Skocz do zawartości

3XX Podłaczenie podgrzewanych spryskiwaczy. Pod co?

dąbasz

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem jak są podpięte oryginalnie ale ja bym podpiął pod jakiś przewód na którym pojawia się napięcie na zapłonie, niezależnie czy światła itp są włączone czy nie. Możesz też zmierzyć amperomierzem pobór prądu (nie wiem ile pobierają) i wstawić np na przewodzie odpowiedni bezpiecznik :)

No ja to bym najchętniej podpiął pod coś co ma taki sam bezpiecznik ale chyba nikt ni nie powie jaki bezpiwcznik mają podgrzewane spryskiwacze. Od świateł nie jest duży więc można pod swiatła. Tylko pod pojtojówki może. Chyb aże pod fioletowy ze stacyjki Nie wiem czy to ten dokładnie kolor ale wiem że chyba pod fioletowy podłączało się małego kompe pokładowego tak aby na zapłonie działał.

Fioletowy jak dobrze pamiętam daje prąd przy pozycji kluczyka przed zapłonem (tej przy której testują się już poduszki). Zielony natomiast jeśli się nie mylę ma +12 przy włączonym zapłonie i do tego by się należało podpiąć, ale żeby nie ciągnąć przewodu przez grodź, trzeba znaleźć coś na czym występuję napięcie przy włączonym zapłonie. Zgadza się, tylnych szyb ludzie nie włączają na krótkie odcinki niekiedy by alternator im choć trochę dobił akumulator (wiadomo ile podgrzewanie jej pobiera energii), pod światła też bym nie podpinał bo spryskiwacze powinny grzać i bez świateł (odpalasz autko z rana aby się nagrzało i np. zapomnisz włączyć światła i nie grzeją). Na początek możesz połączyć dwa równolegle, na krótko pod akumulator i z ciekawości sprawdzić amperomierzem ile one ciągną prądu. Potem bym miernikiem sprawdzał bezpośrednio na bezpiecznikach-na którym pojawia się +12 przy włączonym zapłonie i jeśli ciągną one znikomą ilość prądu można by się dopiąć za tym bezpiecznikiem, jeśli sporo to musisz wymienić bezpiecznik na większy o daną wartość bądź wpiąć się przed bezpiecznik i na przewodzie dać taki jaki powinien być.

Dzięki ufo. Dzisiaj zamontuje te spryskiwacze tak aby psiukały a elektrykę będe kombinował.

W teori jako tako to wygląda. W praktyce to otworze maskę i poszukam jakiegoś przewodu.

masz do wymiany elektrozawór pewnie się zawiesza

Tak kolego to napewno elektro zawór zawiesz sie i blokuje pomysły pod co podłaczyć podgrzewanie. A jak już nie wiesz o co chodzi to poczytaj temat od początku jak oczywiście potrafisz czytac i dopiero możesz coś zasugerować. A takie dobijanie sobie postów to prymitywizm

• Zasłużeni forumowicze
Albo zrobić to przez przekaznik z jakiegoś +12 po kluczyku a napięcie pociągniesz z aku przez bezpiecznik.Myśle że to najprostrze rozwiązanie.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

Kolego wyciągnij jedną dyszę z maski tylko starannie i delikatnie.

Jak do dyszy dochodzi tylko przewód doprowadzający płyn to nie są podgrzewane, a jak bedzie jeszcze miał dwa przewodziki i dalej kostkę to są podgrzewane. Zresztą jak rozbierzesz to napewno poznasz. Ja nigdzy nie widziałem podgrzewanych i nie słyszałem i nich w e36 a jak rozbierałem compacta na ceści i zobaczyłem te spryskiwacze to odrazu weszło mi na myśl że są podgrzewane

No u mnie jedna słabo psika i chciałem ją wymienić, na allegro niepodgrzewana z wysyłką jakieś 30zł, myślę przejdę się po sklepach. I tu paranoja-w każdym sklepie mi mówią że według katalogów w każdym E36 były podgrzewane i że innych niema do zamówienia :shock: podgrzewane liczyli sobie 90-150zł za sztukę.

Nie każde e36 miało podgrzewane. Jak ci słabo psika to wystarczy je przedmuchać i nigdy nie wypsiukiwac do zera płyny bo zaciąga syf i dysze się zapychają.

Nie każde e36 miało podgrzewane. Jak ci słabo psika to wystarczy je przedmuchać i nigdy nie wypsiukiwac do zera płyny bo zaciąga syf i dysze się zapychają.

Wyjmowałem ją, przepychałem drucikiem itp i jakoś tak psika jakby chciała a nie mogła, kiedyś tam zamówię z allegro albo podjadę do mechanika może będzie miał zbędną sztukę :)