Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 232
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wydaje mi się że ten kwadracik jest od sterowania lusterka fotochromowego. Działa tak, ze jeśli lusterko jest oświetlone od tyłu samochodu, a od przodu jest ciemno to się ściemnia, a jeśli i od przodu jest jasno (np. w dzień), to się nie ściemnia. Przynajmniej u mnie tak działa. Bardzo wygodna opcja.

A skoro jestem przy głosie to moje typy:

1. Skrzynia automat,

2. Automat świateł dziennych,

3. W/w lusterko,

4. BT do telefonu (jest dopracowany i naprawdę działa dobrze),

5. Nawigacja (nawet w wersji bussiness - szczególnie po lifcie), a generalnie Idrive

6. Podgrzewane siedzenia - szczególnie dla tych co nie maja ogrzewanego garażu i rano własnym ciałem rozgrzewają siedzenie.

kolejność na liście moich typów jest przypadkowa - dla mnie wszystkie powinny być (no może jeszcze klika)

Opublikowano

Fajny temat :cool2:

Myslalem nad zalozeniem tematu odnosnie roznych tricków np, takie jak skladanie lusterek czy otwieranie szyb z kluczyka.

co o tym myslicie? Moze nie byc tego zbyt wiele!?

jak dla mnie to oprocz w/w fajne sa rolety na tylne szyby (centralna elektrycznie skladana)

Pozdrawiam

Lepiej zapnij pasy, bo mozesz nie wrocic z trasy!
  • Moderatorzy
Opublikowano
Dokładnie jest taki biały plastikowy kwadracik.

To chyba nie mówimy o tym samym. U mnie nie jest biały ani plastikowy. Do złudzenia przypomina kamerkę powiedzmy 1,5 cm x 1,5 cm.

Opublikowano
AO zwykły automat :?

dzięki, tak jak pisałem nie wiedziałem, że taki był dla Twojego motoru, dlatego moje zdziwienie :mad2: , jakbym mial do wyboru Twój silnik z klasycznym automatem a manualem to ja jednak bym był za automatem: na trasie jak jedziesz to nie zastanawiasz się przy wyprzedzaniu do jakiego biegu zredukować jak np. zaczynasz wyprzedzać ciężarówkę jadącą 88,56km/h, a co do zamulania przy ruszaniu, Twój ZF jest naprawdę mocny, jak potrzebujesz to wciśnij lewą nogą hamulec, prawą klasycznie gaz do ~3-4tys., auto zawyje ale idzie bez awarii, musisz jedynie pamiętać aby nie robić tego zbyt często, podnosi się mocno temp. oleju, a powyżej ~140'C zaczyna go już mocno czuć co oznacza, że upalasz więc należałoby zmienić olej i filtr (wg BMW AG tego się nie robi ale wg ZF jest troszkę inny zapis: olej dożywotni lub do 160tys.km :mrgreen: :mrgreen: )...

Myslalem nad zalozeniem tematu odnosnie roznych tricków np, takie jak skladanie lusterek czy otwieranie szyb z kluczyka.

co o tym myslicie? Moze nie byc tego zbyt wiele!?

dla mnie pomysł dobry bo nie znam niczego czym mógłbym sie podzielić, więc dla głowy same nowości :cool2:

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

• Moderatorzy
Opublikowano

AO

z tym wyprzedzaniem to masz rację. Jadę te 88,56 km/h ;) na 6 biegu, widzę że za chwilkę mogę wyprzedzać, włączam kierunek kick down i ... jadę :) Głowa od razu odskakuje do tyłu :D

Swoją drogą ciekawe czy częste używanie kick down może przyczynić się do nadmiernego zużywania skrzyni :?: :|

Z tym noga na hamulcu + noga na gazie to wiem, że mogę tak zrobić ale zawsze są pewne obawy wiadomo, przed uszkodzeniem. Nigdy tak nie robiłem.

Piszesz, że bez awarii ale szczerze wole nie ryzykować i stracić te 0,5 sekundy do 100 km/h ;)

Opublikowano
AO

z tym wyprzedzaniem to masz rację. Jadę te 88,56 km/h ;) na 6 biegu, widzę że za chwilkę mogę wyprzedzać, włączam kierunek kick down i ... jadę :) Głowa od razu odskakuje do tyłu :D

