Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
No i kolejny problem:) W Spadku po byłym właścicielu dostałem przepalony kolektor wydechowy! Ani przy 2krotnej wizycie w ASO ani w BOSCHU za pierwszym razem nikt tego nie zauważył!!! Z zamkniętą maską nie widziałem dymu z kolektora, w aucie tez nie było aż tak czuć spalin żebym mógł to stwierdzić. Ciekawe gdzie były te spaliny za pierwszym razem. Pewnie podpięli komputer nie otwierając maski a dopiero potem zabrali sie za ściąganie osłony z silnika, ściągnięcie kolektora ssącego i sprawdzanie wtryskiwaczy... Ponoć można dostać kolektory wydechowe z modeli z 2003 z żeliwa. Jeśli ktoś wie czy będą pasowały to niech da znać. W ASO nowy blaszany 1400!!! Można pospawać ale na krótką metę ponoć. Blaszane 500-700, żeliwne 600-700 na ALLEDROGO. Będę próbował chyba z żeliwnym. Ciekawe czy ta wymiana będzie miała jakikolwiek wpływ na odpalanie na mrozie... a w ogóle co mogło się stać gdybym to zaniedbał przez dłuższy czas? Auto uziemione w serwisie pewnie do poniedziałku i wtedy pewnie dorzucę kolejny post.
Opublikowano

Nie idzie o to że nie chcę wymienić, bo to akurat jasne tylko jaki to może mieć wpływ na odpalanie, spalanie itp. Część i tak zamawiam jutro ale muszę się upewnić czy żeliwny kolektor pasuje bo brać znów używaną blachę albo spawać chyba nie ma większego sensu.

Odbiegając nieco od tematu pociągnę wątek kolektora wydechowego. ASO i mój mechanik twierdzą że do silnika w moim e60 czyli m57 pasuje tylko blaszany kolektor, oczywiście najlepiej z półki w ASO/1420zł/. Upieram się żeby wstawić żeliwny i zamówiłem na własne ryzyko na alledrogo za 599+przesyłka. W poniedziałek napiszę czy pasował bo pewnie nie tylko ja miałem taki pomysł. Nie wiem czy ta wymiana będzie miała wpływ na moc silnika ze względu na przekroje kanałów w kolektorze ale chyba zaryzykuję biorąc pod uwagę jego żywotność. U mnie wy3mał koło 110tys. km. Wszystko co czytałem o bolączkach tego silnika znajduje powoli potwierdzenie w moim:) Zaczynam się bać o swoje klapki w dolocie i pewnie albo wymienię na nowy przy 150tys albo wywalę klapki choć to pewnie nie najmądrzejszy pomysł.

Jeśli chodzi o rzucanie silnikiem i ciężkie odpalanie to mechanik ponoć ma jakiś pomysł o czym uprzejmie doniosę w poniedziałek lub wtorek.

Opublikowano
Czy mógłby ktoś z was mi powiedzieć gdzie znajdę modul swiec zarowych i jak wyglada lub jego oznaczenie .. W mojej buni to samo najpierw podejrzewalem akumulator , ale po jego pełnym naladowaniu dalej telepie silnikiem i czasem zapali się żółta kontrolną lamp zarowych wiec i u mnie zaczyna się zabawa z czarnulka
Opublikowano (edytowane)
Czy mógłby ktoś z was mi powiedzieć gdzie znajdę modul swiec zarowych i jak wyglada lub jego oznaczenie ...

stojac przodem do samochodu,po prawej stronie pod kolektorem ssacym,czarna skrzyneczka.Wystarczy zdjac obudowe plastikowa silnika.

Edytowane przez pieczek
Opublikowano
Czy mógłby ktoś z was mi powiedzieć gdzie znajdę modul swiec zarowych i jak wyglada lub jego oznaczenie .. W mojej buni to samo najpierw podejrzewalem akumulator , ale po jego pełnym naladowaniu dalej telepie silnikiem i czasem zapali się żółta kontrolną lamp żarowych wiec i u mnie zaczyna się zabawa z czarnulka

Jeśli robiłeś komputer to daj znać czy wyszły jakieś błędy. A jeśli wyszły poczytaj sobie aukcje KRZYSIEK-NYSA na alledrogo, który reanimuje sterowniki. U mnie nie ma błędów ani świec ani sterownika więc się waham przed wymianą ale pomysły już sie kończą i mi i mechanikom. Obyś miał problem ze sterownikiem. Napisz co i jak zdiagnozowałeś i jak to się skończyło. A moduł znajduje się przy rozruszniku i do wymiany ponoć wystarczy zdjąć osłonę silnika. PZDR

Opublikowano
ŻELIWNE KOLEKTORY wydechowe KTÓRE MOŻNA ZNALEŹĆ M.IN. NA ALLEDROGO DO SILNIKÓW M57N PASUJĄ DO NASZYCH M57 ZAMIAST BLASZAKÓW. Właśnie sobie taki zamontowałem i przynajmniej z tej strony spodziewam się mieć spokój. Żeby tak jeszcze znaleźć taki sposób na klapki w dolocie i sterowniki świec:) Jeśli chodzi o odpalanie to panowie mechanicy ponoć mają jakiś pomysł odbiegający oczywiście od moich podejrzeń, bo stawiam na sterownik świec mimo że komputer niczego nie wykazuje...