Skocz do zawartości

czerwona kontrolka od klockow

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
no wlasnie swieci mi sie na desce czerwona kontrolka od klockow - taki czerwony okrag z przerywanymi pol-okregami, zaswiecila mi sie podczas dosc gwaltownego hamowania - z ok 160 na stopa, i mam pytanko : czy ta kontrolka swiecic sie moze tylko od klockow ?? czy tez od czegos innego ?? bo sprawdzalem klocki, i co prawda nie za bogate one sa, ale jeszcze ich troche jest .. ponadto do klockow ida jakies takie przewody - jak podejrzewam wlasnie od zurzycia klockow .. poza tym to czy nie wywalilo by mi zadnego bledu na kompie, gdyby klocki byly do wymiany ??
kupie szerokie 17" do E36 - najchetniej 9" przod i 10" tyl
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Było już kilka razy, ale powiem Wam

Kontrolka się świeci jak czujnik od klocków zetknie się z tarczą (zużyte klocki) i świeci się kontrolka na desce. Żeby się nie świeciła wystarczy wymienić klocki i czujnik albo zewrzeć te dwa kabelki co idą do klocków i wtedy też się nie będzie świecić :) Komputera ani nic nie trzeba kasowac zgaśnie po kilku chwilach po włączeniu silnika :)

Opublikowano

moim zdaniem i raczej jestem przekonany bo miałem tak samo ta kontrolka zaświeci się dopiero jak przetrze sie któryś z przewodów w klockach albo z przodu albo z tyłu . od braku płynu jest inna kontrolka

pozdrawiam

Opublikowano
NIeprawda, jesli brakuje Ci plynu, lub cos jest nie tak z ukladem hamulcowym i jesli masz zjechane klocki to zapala sie wlasnie czerwona kontrolka.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano

Panowie spokojnie

Przy zetknieciu sie obwodu w czujniku z tarczą czyli masą, lub przerwaniu tego obwodu w wyniku przetarcia czujnika albo kabelka ewentualnie brak styku zapala się czerwona kontrolka z przerywanymi kreskami po obwodzie - w wersjach z CC wyświetla komunikat Bremsbelage. Po wymianie czujnika lub naprawie obwodu kontrolka lub komunikat same znikna

W przypadku zas niskiego poziomu płynu hamulcowego wyświetla się kontrolka z wykrzyknikiem - ta sama co w przypadku zaciągniętego hamulca ręcznego

Opublikowano

robertbmw: ale mi wlasnie nic sie nia kompie nie wyswietlilo, tzn od czasu do czasu wyswietla mi sie : "bremslicht elektrik" - ale wiem ze to nie ma nic wspolnego z tym, wyswietlalo sie juz dawniej i jest to tylko blad elektroniki

czy przy wymianie klockow czujniki tez musze jakos wymieniac ?? nie orientuje sie ktos czy drogie to jest ??

kupie szerokie 17" do E36 - najchetniej 9" przod i 10" tyl
Opublikowano

Bremslicht elektric to uszkodzony włącznik stopu, lub czasami się zawiesza i jeden z obwodów nie zamyka się w nim. Proponuję wymienić.

Czujniki klocków zaś powinno się wymienić kiedy już raz zasygnalizowały.

Koszt takich czujniczków do E36 to około 25-40 zł ża sztukę.Wielu producentów i różne ceny