Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj w drodze powrotnej do domu przejechałem trochę poślizgać na parkingach pod M1. Fajnie było chociaż lód nie ułatwiał.

Parę razy mnie obróciło zupełnie tyłem i zacząłem się zastanawiać jaki to może mieć wpływ na skrzynię automatyczną która posiadam.

Jazda do przodu/boku nie powinna być raczej szkodliwa ale co w momencie kiedy samochód obraca się i "wektor prędkości jest przeciwny do ustawienia na skrzyni"? Wprawdzie śnieg/lód nie stawia dużego oporu wiec koła się po prostu blokują i ślizgają się do tyłu ale czy można tak uszkodzić skrzynię?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Podpinam się pod temat. Tez się bawiłem parę razy i było 180 na lodzie... (swoja droga strasznie o to łatwo nie?[bez ESP.DSP itp.]) Co więcej jeśli automat wskoczy za wysoko np na 3 bieg to po 180 silnik sie dławi i gaśnie. Ratunkiem jest tu chyba tylko tip tronic...
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Skrzyni tak szybko się nie uszkodzi ale przyspiesza się w ten sposób proces zuzycia.

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań

Opublikowano

Ja kiedyś się zakopałem w śniegu i wyłączyłem DTC rozpędziłem do jakiś 200 km/h i po kilku takich próbach dyfer wyskoczył.

Nie polecam takich zabaw w miejscu na wysokich prędkościach.