Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Byłem u mechanika żeby mi zmienił świece żarowe. Dwie pierwsze pięknie się odkręciły, ale dwie pękły i zostały w głowicy. Jak panowie myślicie czy można tak jeździć bo mechanik powiedział, że można i nic sie nie stanie? Dodam jeszcze, że na jednej świecy nie jest założona fajka.
Opublikowano

Raczej nie wolno tak jezdzic bo jest tam kompresja obecna wiec tylko czekac jak wywali swiece.

Moza probowac roznych sztuczek na wyjecie swiec ale raczej sciaganie glowicy pomoze tylko :/

Opublikowano
Byłem u mechanika żeby mi zmienił świece żarowe. Dwie pierwsze pięknie się odkręciły, ale dwie pękły i zostały w głowicy. Jak panowie myślicie czy można tak jeździć bo mechanik powiedział, że można i nic sie nie stanie? Dodam jeszcze, że na jednej świecy nie jest założona fajka.

daj namiary na tego mechanika, żeby się ktoś inny nie naciął...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Taki stan rzeczy dobrze na silnik nie wpływa. Grzanie dwiema świecami, ułatwi rozruch, ale będzie powodowało nierównomierną pracę silnika.

Jeździć z tym można, ale raczej tymczasowo. Kilka drobnych szczegółów połączonych razem, może spowodować poważną awarię silnika. Panuje na przykład opinia (wg mnie mylna), ze w M47(N) lubi pęknąć wał korbowy, owszem słyszałem o takich usterkach. Wystarczy jednak nie do końca sprawne koło dwumasowe + tłumik drgań i 1 czy 2 zimy częstego odpalania na mrozach, z nie sprawnym grzaniem świec (telepanie silnika) aby pęknięcie wału było realne w nawet najlepszym silniku diesla.

Oczywiście nie chce snuć teorii, ze świece powodują pekanie wałów :mrgreen: Jako najważniejszy powód, wystarczy fakt, że ma się komfort że w silniku wszystko jest tak jak z fabryki wyszło a silnik pali bez problemów, przy 20 stopniach mrozu.

Opublikowano
Czyli jednak nie bardzo tak jeździć i też tak właśnie myślałem. Teraz mi tylko pozostaje poszukać kogoś to by spróbował mi to jakoś wyciągnąć i wkręcić nowe. Dzięki za rade
Opublikowano
ja mam pytanie: czy znany jest chociaż jeden udany przypadek wyciągnięcia urwanej świecy od góry przez rozwiercenie?