Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Witam.Mam pytanie gdzie znajdują się czujniki które są odpowiedzialne za samopoziomowanie się swiateł??Chodzi o to że prawa lampa raz mi działa a raz nie.A jak nie działa to wtedy podnoszę lapmę ręcznie i po jakimś czasie nagle się naprawia samo i wtedy się samopoziomuje.Dodam ze wymieniałem wahacze z przodu.Mój mechanik mówi ze taki dzyndzelek z prawej strony przy wahaczu to on jest od tego i ze nie jest po wymianie wahacza przyczepiony(cos sie urwało od starego wahacza) i to dlatego nie dziala ale mi sie wydaje ze to nie prawda ponieważ raz działa a raz nie działa.A jeśli działa to wtedy ustawia sie idealnie tak jak lewa lampa a gdyby ten dzyndzelek miał coś do tego to chyba by żle ustawiał tą lampę?A jak poruszyłem go ręką to nic się zmienia też nie działa ta regulacja.Bardzo prosze o pomoc ponieważ nie chce oślepiać innych kierowców. Edytowane przez radziomlawa
Opublikowano

To coś takiego kolego własnie mam z przodu na prawym wahaczu tylko nie przyczepione bo się te mocowanie na wahaczu urwało.A z tyłu to ten czujnik tez jest z prawej strony??I czy mam rozumieć ze tył odpowiada za lewa lampę a przód za prawa??bo lewa mi działa a jak ruszam tym z przodu urwanym czujnikiem to nic się nie zmienia tzn.też nie działa a po jakichś 2 dniach sie naprawia mino tego ze ten czujnik jest urwana i poziomuje idealnie tak jak lewa lampa.Czyli wynikało by z tego ze mimo popsutego 1 czujnika autopoziomowanie powinno działać??Skoro tak jest że raz działa mi a raz nie.Więc może to ten silniczek tak jak mówisz??Możesz mi powiedziec gdzie on się znajduje??Może jakieś zdięcie masz?I jak go sprawdzić czy to on jest problemem?Bardzo mi zależy ponieważ nie chce oślepiać innych.

Dodam ze moje auto nie ma xenonów, nie ma nawet lamp bixenon.Może ktoś by rozkodował nr VIN?Czy poprostu wychodziły takie wersje?

Opublikowano

Obie strony są regulowane jednakowo i jak jedna strona się ustawia to druga pownna chodzić dokładnie tak samo.

Czujniki w wahaczach mają zmierzyć jak jest pochylone auto (w zależności od obciążenia) i na podstawie sygnałów z tych czujników jest wyznaczana wysokość ustawienia świateł.

Jeżeli więc światła chodzą niejednakowo to obstawiam zacinający się mechanizm poruszającym jednym ze świateł albo coś z połączeniami.

Autopozimowanie montowane było razem z ksenonami z względu na przepisy, a zwykłe reflektory posiadały regulację ręczną.

Opublikowano (edytowane)
No to mnie zaskoczyłęś bo xenonów nie mam i spryskiwaczy też nie mam a autopoziomowanie mam;/dziwne to cos.A gdzie znajduje się ten mechanizm co się może zacinać(co ustawia światło?) że nie ustawia prawej lampy??jak on wygląda? Edytowane przez radziomlawa
Opublikowano
Balugass jeśli nie wiesz czy masz to łatwo jest sprawdzić po 1.przy kierownicy po lewej stronie tu gdzie zapalasz swiatła nie masz pokrętła od regulacji swiateł tylko od podświetlania deski.po2 jak zapalasz światła np w garazu to po zapaleniu widać jest gołym okiem jak lapmy same się ustawiają.
Opublikowano
Z tym ustawianiem to ostrożnie, bo w aucie bez poziomowania reflektory też się ustawiają po uruchomieniu. Co oczywiście nie ma nic wspólnego z samopoziomowaniem.
Opublikowano
Powinno być jeżeli nie ma manualnego pokrętła, chyba że ktoś wymieniał włącznik/moduł świateł co też się z różnych powodów zdarza :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Moze być tak ze auto po dzwonie i sprzedajacy kupił reflektory a nie xenon a cała instalacja została. Sprawdz czy przy zbiorniczku z płynem do spryskiwaczy masz dwie pompki