Swoją drogą ciekawe czy częste używanie kick down może przyczynić się do nadmiernego zużywania skrzyni :?: :|

tutaj odpowiedź jest tylko jedna: NIE MA szans za szybsze zużycie/rozwlanie skrzyni przez kick down....ogólnie całe naprężenia idą na konwerter sterowany komputerowo więc nie możesz niczego zepsuć...jak jesteś zaintersowany to poczytaj o konwerterze momentu obrotowego na stronie producenta (ZF), jest opis dla osób technicznych :cool2: lub jak wolisz wersję dla humanistów to polecam wikipedię :mrgreen:

a co do drugiego sposobu też nie jestem jego zwolennikiem, mówiłeś tylko, że jest problem z zamulaniem :mrgreen: :mrgreen: znam osobiście osobę, która tak nagminnie rusza i nic się nie rozleciało/rozlatuje, skrzynia była kontrolnie rozbierana i sprawdzano olej pod kontem "opiłków", nic nie znaleziono....pozdr.

było:

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

Opublikowano

a mi fachowiec od skrzyn biegow- Teodor Myszkowski- mowil ze wlasnie od Kick-Down skrzynia dostaje w dupe...

jak wymienalem olej w skrzyni biegow w C-Klasie to co pol godz podjezdzal busik i przywozil kilka, kilkanascie skrzyn aut. do naprawy... z calej PL..

Mam znajomego w Pniu ktory ma 2 szt M3- biala cabrio automat "09 i czarna coupe manual "08-

jezdzilem obydwoma podczas mojego ostatniego pobytu w Pniu- we wrzesniu i lepiej jezdzilo sie w manualu.

Spalanie mialem-

automat- 27

manual- 22

ale auta dosc dobrze katowalem.

Automaty bardzo sie zmienily ostatnimi czasy ale mimo to- wyzsze spalanie, mniejsza kontrola nad autem-

sugeruje do wyzszych wersji silnikowych i do normalnego uzytkowania... do 4 cylindrowych silnikow i "sportowcow kierownikow"- lepiej manual.

Opublikowano

Oczywiscie najlepszym gadzetem w moim ///M jest silnik :)

Jedyna rzecz, ktora mnie drazni w samochodzie to glosnosc z jaka wchodzi alarm - glupi plyn do spryskiwaczy a dzwiek taki, ze zawalu mozna dostac ;)

Brakuje mi klimatyzowanych foteli bo zdazylem sie przyzwyczaic do fajnego chlodzenia tylka latem.

• Moderatorzy
Opublikowano

lwo Twoje "wyposażenie" przebiło wszystkie i wszystkich :D

Tylko pozazdrościć ;)

Opublikowano

Jedyna rzecz, ktora mnie drazni w samochodzie to glosnosc z jaka wchodzi alarm - glupi plyn do spryskiwaczy a dzwiek taki, ze zawalu mozna dostac ;)

w i-drive masz opcję: ustawienia dźwięków, wchodzisz w nią a tam jedna z zakładek ma opcję głośnośći czujników parkowania i otrzeżeń - ustawiasz sobie ostrzeżenia na min. i dźwięk jest prawie nie słyszalny...jak nie znajdziesz to daj znać, zrobię fotkę i wkleję...

a mi fachowiec od skrzyn biegow- Teodor Myszkowski- mowil ze wlasnie od Kick-Down skrzynia dostaje w dupe...

dlatego sugeruję poczytać aby wiedzieć na czym polega działanie :cool2: automatycznych skrzyń biegów aby móc na przyszłość prozmawiać z P. Teodoerm Myszkowskim jak "równy z równym" ... rozwala się ogólnie wszystko tylko nie wszystkim i wszędzie...

było:

Opublikowano
U mnie raczej jest mało rzeczy , rzadko korzystam z trzymaczy do kubków ,ale wg mnie najgorszym pomyslem jest opcja kiedy na swiatłach gasnie silnik (start stop automatyczny) ,w korkach dziala to bez sensu
Opublikowano
Dzieki AO, cale zycie sie czlowiek uczy. Postaram sie zmienic to ustawienie, nie mialem pojecia ze to mozliwe bo ja to raczej z tycyh co trzymaja sie z dala od komputerow ;)
Opublikowano

minus:

- internet przez I-drive :mad2: :mad2: : idea OK ale wykonanie :mad2: :

1) modem jest telefon ale nie zależnie od transferu na I-drive idzie tylko przez GPRS, więc prędkość jest taka jaką daje GPRS - poniżej jakiejkolwiek krytyki...

2) opcja działa tylko w starej/dobrej Eurpie czyli na zachód od Odry....

Dzieki AO, cale zycie sie czlowiek uczy. Postaram sie zmienic to ustawienie, nie mialem pojecia ze to mozliwe bo ja to raczej z tycyh co trzymaja sie z dala od komputerow ;)

http://img651.imageshack.us/img651/7493/e90gong.jpg

było:

Opublikowano

Jak patrzę na navi CIC i jej możliwości, to mnie krew zalewa... oczywiście, że takiej nie mam to mnie zalewa ;)

A tak serio, cenię sobie bardzo:

-aktywną kierownicę - niby jak masz to nie zauważasz, ale jak nie masz... kozacki dodatek :)

-sportowe fotele - możliwość ustawienia i wygoda - first class.

