Skocz do zawartości

dziwne pukanie w tylnim kole

krychubmwe34

Rekomendowane odpowiedzi

witam. Jestem nowy na tym forum a takze dopiero zaczynam swoja przygode z bmw. W pazdzierniku kupilem sobie bmw e34 525 i jest to moj pierwszy samochod z napendem na tyl.Do tej pory bunia spisywala sie bez zastrzezen ale od kilku dni slysze ze przy gwaltownym nacisnieciu sprzegła slysze w tylnim prawym kole stuki i chyba cos w nim huczy. Czytalem troche o tyl ale niczego konkretnego sie nie dowiedzialem. Co to moze byc? lozysko? dyfer? czy moze te huczenie wynika z tego ze akurat na tym kole jest inna opna??? (zapas) pomocy

te stuki sa tylko na nizych biegach i tylko przy dynamicznej zmianie biegow gdy natomiast zmieniam je powoli (delikatnie przy powolnym puszczaniu sprzegla) nie slychac tych stukow. dzwiek tych stukow jest podobny do walenia gumowym mlotem po scianie:) czyli sugerujesz zeby pozbyc sie huczenia to mam wymienic gume??? tez o tym myslalem bo ten halas bardziej przypomina huczenie opon niż dyferencjału.pytam ponieważ nie wiem jak huczy dyfer, słyszałem tylko ze to jest poważne huczenie...

huczenie to raczej opona,możesz mieć opone kierunkową która toczy się w drugą strone niż powinna i wtedy będzie taki problem.Co do stukania to stawiam na wyrobione elementy gumowo-metalowe na zawieszeniu lub na mocowaniu dyfra do budy(tzw sanki lub wózek)

mialem to samo kiedys ale w innym tylno napedowym aucie(ford sierra)takie stuki jak opisujesz i wtedy piasta kola miala luz w miejscu w które wsówa sie w nią półoś.Wymiana piasty pomogla wtedy,natomiast nie wiem jak to wyglada w bmw,jeszcze tam nie zagladalem :?ale moze warto żebys tam sprawdził.

A koledzy spytam jeszcze o jedno. Ostatno zaświecila mi sie kontrolka od ABS a wcześnie w ogole nie swiecila(nawet na zaplonie). ABs wcześniej tez nie dzialal i teraz tez nie dziala co to moze byc? czujniki?

Tak. Niedawno kupiona i była nie całkiem dbana ale ją sobie powolutku wyciągam dokupując drobne elementy za parę €. Niestety po jednej nawałnicy oberwała drzewem w maskę i ta jest jeszcze troszkę pogięta. Teraz poluję na białe migacze z przodu i na bokach. Od następnego roku zamierzam ją porządnie podciągnąć i zrobić na złość właścicielom sedanów :norty:

no super:) bardzo ladna jest:) tez mysle o bialych kierunkach. Dzis wymienilem zarówki w liczniku na diody LED czerwone ale troche slabo swieca:( nie ma na tarczach albo obok tarcz jakiś pomaranczowych wkładek ktre moga tlumic diody??? nie rozbieralem calego licznika bo myslalem ze te diody dadza niezly efekt (tak mialem w golfie,passacie i calibrze a w bmw cos slabo daja). Bylem zmuszony licznik wyjac bo mi predkosciomierz przestal ciekacale to chyba wina tej kostki co wchodzi do dyfra:( Jaki masz silniczek w swojej???