Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wymianiałem we czwartek termostat zmieniłem na nowy i samochód teraz elegancko grzeje temp.dochodzi do polowy wskaznika tylko wydaje mi sie ze cos jest nie tak z wentylatorem bo strasznie głosno zaczyna chodzic jak dodaje gazu wydaje mi sie ze przed wymiana nie chodzil tak głosno.Teraz chodzi caly czas.Po otworzeniu maski dodajac gazu to tragicznie mocno dmucha powietrze ze gdy nawet stojac przy otwartej masce jest to bardzo mocno odczówalne.Chciałem zapytac czy to jest normalne??
Opublikowano
No i dobrze bo przy odpowiedniej temperaturze juz nie pamiętam ale chyba 85 stopni, wisco się zasprzęgla i wentrylator chodzi na takich obrotach jak obroty pompy, silnika jest to normalne zjawisko i nie masz co sie przejmować, to oznacza tylko jedno wisco masz sprawne. Pozdro Mario.

Sprzedam, uchwyt ręcznego ze skóry, tylna klapa Pre-Lci Igiełka.

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D

Opublikowano
Na zimnym silniku też zasprzęgla wentylator ? Powinno dać się go zatrzymać palcami (uwaga przy sprawdzaniu, najlepiej w grubych rękawicach) :)
Opublikowano
Na prawie zimnym silniku odpaliłem i wiatrak chodzi cicho i w miare wolno nie jest odczuwalne mocne dmuchanie powietrza jak sie stoi przy samochodzie i po pary minutach jakby sie załaczył i kreci sie duzo szybciej i głosniej i wtedy czuc ze powietrze dmucha dosc silnie a dodajac gazu takrze jakby coraz mocniej chodzil.Ale z temp.jest wszystko ok.uklad odpowietrzony.Tylko ten wiatrak mnie zastanawia czy musi tak glosno chodzic i tak powietrze dmuchac.
Opublikowano
Na zimnym silniku też zasprzęgla wentylator ? Powinno dać się go zatrzymać palcami (uwaga przy sprawdzaniu, najlepiej w grubych rękawicach) :)

Nie na zimnych chodzi wentylator ale nie jest zasprzęglony tzn. pracuje jakby na luzie, kiedy silnik osiągnie odpowiędnią temperaturę zasprzęgla sie i pracuje dużo mocniej tzn. zgodnie z prędkością obrotowa silnika i tyle, u mnie np. przy zasprzęgleniu pracuje dość cicho, nie wiem jak u ciebie pracuje bo nie słyszę ale w benzyniakach jest to bardziej słyszalne jako dość mocny szum, wrzuć filmik i będzie można ocenić jego pracę.

Sprzedam, uchwyt ręcznego ze skóry, tylna klapa Pre-Lci Igiełka.

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D