Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam, ostatnio jadąc w trasie w korku zauważyłem że "coś" wyje. Najbardziej słychać to podczas zwalniania bez gazu/hamulca z 80 do 70 km/h wtedy przez pewien moment słychać wycie najmocniej - nie jest to super głośne raczej trzeba sie wsłuchać. Przy innych prędkościach tego nie ma, tylko przy zwalnianiu w tym specyficznym przedziale prędkości.

W moim starym mercedesie miałem takie same objawy, i wtedy powiedziano mi ze to dyfer.

Może ktoś z was zna ten problem, jestem uczulony na tego typu rzeczy i już mnie to doprowadza do szalu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jakie masz opony ?? RSC ? U mnie na rocznych zimówkach RSC jest taki efekt, że delikatnie wyją.
Krzysztof
Opublikowano

Witam serdecznie

Krótko zacznę, że od niedawna mam samochód bmw E91. Dzisiaj jadąc po odśnieżonym kawałku prostej drogi - może 100 km/h przez chwilę zacząłem z tyłu słyszeć odgłos jakby przejeżdżania przez "tarkę" np. wymalowane części oddzielające pas jezdni od pobocza. Potem to ustało, ale no trochę mnie to zaniepokoiło. Opony zimowe mam założone nowe, więc nic się powinno dziać. Jednak jakby ktoś z Forumowiczów miał takie doświadczenia, to proszę o jakieś info w tej sprawie.

Ps. Powoli zaczyna mi się dobrze jeździć tym samochodem :wink:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
to mnie zaskoczyliście, od dawna jeżdżę na Run flatach zużyłem juz komplet letnich i nie wyły ale zimowe faktycznie maja juz 3sezon muszę to sprawdzić dokładniej.
Opublikowano

Wczoraj jechałem z kolegą CLS-em przy 100 km/h było strasznie głośno, zapytałem o co kaman? Odpowiedział mi że ma zużyte tylne opony po wewnętrznej stronie bieżnika. Również stawiam na opony u Ciebie. pozdrawiam

P.S. ma zwykłe opony nie RSC

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja mam nowe Pirelli SottoZero Seria 2 i przy zwalnianiu lub ostrzejszym hamowaniu też "wyją".

Na letnich też czasem "wyje" ale mój mechanik powiedział, że przy szerokości opony 225 i 255 to normalne zjawisko.

http://i.imgur.com/eyc1PrK.jpg
Opublikowano

A moze to alternator?

Na tym polega system odzyskiwania energii z hamowania, ze alternator zalacza sie przy hamowaniu silnikiem - najlepiej ze srednio wysokich predkosci...

-------------------------------------------

pozdrawiam

obara

Opublikowano

Wyzabkowanie opon najlepiej sprawdzic w nastepujacy sposob

Jedziemy 80-100kmh i zaczynamy lekko zmieniac pas (ale kiera pod malym katem) - wtedy czuc lekkie bicie na kierownicy (nie czuc podczas jazdy na wprost)

Kiedys po calodziennym katowaniu auta na lotnisku opony mialy zeby jak pila. Podczas takich lekkich skretow kiere wyrywalo z rak.

Beste Maschine der Welt
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
nie mam systemu odzyskiwania energii, a opony sprawdzę jak przeschną drogi bo zasypało nas ;)
Opublikowano

Ok. Nie spojrzalem dokladniej na rocznik... :duh:

Pytanie, czy na sniegu przestalo wyc? Jesli tak to jest to nastepna wskazowka, ktora moglaby sugerowac opony.

-------------------------------------------

pozdrawiam

obara

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
wczoraj w nocy było juz u mnie tyle śniegu i lodu ze nie zwróciłem na to uwagi dzisiaj spróbuje to faktycznie wychwycić.