Skocz do zawartości

[E34]Nie odpala na mrozie

conanik

Rekomendowane odpowiedzi

Auto E34 520i 150km benz + sekw.gaz 93 rok Gdy jest ciepło auto chodzi bardzo dobrze . Ostatnio gdy przyszło ochłodzenie były trudności z odpaleniem , trzeba było kilka razy pokręcić a potem silnik trochę się dławił , raz zdarzyło się że podczas jazdy takjakby na pół sekundy tracił moc i nagle znów przyśpieszał , do tego słyszałem jakby strzelanie . Po około 10 minutach jazdy wszystko wróciło do normy . Ostatnio na mrozie ledwo odpalił i potem przez 50 km to tracił moc to przyśpieszał + strzelanie . Zauważyłem że działo sie to raczej przy ok 60 km na godz. i więcej . Poniżej chodził lepiej . W końcu na mrozie wogóle nie mogłem odpalić . Naładowałem akumulator i odpalił za pierwszym razem choć z pocżatku lekko strzelał . Na drugi dzień po kolejnym postoju na mrozie nie odpalił , naładowałem akumulator ale tym razem wogóle nie odpalił . Kupiłem nowy aku i o dziwo też nie odpala . Kontrolki palą się , centralny i wszystko inne chodzi ale auto nie pali . Jutro zamierzam wymienić świece . Czy to coś da ? I co jest przyczyną takiego zachowania samochodu ? Gdy jest ciepło odpala od kopa , pozdrawiam

Problem pewnie jest w LPG, nie w aucie.

Kiedy robiłeś serwis LPG? Zmieniałeś parownik?

Być może parownik Ci się mrozi i auta za CHINY wtedy nie odpalisz. Dopóki go albo nie odmrozisz, albo nie zrobi się cieplej... :D

ewidentnie iskra gdzieś sobie przeskakuje. Ja bym postawił na kopułkę i palec. Gdy są wyjarane odległość między palcem a stykami jest duża, dodatkowo na mrozie się jeszcze troszkę zwiększy i nie ma palenia. Właśnie to przerabiałem:) nie pomógł nawet starter w sprayu, dolewanie paliwa 98okt i ładowanie aku. Pozdr!

Parownika nie zmieniałem . Mam pytanie , jesli miałbym wymieniać to pytać o kable czy przewody ? Nie wiem czy jest różnica ale jak czytam to czasem pojawiają się przewody a czasem ludzie mówią o kablach . Jak to jest

W linku poniżej widać dokładnie mój silnik i moje pytanie . Czy tam widać te kable czy przewody które trzeba sprawdzić ?

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=52806

W intercarsie powiedzieli mi że tam nie ma przewodów tylko z cewki idzie fajka bezpośrednio na świecę . Tak jest czy nie ? Drugie pytanie to jak naprawić auto skoro nie mogę go odpalić żeby zawieźć do mechanika a żaden nie naprawi pod domem . Pociągnąć na linie nie ma za bardzo jak bo dużo śniegu na drogach . Samemu nie dam rady tego zrobić

I teraz najciekawsze . Właśnie przed chwilą poszedłem spróbować zakręcić bo troszkę cieplej dzisiaj się zrobiło i ... odpalił za pierwszym razem :D Czyli biorąc pod uwagę wszystko poprzednie jaką diagnozę stawiacie