Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 181
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
cześć wszystkim!

Kurcze naczytałem się o olejach w tym temacie i teraz nie wiem co robić,jak kupiłem auto niemiec lał 10w40Valvoline i ja też leje ten olej,ale miałem już grube problemy z turbo(regeneracja chyba ze 4razy i w rezultacie wymiana na inne turbo) i też kiedyś strzelił mi wałek,może właśnie olej tak mnie załatwił,dziś pojechałem do mechaniora i poprosiłem o wymianę oleju na 5w30 po tym jak tu sie naczytałem,a ten mi powiedział,że taki własnie olej(10w40) powinin być nalany do fury z przebiegiem 200tyś.km.Straszył mnie,że jak wymienie olej na 5w30 to wypłucze się jakiś nagar lub syf i dopiero sie narobi,ja piernicze mam dość problemów z tym autem i nie chce czegoś znowu popsuć przez olej.Myślicie,że 5w30 będzie właściwy ?

ja w swoim silniku M47 z 2001r miałem wlanego jakiegoś mobila 5w40 (była faktura w samochodzie na taki olej) a wcześniej był serwisowany na castrolu ale nie wiem na jakim dokładnie, samochód miał 230tys przebiegu i wymieniłem na 5w30 castrol edge sport (chyba takie miał oznaczenia) spełniał normę LL- 04.

zrobiłem już około 10tys km no i dolałem około 0,7litra wydaje mi się że jest wszystko dobrze i następny jaki wleje to będzie castrol 5w30 lub 5w40 (napewno pełno syntetyczny). A jeszcze ci powiem że jeżeli miała by się stać krzywda mojemu silnikowi to by już się stało, wcześniej na oleju samochód robił między 25 a 30tys km od wymiany do wymiany więc bardzo dużo, ja zamierzam wymieniać co 15tys bo tyle w rok robię i jak na te 15tys litr oleju doleje to nie będe płakał :)

Pozdrawiam,

Maciek

Sprzedaje swoją perełkę, jak ktoś zainteresowany to pw.

Opublikowano

Mój na liczniku ma cos ok 236 tyś. (a ile ma naprawdę ?? HGW) Leje mobila 5w30. Zbliża się wymiana, jak naczytałem się o tych pękających wałach to robię przy niedługiej wymianie płukankę specyfikiem Liqui Moly (yoshimura01 możesz przypomnieć jak to dokładnie się nazywało bo jak pamiętam to już to robiłeś :)). Jak gdzieś pocieknie to wolę naprawiać wyciek niż pęknięty wał. Chce również przejść z mobila na motula. U mnie od wymiany czyli jakieś 12 tyś km temu bumer wziął ok. 0,5 litra oleju.

PS. Od jakiegoś czasu czerwona kontrolka oleju gaśnie dopiero po ok 2-3 sek od odpalenia

BMW E46 320D 2000r.
Opublikowano
Liqui Moly High Tech Synthoil 5W40 jest FULL syntetykiem z wysokim współczynnikiem HTHS.

ale on spelnia tylko LL-98 wiec czy napewno jest ok do tego silnika?? co sądzisz na ten temat yoshi??

Opublikowano
Mój na liczniku ma cos ok 236 tyś. (a ile ma naprawdę ?? HGW) Leje mobila 5w30. Zbliża się wymiana, jak naczytałem się o tych pękających wałach to robię przy niedługiej wymianie płukankę specyfikiem Liqui Moly (yoshimura01 możesz przypomnieć jak to dokładnie się nazywało bo jak pamiętam to już to robiłeś :)). Jak gdzieś pocieknie to wolę naprawiać wyciek niż pęknięty wał. Chce również przejść z mobila na motula. U mnie od wymiany czyli jakieś 12 tyś km temu bumer wziął ok. 0,5 litra oleju.

PS. Od jakiegoś czasu czerwona kontrolka oleju gaśnie dopiero po ok 2-3 sek od odpalenia

Mobil 5w30 to olej spelniający normę LL04. Bardzo dobry olej.

Opublikowano
yoshimura01 możesz przypomnieć jak to dokładnie się nazywało bo jak pamiętam to już to robiłeś

rozgrzewasz silnik do roboczej temperatury, wyłączasz silnik, wlewasz całą zawartość płukanki do silnika, zamykasz korek oleju, odpalasz silnik, czekasz 10 min [stale bieg jałowy], wyłączasz silnik. Dalej standardowa procedura wymiany oleju.

ale on spelnia tylko LL-98 wiec czy napewno jest ok do tego silnika?? co sądzisz na ten temat yoshi??

Balu muszę znaleźć źródło na którym opierałem się przy doborze tego oleju. Jak znajdę to podeśle na priv.

Opublikowano
yoshimura01 możesz przypomnieć jak to dokładnie się nazywało bo jak pamiętam to już to robiłeś

rozgrzewasz silnik do roboczej temperatury, wyłączasz silnik, wlewasz całą zawartość płukanki do silnika, zamykasz korek oleju, odpalasz silnik, czekasz 10 min [stale bieg jałowy], wyłączasz silnik. Dalej standardowa procedura wymiany oleju.