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano

Właśnie na zbiorniku mam jedną pompkę bo patrzyłem dziś z prawej stony zbiorkina a wiem ze jak moje bmw wyjechało z fabryki to mialo xenon i spryskiwacze na lampy a teraz nie ma.Zgadza się auto bylo lekko udeżone ze tylko zdeżak poszedl i lampa jedną własnie maska nie tknięta byla.Dziś kolega rozkodował mi Vin i własnie się dowiedziałem ze jednak mial xenon i spryskiwacze,a powiedzćie mi gdzie mam szukać tego śilniczka od lampy co mi nie ustawia jej.Wczoraj nie działało dziś już działa i ustawia.

Wyposażenie

Dane pojazdu

Art.

Wartość

Numer podwozia WBAAL31060AY21431

Kod typu AL31

Typ 318I (EUR)

Typoszereg E E46 (4)

Seria 3

Rodzaj konstrukcji LIM

Układ kierowniczy LL

Drzwi 4

Silnik M43/TU

Pojemność skokowa 1.90

Moc 87

Napęd HECK

Skrzynia biegów MECH

Kolor SCHWARZ 2 (668)

Tapicerka STOFF FLOCK RAUTE/ANTHRAZIT (E3AT)

Data prod. 1999-10-11

Wyposażenie

Kod

Nazwa (interfejs)

Nazwa (ETK)

S255A SPORTS LEATHER STEERING WHEEL Kierownica sportowa ze skóry z poduszką

S273A LT/ALY WHEELS STAR SPOKE 43 Obr. BMW, st. le. spr. gwiaz. 43

S320A MODEL DESIGNATION, DELETION Brak napisu modelu

S354A GREEN STRIPE WINDSCREEN Szyba przednia ziel. z klinem ziel.

S403A GLAS ROOF, ELECTRIC Dach przesuwno-uchylny, elektryczny

S428A WARNING TRIANGLE Trójkąt ostrzegawczy i apteczka

S441A SMOKERS PACKAGE Pakiet dla palących

S502A HEADLIGHT WASHER SYSTEM Spryskiwacze reflektorów

S508A PARK DISTANCE CONTROL (PDC) Park Distance Control (PDC)

S520A FOGLIGHTS Lampa przeciwmgłowa

S521A RAIN SENSOR Czujnik deszczu

S522A XENON LIGHT Światło ksenonowe

S660A RADIO BMW REVERSE Radio BMW Reverse (C42)

S785A WHITE DIRECTION INDICATOR LIGHTS Lampy kierunkowskazów białe

L801A GERMANY VERSION Wersja krajowa Niemcy/Austria

Kod

Nazwa (interfejs)

Nazwa (ETK)

S863A EUROPE/DEALER DIRECTORY Spis dealerów, Europa

S879A GERMAN/OWNERS HANDBOOK/SERVICE BOOKLET Instrukcja obsługi, jęz. niemiecki

Wyposażenie seryjne

Kod

Nazwa (interfejs)

Nazwa (ETK)

S548A SPEEDOMETER WITH KILOMETER READING Licznik kilometrów

Opublikowano
Przepraszam że wbijam się w temat z głupim pytaniem ale... Jak sprawdzić przy fabrycznym xenonie że samopoziomowanie działa poprawnie? Mam wrażenie że światła świecą mi zbyt blisko, zanim zacznę je regulować chciałbym się upewnić ze samopoziowanie jest ok bo z tego co wyczytałem w przypadku jego usterki xenony ustawiają się na świecenie bardzo nisko.
Opublikowano
Moja nie ma xenonów a światła się ustawiają za każdym odpaleniem auta tz. jada na max do dołu i potem w górę. W ten sposób pewnie się wzorcują i było by wszystko ok jakby nie to że lewa lampa czasami zostaje w dolnym położeniu (przycina się). Chciałem to wzorcowanie wyłączyć programowo ale nikt z forum nie był w stanie mi odpowiedzieć czy jest to możliwe
Opublikowano
Moja nie ma xenonów a światła się ustawiają za każdym odpaleniem auta tz. jada na max do dołu i potem w górę. W ten sposób pewnie się wzorcują i było by wszystko ok jakby nie to że lewa lampa czasami zostaje w dolnym położeniu (przycina się). Chciałem to wzorcowanie wyłączyć programowo ale nikt z forum nie był w stanie mi odpowiedzieć czy jest to możliwe

