeni forumowicze

Jeśli znalazłbyś całą kompletną instalacje klimy po dobrych pieniądzach, to można by sie było bawic w przekładanie, w innym wypadku to nielogiczne.

Lepiej zmienic auto na nowszy lepiej wyposażony model :D

• Moderatorzy
Jeśli znalazłbyś całą kompletną instalacje klimy po dobrych pieniądzach, to można by sie było bawic w przekładanie, w innym wypadku to nielogiczne.

Lepiej zmienic auto na nowszy lepiej wyposażony model :D

Zgodzę się z tobą,gra nie warta świeczki.Zwłaszcza że autko ma już swoje lata i ostatnio samo domaga się zmiany :(

Ladowanie pieniędzy w ubogie auto jest bez sensu,bo i tak się to nie zwróci.Ostatnio ceny poszły w dół i auto też nie przedstawia już dużej wartości :(

Pozatym kombinacje,dokładki i przeróbki itp. często się nie sprawdzają,nie działa jak powinno i wtedy tylko większy kłopot niż pożytek.

ec2Wze6.jpg

• 2 lata później...
WITAJ LINKI KTÓRE MI PRZESLAŁEŚ Z ALEGRO TO PANELE BMW E 38 OD 7 PANEL TEN JEST CENTYMETR DŁUŻSZY I MA PODPIĘCIA NA INNE KOSTKI ZAMAWIAŁEM TAKI I MUSIAŁEM ODESŁAĆ ZASTANAWIEŁEM SIE CZY JAK PÓJDE DO SALONU BMW CZY TAKI MOGĄ ZAMÓWIĆ ALE PEWNIE BEDZIE TO DROGO KOSZTOWAĆ SZUKAM MIESIĄC NA ALEGRO JEST ICH 9 STRON ALE WSZYSTKO W KLIMATRONIKU ALE Z GÓRY DZIEKI KOLEGO

W E38 są dłuższe panele? :mad2: :mad2: A ja chciałem sobie podmienić na taki :8)

http://img812.imageshack.us/img812/3375/dsc0246t.jpg

z nadzieją że przypasi... :cry2:

Może jest jakaś szansa? :mad2:

http://s25.postimg.org/fhz6cbo73/podpis_forum.jpg

Mieszkasz w Holandii? Zajrzyj tu: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=168&t=208939 Mój Individual >>klik<<

Zamienię 2szt BBS RS 700 8,5Jx18 za 2szt BBS RS 701 10Jx18, bądź deal na 19" ACS Type III

• Zasłużeni forumowicze

Odpada, nie podmienisz.

Nawet nie chodzi o rozmiar, ale e38 ma podwójne wszystko, regulacje kierunków nawiewu, dmuchawę, etc, a e39 tylko regulację temperatury.

W dodatku zapewne samo sterowanie wszystkim jest inaczej rozwiązane, więc mod praktycznie niemożliwy, żeby nie mówić że nieopłacalny i bezsensowny :wink:

No właśnie myślałem o tym z racji podwójnej regulacji kierunków nawiewu :cry2: Samo sterowanie to może jeszcze by było do przejścia ale skoro jest podwojna dmuchawa itp... Nie można mieć wszystkiego jak widać :mad2:

Mieszkasz w Holandii? Zajrzyj tu: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=168&t=208939 Mój Individual >>klik<<

Zamienię 2szt BBS RS 700 8,5Jx18 za 2szt BBS RS 701 10Jx18, bądź deal na 19" ACS Type III

• Zasłużeni forumowicze
W e39 sterowaniem rozdziału nawiewu steruje chyba 4 silniczki, a w e38 jest x2, więc trzeba by było też modzić z przekładką dmuchawy i pewnie nagrzewnicy, to naprawdę mocno komplikuje sprawę :D

Powęszę na RealOEM :8) :twisted:

• 2 lata później...
  • Moderatorzy

W końcu znalazłem ten temat.

Jakby ktoś był bardziej obeznany i wiedział co i jak to by napisał.

Jest mus zmienić panel nawiewu na taki z klimatronika. Potrzeba mi wypowiedzi bardziej konkretnych niż tylko przypuszczenia albo ktoś coś tam słyszał.

Potrzeba wymienić panel bo klimatrtroników jest multum, a zwyczajnych ani jednego.No ewentualnie można założyć taki bo kupić się da images?q=tbn:ANd9GcQVv7syE7K04jy0e-3aaRi-7D64rf79PCMWpX0E3YoJX56DPtC2xg

A może ktoś posiada taki panel?

BMW%2520525%2520TDS%252849%2529.JPG

ec2Wze6.jpg

• Moderatorzy

Wczoraj kolega odebrał auto i muszę stwierdzić, że gość musi być mocno ogarnięty. W panelu jest uszkodzony jakiś moduł.

Zreanimował go na tyle ile mógł, wszystko działa z jednym malutkim ale...Przy ustawieniu nawiewu tylko na szybę jest ciepły nawiew nawet kiedy ustawione jest na max zimne.

Ale jest ok.

Jednak jakby ktoś miał taki panel za rozsądne pieniążki to proszę się odezwać.

ec2Wze6.jpg