Balu muszę znaleźć źródło na którym opierałem się przy doborze tego oleju. Jak znajdę to podeśle na priv.

dzieki czekam na wiadomość :cool2:

Opublikowano
... Chce również przejść z mobila na motula. U mnie od wymiany czyli jakieś 12 tyś km temu bumer wziął ok. 0,5 litra oleju.

Dobry wybór, u mnie po zmianie z mobila na motul auto jeśli bierze to niezauważalne ilości oleju, a kontrolka gaśnie momentalnie, a wcześniej było jak opisujesz. Olej który leje to MOTUL X-Cess 5W-40.

Osobiście handluje trochę olejami i wg. katalogów które posiadam do silnika M47 przeznaczony jest olej o specyfikacji LL-98, natomiast LL-04 stosowany powinien być dopiero w M47TU.

Pozdrawiam.

Opublikowano
Ja zastanawiałem się nad x-clean c3 5w30 bo ma LL-04 i teraz już nie wiem :]. Tylko czy olej z normą LL-04 mimo wszystko nie będzie lepszy od oleju z normą LL-98 dla silnika m47?
BMW E46 320D 2000r.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

witam ponownie zamowilem silnik goly slupek, facet powiedzial ze absolutnie nie lac full syntyk tylko pol nie wiem co zrobic, silnik dopiero bede mial za kilka dni facet go "szuka" i tak naprawde sam nie wie co bylo tam lane dlatego dziwi mnie takie stwierdzenie.

ewentualnie jaki pol syntetyk polecacie?

Opublikowano

ewentualnie jaki pol syntetyk polecacie?

żaden. jeśli silnik jest nieszczelny na syntetyku, to go nie kupuj.

Opublikowano
więc kazde e46 320d jezdzi na full syntetyk? a co jesli ktos wlał polsyntetyk? co sie stanie po wlaniu full syntetyk?"

w krótkim czasie padnie ci turbosprężarka.

Opublikowano
więc kazde e46 320d jezdzi na full syntetyk? a co jesli ktos wlał polsyntetyk? co sie stanie po wlaniu full syntetyk?"

w krótkim czasie padnie ci turbosprężarka.

nie rozumiem tej odpowiedzi?

Opublikowano

blachaxxx

czego nie rozumiesz?? do tego silnika ma byc full syntetyk na nie pół syntetyk(półsyntetyk to ja do golfa III lałem co miał 500tys przebiegu)baa są magicy co w m47 na mineralu jeżdzą....olej to podstawa w silniku kupuj motula 5w40 i zalewaj ja za 4 tys km też wlewam motula i nie ma że boli :cool2:

Opublikowano

tez jestem za pelnym syntetykiem ale nie wiem dlaczego mechanicy mowia pol syntetyk ja zaryzykuje wleje full tylko ile tam wchodzi? litrow?

i ktory motul kupic? i gdzie najlepiej bo slyszalem ze na alledrogo jakas lipe spzredaja?

Opublikowano

Fachowcy od siedmiu boleści każą lać pół syntetyk, bo dla nich zasada w doborze oleju jest prosta:

0km - 100kkm - syntetyk

100kkm - 200kkm półsyntetyk

200kkm -> mineralny

a że w Polsce żadne auto nie ma więcej niż 200kkm to wszystkie powinny jeździć na półsyntetyku.

A tak na poważnie to sam oceń:

Opublikowano

fajny test widzialem to juz

i powiem tak iz wystawilem na -20 na dwor banke z polsyntetykieim valvoline ok pol litra w 5 litrowej bance i przelewal sie normalnie. W poprzednim silniku mialem polsyntetyk taki juz ktos wczesniej wlewal jak powiedzilalem na zmianei oleju czy da sie full syntetyk to facet powiedzila ze nigdy sie tego nie podejmie (firma ktora zajmuje sie tylko wymiana olejow itp)

wiec doswiadczenie ma wymieniajac dziennie olej w kilkuset autach. Dlatego zastanawia mnie fakt iz bardzo duzo ludzi jest za polsyntetykiem do tego auta

Opublikowano
do każdego auta leje się taki olej, jaki jest zapisany w instrukcji obsługi. dla BMW E46 są to tylko oleje syntetyczne spełniające normy BMW LL98, LL01 albo LL04. koniec, kropka. nie ma tu co rozkminiać.
Opublikowano
do każdego auta leje się taki olej, jaki jest zapisany w instrukcji obsługi. dla BMW E46 są to tylko oleje syntetyczne spełniające normy BMW LL98, LL01 albo LL04. koniec, kropka. nie ma tu co rozkminiać.

no to akurat jest proste ale co wtedy jak ktos nalal polsyntetyk??

dasz mi gwarancje ze jak wleje full to bedzie wszsytko ok?