-asystent świateł drogowych - bardzo fajny i niedrogi gadżet.

-LOGIC 7 - dupy nie urywa, ale gra przyzwoicie.

-panorama dach - chociaż mógłby mniej skrzypieć.

-skrętny xenon - fajnie doświetla po ciemku i krętych drogach.

-M Pakiet - wygląd+zawias :cool2:

-dostęp komfortowy - przyzwyczaja bardzo i rozleniwia.

-silnik 3,0 - inna bajka, 6 cylindrów i 231 koni.

-automat - w ogóle nie podchodzę przy zakupie do manuala.

-cupholdery - żeby trzeba było za to dopłacać to kaszana... ;)

zastanowiłbym się jeszcze raz:

-aktywny tempomat - chociaż czasami można się tym pobawić.

-koła 18" - zimę mam na 17" i jest sporo wygodniej.

-I Drive - oczywiście bym zamówił, ale CIC jest o niebo lepsza, nie chce mi się patrzeć na moją CCC ;)

żałuję że nie mam:

-haka rozkładanego - hobby wymaga przyczepki i by się przydało.

-przyciemnionych tylnych szyb - mam roletki.

Poza tym uważam, że każda E9X, jest kozacka niezależnie czy wypasiona, czy goła - bo frajda z jazdy jest w gratisie do tego modelu :cool2:

E30 325i 1988, Lachsilber met, M Technik II,Recaro,BBS,BMWSoundSystem.

Seria 3 - 4ever :)

Opublikowano

...Ale czy mozna na niej odczytywać SMS-y?

.....

można odczytywać patrząc na ekran i-drive, można też dać aby sms był czytany i puszczony na głośniki....ale:

1) odczytywanie głosowe (u mnie) jest tylko na angielski lub niemiecki więc tak jak pisałem, "śmiesznie" jest słuchać polskiego smsa czytanego fonetycznie z angielskiego :mrgreen: ,

2) z i-drive możesz też wysyłać sms,

3) opcja ściąganie smsów z telefonu na i-drive oraz wysyłanie działa tak jak TV czyli do ~5km/h, jak sms jest już ściągnięty to możesz go sobie czytać/puszczac na głośnik jak tylko chcesz i nie zależnie ile jedziesz ale żeby zrobić 1. transfer to musisz zwolnić do ~5km/h...,

4) opcja sms/inne w i-drive działa ale nie z wszystkimi modelami telefonów, na stronie bmw/bluetooth jest spis, które modele mają pełny dostęp a które ograniczony a które wcale....

pozdr.

było:

Opublikowano

...Ale czy mozna na niej odczytywać SMS-y?

.....

można odczytywać patrząc na ekran i-drive, można też dać aby sms był czytany i puszczony na głośniki....ale:

1) odczytywanie głosowe (u mnie) jest tylko na angielski lub niemiecki więc tak jak pisałem, "śmiesznie" jest słuchać polskiego smsa czytanego fonetycznie z angielskiego :mrgreen: ,

2) z i-drive możesz też wysyłać sms,

3) opcja ściąganie smsów z telefonu na i-drive oraz wysyłanie działa tak jak TV czyli do ~5km/h, jak sms jest już ściągnięty to możesz go sobie czytać/puszczac na głośnik jak tylko chcesz i nie zależnie ile jedziesz ale żeby zrobić 1. transfer to musisz zwolnić do ~5km/h...,

4) opcja sms/inne w i-drive działa ale nie z wszystkimi modelami telefonów, na stronie bmw/bluetooth jest spis, które modele mają pełny dostęp a które ograniczony a które wcale....

pozdr.

AO, niezly magik z Ciebie, chyle glowe...

Ciekaw jestem czy ja te wszystkie funkcje mam u siebie bo mnie najbardziej to pedal gazu interesuje ;)

Opublikowano
...Ciekaw jestem czy ja te wszystkie funkcje mam u siebie bo mnie najbardziej to pedal gazu interesuje ;)

rozumiem :cool2: , ale M3 tez musi kiedys stanac w korku, wiec wtedy wciskaj/wciskaj inne guziki a pedal niech troche odpocznie :mrgreen: :mrgreen: , na "minus" Iwo powinnienes zapisac objetosc zbiornika paliwa, ~63l dla takiego mooootoru to jak ciagla jazda na rezerwie, pozdr.

było:

Opublikowano
...Ciekaw jestem czy ja te wszystkie funkcje mam u siebie bo mnie najbardziej to pedal gazu interesuje ;)

rozumiem :cool2: , ale M3 tez musi kiedys stanac w korku, wiec wtedy wciskaj/wciskaj inne guziki a pedal niech troche odpocznie :mrgreen: :mrgreen: , na "minus" Iwo powinnienes zapisac objetosc zbiornika paliwa, ~63l dla takiego mooootoru to jak ciagla jazda na rezerwie, pozdr.