Penie ci się zacina jedna lampa tak samo jak mi,ja ostatnio tam trochę pogrzebałem przy lampie i już 3 dzień działa jak narazie.Ale masz samopoziomowanie czy nie?

Opublikowano

W mojej E46 320D światła przy odpalaniu również reagują jak xenony (Po włączeniu świateł opuszczają się i podnoszą) , ale nie mam czujników na wahaczach i mam ręczną regulację świateł. Nie mam też spryskiwaczy ani drugiej pompki w zbiorniczku spryskiwaczy. Wiem natomiast, że auto było walnięte przodem i być może ktoś wymienił lampy na przystosowane do xenonów (mają oznaczenia, że są przystosowane do xenonów [nie pamiętam jakie bo sprawdzał mi to diagnosta na stacji diagnostycznej]musiał bym sprawdzić).

Dowiedziałem się natomiast, że jeśli nie ma oryginalnych spryskiwaczy i jest pokrętło do manualnej regulacji wysokości świateł to xenony nie są oryginalne tylko dokładane przez kogoś. Według przepisów każdy ksenon musi mieć spryskiwacz lamp. Jeśli go nie ma to xenony nie są montowane przez fabrykę tylko dokładane przez kogoś.

Jeśli nie masz spryskiwaczy i masz pokrętło od regulacji wysokości to prawdopodobnie masz lampy przystosowane do xenonów założone przez osobę trzecią (chyba że bmw montowało lampy przystosowane do xenonów bez xenonów).

Sprawdź wiązkę idącą do lamp. Może któryś przewód jest przetarty.

Opublikowano

Penie ci się zacina jedna lampa tak samo jak mi,ja ostatnio tam trochę pogrzebałem przy lampie i już 3 dzień działa jak narazie.Ale masz samopoziomowanie czy nie?

Zacina się czasami i wtedy wystarczy opuścić obie lampy do dołu regulacją w kabinie i się podniesie.

To że tak jeżdżą po każdym odpaleniu to nie jest samo-poziomowanie ale sprawdzenie ustawienia (pozycji) lampy. Jadąc do dołu lampa dojeżdża do krańcowego położenia od którego ma jechać do góry o daną wartość.

Lampy u mnie są oryginalne auto nie było przerabiane albo uderzone z przodu i nie mam dźwigienek na wahaczach do samo-poziomowania

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Koledzy to co opisujecie to nie ma nic wspólnego z samo poziomowaniem się. To jest tylko znak ze silniczek jest sprawny i gdy bedziecie krecić recznie zeby ustawić sobie swiatła on zadziała. I w tym przypadku zadnego czujnika na wahaczu też nie bedziecie mieli.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano
Koledzy to co opisujecie to nie ma nic wspólnego z samo poziomowaniem się. To jest tylko znak ze silniczek jest sprawny i gdy bedziecie krecić recznie zeby ustawić sobie swiatła on zadziała. I w tym przypadku zadnego czujnika na wahaczu też nie bedziecie mieli.

Kolega ma racje.Ja nie mam pokrętła przy swiatłach i na lewym wahaczu z przodu i prawym z tyłu mam czujniki takie.Ale już rozwiązałem ten problem,po prostu para razy tam poruszalem lampa od wewnatrz i jakoś działa.a samopoziomowanie np objawia sie w ten sposób ze np nie chodzi o odpalenie samochodu i ze wtedy drgną lampy tylko np jak ktos usiądzie mi z tyłu to sie opuszcza,jak wyjeżdzam z garazu i tylne koła zjada z betonu a przednie nie to wtedy lampy sie opuszczaja.Mam nadzieję że już wszystko będzie działać jak należy.

Pozdrawiam.