Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jadac dzisiaj mialem wlaczone wycieraczki sypalo sniegiem po chwili jedna wycieraczka przestala pracowac od strony kierowcy a po godzinie druga od strony pasazera mechanizm slychac jak wlacze przelacznik od wycieraczek.Obie wycieraczki luzne sa.Pomocy :cry: Rozebralem filtr pylkowy ale slabe dojscie musze rozebrac chyba wycieraczki?

Opublikowano
Witam

Jadac dzisiaj mialem wlaczone wycieraczki sypalo sniegiem po chwili jedna wycieraczka przestala pracowac od strony kierowcy a po godzinie druga od strony pasazera mechanizm slychac jak wlacze przelacznik od wycieraczek.Obie wycieraczki luzne sa.Pomocy :cry: Rozebralem filtr pylkowy ale slabe dojscie musze rozebrac chyba wycieraczki?

Pierwsze co bym sprawdził to czy ramiona są dobrze przykręcone do bolców obrotowych bo to pierwsze co mi przychodzi do głowy. Albo są słabo dokręcone albo ząbki na tych bolcach się zjechały i się ramiona kręcą luźno na bolcach. Jeśli nie to, to pozostaje Ci rozbebeszenie podszybia. Może tam w środku się coś rozkręciło/poluzowało.

Pzdr.

Opublikowano
zdemontowalem prawie wszystko ale niestety nie moge zdjac wycieraczek tam trzeba miec jakis sciagacz?.Popatrzylem wlaczylem wycieraczki caly mechanizm pracuje ale nic z tego nie rozumiem jak moglo wyskoczyc z tych ramion ktroe obracaja wycieraczkami.bo jak sie temu przyjzalem jest silniczek do ktorych sa przykrecone 2 ramiona ktroe powinny byc przymocowane do wycieraczek.Mial ktos taki przypadek?
Opublikowano
ściągacz nie jest potrzebny. One są osadzone na klinie więc wystarczy coś podłożyć pod wycieraczkę i delikatnie puknąć młotkiem w ten stożek jednocześnie podważając samą wycieraczkę. aby nie uszkodzić gwintu proponuje ci założyć nakrętkę ale nie dokręcaj jej do końca, musi być luz.
Opublikowano
ściągacz nie jest potrzebny. One są osadzone na klinie więc wystarczy coś podłożyć pod wycieraczkę i delikatnie puknąć młotkiem w ten stożek jednocześnie podważając samą wycieraczkę. aby nie uszkodzić gwintu proponuje ci założyć nakrętkę ale nie dokręcaj jej do końca, musi być luz.

A ja proponuję jednak do zdjęcia wycieraczek najprostszy ściągacz do łożysk - 2 ramienny wystarczy (ja użyłem 3 ramiennego). Ja także próbowałem podważać czymś, stukać lekko, pukać, spryskiwałem WD40 żeby puściło i blada du*a. Chwyciłem za ściągacz i bez problemu zdjąłem wycieraczki.

Pzdr.

Opublikowano

wyskoczylo ci z tych tulei (jedna tuz przy slupku, druga po srodku)?

Jesli tak, to pelen zestaw naprawczy na strone to jak pamietam ok 70 zl (drazek, tuleja gumowa, blaszka w tuleje). Mnie to robili w ASO, ale z opowiesci znajomego dalo sie podwazyc kluczem do kasety rowerowej takim polksiezycowatym i ladnie wyszlo.

BMW - Be My Wife.

Soft na zamówienie, porady informatyczne (i wszelakie również) - PW :) Dla forumowiczy proste porady free - na rozbudowane rozwiązania ceny bardzo specjalne :)

Opublikowano
no wlasnie tak jak piszesz bo dzwonilem do mechanika i to samo powiedzial tyle samo kasy hehehehe.Jutro jade zobaczymy ale dzieki za pomoc wszystkim :D
Opublikowano

A ja się dałem zrobić w wałka w warsztacie, który wydawał mi się ok. Miałem go po drodze do roboty i kilka razy tam już drobne pierdoły robiłem (choć nie w BMW...). jedna wycieraczka przestała mi chodzić, latała luźno, a druga normalnie (padła kierowcy, pasażera działała). Jako, że aura nie sprzyjała podjechałem do nich, a nie do mojego zaufanego warsztatu BMW. Po godzinie zadzwonili, ze wszystko się rozpadło, ale dzielnie podejmują wyzwanie, zrobią co trzeba, powiercili, poskręcali i ... skasowali 200 PLN...

Po dwóch następnych sciemach (między innymi nie umieli zdemontować reflektora i już za młotek się brali) odstawiłem Panów do lamusa i ze wszystkim jadę tam, gdzie po wyjeździe z warsztatu jest OK.

Ale się rozpisałem... Ale cwaniaków trzeba piętnować! :mad2:

Tanie w utrzymaniu BMW, to BMW dobrze utrzymane!
Opublikowano
Ja mam zaufanych mechanikow polecanych przez Bmw klub po za tym elektronik moj ich mi polecil 2.5 roku mam furke pare razy u nich zawitalem :D i sa naprawde dobrzy i soldni moze nie sa tani ale wole wiecej zaplacic i miec dobrze zrobione.Pozdrawiam
Opublikowano
No i mi zrobili wycieraczki bez sciaagania wycieraczek wystarczylo wlaczyc na chwile wycieraczki i wylaczyc zeby bylo dojscie do mechanizmu napedzajacego wycierczke wymiana trwala 5 minut :D