To w zasadzie zabawka kupiona z mysla o mojej lepszej polowie ale fakt faktem ze na pelnym baku nie zdarza sie zrobic wiecej niz 350km...

Chociaz zaskoczony jestem niezmiennie faktem jak dobrze ten samochod jest zbalansowany pod wzgledem komfort jazdy - osiagi. Gdyby nie twarde sprzeglo meczace noge podczas miejskiej jazdy, mozna by go uzytkowac na codzien.

• Moderatorzy
Opublikowano

Tak myślę, że fajnym bajerem może być przednia szyba odbijająca promienie słoneczne... Nie wiem czy to zbieg okoliczności, czy było to od czegoś innego zależne, ale fotoradar nie był w stanie zrobić zdjęcia tak aby twarze były widoczne - szyba była cała biała :D W związku z tym, niestety nie udało nam się ustalić kim był kierowca :wink: Obyło się bez punktów i mandat też był niższy ;)

lwo fajne masz auto, może byś stworzył jakiś temat odnośnie użytkowania, kosztów, przyjemności z jazdy itd. M3 e92 ?

Już widzę, że spalanie mamy podobne, bo ja na baku swoim 335i średnio przejeżdżam 400 km :?

Opublikowano
Tak myślę, że fajnym bajerem może być przednia szyba odbijająca promienie słoneczne... Nie wiem czy to zbieg okoliczności, czy było to od czegoś innego zależne, ale fotoradar nie był w stanie zrobić zdjęcia tak aby twarze były widoczne - szyba była cała biała :D W związku z tym, niestety nie udało nam się ustalić kim był kierowca :wink: Obyło się bez punktów i mandat też był niższy ;)

Mówisz o szybie solar? Czyli odcień fioletowy? Ja taką mam. Ale nie wydaje mi się, że wpływałoby to na fotoradar.. :roll:

Pzdr.

• Moderatorzy
Opublikowano
Tak, z odcieniem fioletowym. Jak znajdę fotkę to wam wyśle i zobaczycie co wyszło :)
Opublikowano
lwo fajne masz auto, może byś stworzył jakiś temat odnośnie użytkowania, kosztów, przyjemności z jazdy itd. M3 e92 ?

Już widzę, że spalanie mamy podobne, bo ja na baku swoim 335i średnio przejeżdżam 400 km :?

Pomysle o tym :) Tak w skrocie:

To moja pierwsza bmka wiec jak widac zaczalem z wysokiego C ;)

Dotychczas traktowalem samochod jako typowy dupowoz, bez wiekszych emocji a ten zakup byl poczyniony glownie pod wplywem Lepszej Polowy, ktora bardzo lubi ostrzejsza jazde. Jednak jazda tym autem zmienia podejscie zasadniczo. Wolny ssak plus osiem garow naprawde zmienia poglad na jazde bo dotychczas, jak mowilem, tylko sie przemieszczalem a teraz jezdze :). Zasadniczo nie zdarza sie by zejsc ponizej 20 litrow na setke, pod noga mojej Zony i 25 VPower Racing nie jest rzadkoscia :cry:

Koszty serwisu nie sa przesadne w porownaniu z innymi modelami, zaplacilem 1800pln.

Z wiekszych napraw to siadla mi przekladnia kierowicza co uderzylo po kieszeni. Drogie jest tez ogumienie i szybko sie zuzywa.

Prawdziwym utrapieniem sa plastiki pod zderzakiem (zna ktos fachowa nazwe tego elementu - to chyba ma na celu docisk??) co czyni parkowanie b.trudnym ze wzgledu na krawezniki. Polamalismy je juz dwa razy, na szczescie nie sa drogie.

Komfort jazdy wysoki, jednak z twardym ustawieniem zawieszenia mozliwa jest jazda tylko po stole o co u nas trudno.

Aha, Malzonka jest pedantka co poskutkowalo juz dwukrotnym malowanie zderzakow i maski - eksploatacyjne odpryski. Czeka mnie zmiana szyby z tego samego powodu.

To tyle w telegraficznym skrocie, pozdrawiam :)