Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

W zeszłą niedzielę zatankowałem wóz do pełna i do dziś przejechałem po mieście ledwie 250km i pokazuje mi rezerwę 50km.

Co więcej gdy jadę to dystansu do przejechania ubywa mi ok 1km/100m.

Domyślam się że musi gdzieś ciec ale gdzie? pod samochodem ciężko ocenić bo w garażach kałuże wody z topniejącego śniegu.

A muszę dzisiaj jechać w dłuższą trasę... :mad2:

Co to może być?

Opublikowano

co do usterki nie mam pojęcia, może być wszystko,

co do trasy z taką usterką:

JAK POJEDZIESZ TO JESTEŚ ŚWIR, w takim przypadku (świadoma jazda z cieknącym paliwem) "olewam" Twoje auto i osoby w nim przebywające ale są INNI UŻYTKOWNICY DRÓG....

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

Opublikowano

JAK POJEDZIESZ TO JESTEŚ ŚWIR,

Chłopie, wyluzuj. Czy ja napisałem że chce gdziekolwiek jechać uszkodzonym samochodem?

Po co ta wycieczka osobista?

Zadałem pytanie bo może ktoś ma pomysł i zdążę naprawić.

Opublikowano

JAK POJEDZIESZ TO JESTEŚ ŚWIR,

Chłopie, wyluzuj. Czy ja napisałem że chce gdziekolwiek jechać uszkodzonym samochodem?

Po co ta wycieczka osobista?

Zadałem pytanie bo może ktoś ma pomysł i zdążę naprawić.

sorrki, taką sytuację miałem kilka tygodni temu w wspólnym garażu, sąsiad przytarł gdzieś podwoziem swoją super Toyotę, ciekło mu przez kilka dni, zostawiał "mikro wężyki" paliwa jadąc, mówił nic się nie stanie, pali trochę więcej, wizytę u mechanika mam dopiero za kilka dni...auto staneło w płomieniach, przez debila o mało co nie spłonął cały wspólny garaż/dom....

edit.1: skończyło się, że musi odkupić gaśnice z klatek schodowych i pomalować garaż,

edit.2: tak jak kiedyś pisałem, zapalił mi się na Puławskiej (jedna z większych ulic w Warszawie) FORD FOCUS 1.8TDCI, jechałem z żoną, auto w ciągu ~3min. było całe w płomieniach, do chwili obecnej sądzę się z ASO...

jeszcze raz sorrki jestem bardzo uczulony na tego typu sytuacje...

było:

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

Opublikowano

PB jest o wiele bardziej łatwopalnie niż ON :mrgreen:

A poważnie, to nie widzę innego rozwiązania jak zostawić auto na dzień, dwa w garażu, aby dobrze wyschło i wtedy sprawdzić ewentualny wyciek.

Opublikowano

Temat rozwiązany.

Rozszczelniło się połączenie filtra paliwa i podgrzewacza i stamtąd ciekło (dlatego na postoju gdy pompa nie pracowała nie ciekło).

A rozszczelniło się ponieważ był zamontowany zły typ filtra, do tego auta są dwa typy: z jednym i z dwoma oringami, do mojego jest z dwoma a został założony ten z jednym który jest odrobinę płytszy wskutek czego podgrzewacz nie wchodzi wystarczająco głęboko by zaskoczyła spinka, ale różnica jest tak niewielka że machanik nie zauważył i spinka trzymała podgrzewacz "na ścisk". O dziwo wytrzymało to prawie 15tys km! Dopiero ostra jazda po nierównym śniegu spowodowała że spinka spadła i połączenie się rozszczelniło. Cud że to w ogóle jechało.

Opublikowano
a miałem napisać żebyś sprawdził połączenia filtru paliwa. Ja znowu w M47 miałem taki przypadek, że zamontowałem jakiś filtr paliwa PODRÓBKE i przez to była nieszczelność na pokrywce. Paliwo spierniczało, cała puszka mokra, oczywiście OGROMNE spalanie. Po wymianie na oryginalny filtr jak ręką odjął! Niby błahostki tańsze o kilka złotych a mają ogromny wpływ na poprawną pracę naszych silników.
Opublikowano
....zamontowałem jakiś filtr paliwa PODRÓBKE i przez to była nieszczelność na pokrywce. .... Po wymianie na oryginalny filtr jak ręką odjął! ....

jakie filtry rozumiesz jako podróbkę ?

jaki/e filtr/y to oryginał ?

było:

Opublikowano
nie wiem czy nie mam tego samego co ty bo auto wlasnie po wymianie wszystkich filtrow a pali mi teraz 13 litrow ,fakt ze po miescie tylko jezdze ale nigdy tak nie mialem.Jak na 320d to troche duzo chyba?
Opublikowano
to jaki filtr tam wlozyles ze ci az tak ciekło

nie chcę robić anty reklamy, ale jest to powszechnie znany polski producent zamienników. Za mała przepustowość, puchnięcie i deformacje doprowadziły do rozszczelnienia się puszki i nieustanny wyciek paliwa.

Opublikowano
to jaki filtr tam wlozyles ze ci az tak ciekło

nie chcę robić anty reklamy, ale jest to powszechnie znany polski producent zamienników. Za mała przepustowość, puchnięcie i deformacje doprowadziły do rozszczelnienia się puszki i nieustanny wyciek paliwa.

więc zrób reklamę i odpowiedz:

...... Po wymianie na oryginalny filtr jak ręką odjął! ....

jaki/e filtr/y to oryginał ?

pozdr.

edit. 1:

- nie polecasz FILTRON (chyba, tylko ten ma polskie korzenie ale w sumie to USA...),

- który dla Ciebie to oryginał BMW: KNECHT, BOSCH, inny ??

problem cieknacego paliwa to duży problem, więc jak możesz to napisz, która firma jest OK, tekst: "...oryginał BMW..." nie wiele mówi, dane ASO ma "taki oryginał" a inne "taki oryginał"...

było: