Skocz do zawartości

316ti E46 compact - zimowe problemy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

od niedawna jestem posiadaczem BMW 316ti E46 compact - 2001 r.

Odkąd spadł śnieg mam cholerne problemy - zwłaszcza przy małych prędkościach, np. przy parkowaniu i wyjeżdżaniu z parkingu, nawet jeśli nie ma dużo śniegu to zaczyna się boksowanie i muszę włożyć sporo zabiegów, aby wyjechać/zaparkować. Podobnie przy ruszaniu np. ze świateł pojawia się osobliwe zarzucanie tyłem...

No cóż opony zimowe nie są już pierwszej młodości bo liczą sobie ok 10 lat (przebieg 125 tys.). Myślicie że jak wymienię oponki, to problemy się skończą, czy też jest to trochę też uwarunkowane tylnym napędem i brakiem obciążenia z tyłu. Odczuję zmianę przy wymianie oponek?

Jestem z Wrocławia, jaki sklep byście polecili do zakupu dobrych używanych opon (mam zamiar pojeździć jeszcze tym wozem góra 2 lata).

Warto postawić na gumy całoroczne? Jeśli tak, to co byście polecili?

Dzięki za Wasze komentarze.

Pozdrawiam

Franki

Opublikowano
No cóż opony zimowe nie są już pierwszej młodości bo liczą sobie ok 10 lat (przebieg 125 tys.). Myślicie że jak wymienię oponki, to problemy się skończą, czy też jest to trochę też uwarunkowane tylnym napędem i brakiem obciążenia z tyłu. Odczuję zmianę przy wymianie oponek?

a mają jeszcze jakiś bieżnik te twoje opony? obawiam się że nie :/ napisz jeszcze jaki masz rozmiar i szerokość tych opon.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A tak w ogóle ASC ci działa ?
Opublikowano
No cóż, myślę że jest ok przepisowych 4mm, bądź trochę mniej...

205/55 R16

mało. za mało. dodatkowo są stare i guma już pewnie straciła swoje własciwości. kup nowe.

Opublikowano

Ok. Ma ktoś namiary na jakiś sklep we Wrocławiu, gdzie można kupić jakieś dobre zimowe używki?

Na nowe raczej się nie zdecyduję, bo tak jak pisałem, mam zamiar pojeździć tą furką ok. 2 lat.

No chyba, że wezmę jakieś całoroczne. Macie jakieś doświadczenia w tym zakresie?

Dzięki za Wasze wskazówki.

Franki

Opublikowano
kolego jesli nie ma problemu po stronie asc, to do wymiany oponki. zalezy co masz zamiar założyć, nówki czy używki. jak troche poszukasz i okazesz troche cierpliwosci moze uda Ci sie znalezc dobra okazje. mi udało sie kupić zestaw 4 kół 205/65/15 po jednym sezonie za 400zł, okazja rewelacyjna. powodzenia.pzdr
Opublikowano
kolego jesli nie ma problemu po stronie asc, to do wymiany oponki. zalezy co masz zamiar założyć, nówki czy używki. jak troche poszukasz i okazesz troche cierpliwosci moze uda Ci sie znalezc dobra okazje. mi udało sie kupić zestaw 4 kół 205/65/15 po jednym sezonie za 400zł, okazja rewelacyjna. powodzenia.pzdr

wow... do 328i podchodzą takie małe kółeczka?

Opublikowano

Panowie, proszę więc o jakieś konkretne typy miejsc we Wrocławiu, gdzie mógłbym kupić jakieś fajne używane oponki.

Dzięki z góry.

A myślicie, że jak wrzucę coś ciężkiego do bagażnika (np. piasek) to to spowoduje mniejsze problemy na drodze?

Pozdrawiam

Franki

Opublikowano

Też kupiłem niedawno Compacta,tyle,że 320td.

Faktycznie tył auta jest dośc lekki,więc na błocie śniegowym przy małych predkościach stwarza to czasami problemy. Sam zakopałem się na parkingu,w miejscu gdzie wydawało mi się to niemożliwe.

Wrzuciłem do bagaznika 55kg kostkę ołowiu i jest już lepiej. Jeśli bedziesz miał problemy z wyjechaniem to wyłączaj DSC,to też często pomaga.

Jednak podstawowa sprawa to stan Twoich opon,nie wydaje mi sie,żeby one nadawały się do czegokolwiek. Dobra opona to podstawa.

A delikatne zarzucanie tyłu to sama frajda :)

Tu masz adres opon nowych i używanych we Wrocu :

http://www.naprawafelg.net/

Opublikowano
4 mm to mozesz sobie mieć dla policji przy kontroli, opona musi sie wgryźć w śnieg, boczne zęby też powinny być nie zdarte, bo to są podstawowe parametry opony zimowej- gruby bieżnik, boczne "zęby" do wgryzania sie w koleiny i miękka mieszanka, dla lepszej przyczepności przy nisich temperaturach( guma twardnieje przy mrozie)ja mam dwuletnie michelinki piloty, i czasem wydaje mi sie, ze na kolcach jade ;)